onsdag 29 april 2009

Testa om du använder värktabletterna rätt!

Se testet på det finska läkemedelsverkets hemsida. Där kan du testa om du använder receptfria läkemedel på rätt sätt- lagom är bäst! De är inte ofarliga.

Bloggar: , , , , ,

Trött efter 5 timmars resa för sprutor

Jag är tom i huvet och känner mig manglad efter att ha åkt 26 mil med tåget t o r för att få mina smärtstillande sprutor idag. Hade tyvärr glömt hämta ut Botox, så det blev stressigt i morse för att hinna till Apoteket innan tåget gick. Till råga på allt hade jag glömt vilket Apotek jag beställt det från också, så jag fick åka till ett i nödan innan jag prickade rätt!Men tack vare det hann jag inte äta lunch utan fick köpa en macka och en flaska juice att ta med mig på tåget.

Idag orkade jag inte gå till mottagningen, som jag brukar, utan fick ta bussen från järnvägsstationen. Benen känns tunga som bly och kraftlösa. Tycker det har blivit värre.Cykla går däremot bättre.

Min man hämtade mig på stationen och sedan blev det hamburgare till middag för han skulle på fotbolllsmatchen GAIS- Hammarby. Men först stannade vi vid fiskbilen och köpte fiskspett som vi ska grilla i morgon.


Bloggar: , , , ,

tisdag 28 april 2009

Brister i datorsystem hotar patientsäkerheten

Förra året avled två personer på grunder av brister i it-stöden och rutiner runt dessa. Preliminära resultat visar att en femtedel av alla Lex Maria-fall är it-relaterade. Många skador skulle kunna förhindras om sjukhusen hade tillgång till moderna och ändamålsenliga it-system,skriver Karin Båtelson från Läkarförbundets it-råd.

Återkommande är rapporter om datahaverier där journalsystemen helt eller delvis ligger nere. Detta har blivit så vanligt att de som arbetar i vården har döpt företeelsen till "att jobba blint". Operationer har fått ställas in, remisser har förväxlats och viktig information fås inte fram.Inte ens när it-systemen är i full gång fungerar de alltid på ett bra sätt, skriver Båthelsson.

Här är några exempel på fel :

* Programvaran är långsam och man måste växla mellan olika program för att läsa anteckningar, se på olika typer av bilder, remisser eller gammal information.

* Gammal information är oftast bara in-scannad utan sökfunktion.

* Lätt att förväxla patienter i vissa moment.

* Mjukvara saknas för viss information, till exempel bilder, och dessa måste sparas i pappersform vilket ger dubbla system med risk för fel.

* Bristande kapacitet hos datorer kräver onödigt stor tidsåtgång när man växlar mellan olika program. Vissa program kräver att man helt stänger ner alla andra för att kunna öppnas.

* Program finns av kostnadsskäl inte på alla datorer, så man får leta efter en ledig dator med rätt programvara mitt under mottagningstid.

* Under ronder finns ingen bärbar dator så man får springa fram och tillbaka mellan patienter och expedition med stor risk för att missa information.

* Vem som är inloggad syns inte med risk för förväxlingar, framför allt då man tvingas byta dator.

Detta låter ju inte bra. Inte konstigt att doktorn inte vet något om mig när jag besöker Vårdcentralen! När det var pappersjournaler funkade det inte heller. Då fick vi som jobbade, leta i pappershögarna på doktorns skrivbord efter journalen och ofta var inte de senaste anteckningarna inskrivna.I sämsta fall hittade vi inte journalen över huvud taget, så jag vet inte vad som är bättre?

Bloggar: , , , , , ,,

Sämre rehab med Fria vårdvalet i VG?

Sämre rehab för vanliga patienter när det Fria vårdvalet införs i Västra Götaland. Det blir den som har råd att betala som får valfrihet, skriver sjukgymnast Peter Hinnersson i GP.

Det är kontentan av förslaget att lägga in all sjukgymnastisk rehabilitering under vårdcentralerna, som politikerna i Västra Götalandsregionen nu överväger att införa.
Det fria vårdvalet innebär inte, som många tror, att medborgarna själva får välja vilken vårdgivare de vill gå till. Det är det tänkt att läkarna på vårdcentralerna skall göra, skriver
Hinnersson.

Det är vårdcentralerna som kommer att få betala för all öppen vård som ligger utanför den egna vårdcentralen. Det blir alltså en ren förlust för vårdcentralerna att skicka sina patienter till andra vårdgivare.

Hinnersson menar vidare att de nya vårdcentralerna skall konkurrera med varandra och vara vinstdrivande. Han befarar att vårdcentralerna kommer att hålla i pengarna och se till att patienterna blir kvar inom den egna organisationen. Att låta patienter gå till en specialiserad rehabiliteringsklinik efter operationer, skador eller sjukdomar kommer med andra ord att bli en ren förlust för vårdcentralen.

Vårdcentralerna undviker redan nu att remittera till röntgen och andra undersökningar, så det är en mycket möjlig utveckling. Men kan det också vara så att sjukgymnasterna befarar att de inte ska tjäna lika mycket pengar som tidigare?Det kanske inte blir lika attraktivt att starta eget som sjukgymnast?

Bloggar: , , , , , ,,

fredag 24 april 2009

Månadens smärtprofil hos Vårdalsinstitutet


Motivering till beslutet:

Anna Ljungqvist är sjuksköterskan och vårdläraren som efter att ha varit med om flera trafikolyckor har en whiplashskada som förorsakar smärtor i nacken och huvudvärk samt ländryggsbesvär som förvärrats av bilolyckorna. Väl kunnig om vårdens möjligheter och svårigheter att bota smärta, och väl medveten om smärtans psykologiska inverkan på en patient, har Anna konsulterat och provat det mesta för att få hjälp att lindra smärtan. Som både sjuksköterska och patient vet hon vikten av att få kunskap om orsaken till smärtan och att få en diagnos. Att veta varför man har den ständiga smärtan, som ju inte "går att se utanpå", gör det också lättare att hantera omgivningens frågor som ibland kan upplevas psykiskt påfrestande.

Anna har valt att engagera sig ideellt genom att försöka hjälpa andra drabbade av smärta och är sedan fyra år tillbaka en av tre ledare vid Värkstaden på Majorsgatan 8 i Göteborg. Värkstaden arbetar efter Gunilla Brattbergs koncept.

Under år 2008 deltog hon i en utbildning till stödperson vid Kompetenscentrum för patient- och närståendeutbildning i Västra Götalandsregionen och upplevde detta mycket meningsfullt.

Du kan läsa mer på Vårdalsinstitutets hemsida. Där finns också annan matnyttig information om bl a smärta. De har tex ett tematiskt rum om smärta.

Det behövs fler eldsjälar för att förbättra smärtvården och stärka patienternas självbestämmande (empowerment). En bra början kan vara att gå en utbildning hos Kompetenscentrum för patientutbildning eller att gå med i en ideell förening.

Bloggar: , , , , , ,

Storpack av värktabletter receptbeläggs

Värktabletter och laxermedel kommer i fortsättningen inte gå att köpa i storförpackning utan recept. Det är Läkemedelsverket som beslutat att vissa läkemedel inte längre ska gå att köpa receptfritt i storförpackning, efter att giftinformationscentralen slog larm om att allt fler ungdomar förgiftar sig genom att ta för många värktabletter med paracetamol, Alvedon och Panodil. Hädanefter kommer tjugo tabletter per ask bli den övre gränsen. Laxermedel receptbeläggs också efter att Läkemedelsverket fått rapporter om att det används på fel sätt, och då framför allt av unga flickor som försöker gå ner i vikt genom att laxera sig. Beslutet kommer att börja gälla från och med den 1 juni.

Enligt Läkemedelsverket gör man detta för att försvåra för olyckliga tonåringar att till exempel begå självmord genom en överdos av värktabletter.

Jag är lite tveksam till effekten av detta. Man kan ju t ex köpa flera 20-pack av värktbletter om man tycker att det är för lite tabletter. Däremot är det bra att receptbelägga laxermedel. Det är skadligt att använda laxermedel (inte bulkmedel) regelbundet. Man förstör tarmens normala motorik.

Bloggar: , , , , ,

tisdag 21 april 2009

Magnetröntgen rena tortyren!

Gjorde en ny MRT i förrgår och mår pyton fortfarande. Jag fick ligga stilla i över en timme och det var ett fruktansvärt oljud inne i tunneln, trots att jag hade öronproppar och hörlurar med musik (samtidigt). Det är inte lätt när man har ont i ryggen och är ljudkänslig. Jag har varit mycket trött i huvudet och känt mig yr sedan i går pga oljudet på röntgen.

Personalen på röntgen i Mölndal är som zombies. Det finns visserligen några som är bra, men de som var på Magnetröntgen var sura och pratade inte med mig utan behandlade mig som något katten släpat in. De talade tex inte om att undersökningen hade startat och sa heller aldrig att den var slut. Inte heller fick jag veta om jag skulle stanna och vänta på bilderna eller inte. Patienter verkar vara ett nödvändigt ont som man helst inte vill ha något att göra med. Vissa människor skulle inte jobba i vården....

Bloggar: , , , , , ,,

Cykla bättre än att gå vid ryggont

Jag har inte cyklat sedan -03 när jag skadade mig sista gången,men nu känner jag att jag börjar bli mogen att testa det igen. jag har fått mer svårt att gå pga ryggproblemen och får därför inte den motion jag behöver. Jag har balansproblem sedan jag blev skadad, men har provcyklat i dag och igår och det har gått bättre än väntat! Så i morgon ska jag göra slag i saken och inhandla en cykel med högt styre och lågt insteg (sk. kärringscykel). Den är 7-växlad och av märket Merrida,,om jag inte ångrar mig. Jag har också provcyklat en Monark som var skön att cykla på.

Det ska bli jättebra med en cykel . Då kan jag få lite motion och kan cykla och se mig omkring. Det är bra för konditionen också.

Bloggar: , , , , , ,

måndag 20 april 2009

Allt färre sjukskrivna - men vi är inte friskare

Sjukfrånvaron minskar snabbt. Inte sedan 1982 har så få varit sjukskrivna. Färre beviljas också förtidspension. I januari i år hade ungefär 112 000 svenskar varit sjukskrivna sedan minst 30 dagar. Det är hälften så många som i december och Försäkringskassans prognos är att sjukfallen under 2010 kommer att plana ut på en nivå som anses historisk.

Enligt Försäkringskassan går det inte att koppla minskningen till de nya sjukskrivningsreglerna som infördes den 1 juli förra året. Men det låter ju helt osannolikt när sjukskrivningsreglerna blivit betydligt hårdare än tidigare!! Det finns ju massor med vittnesmål om hur folk blir ställda på gatan nu mera och förväntas arbeta fastän de har avancerad cancer eller svåra ryggproblem.

Antalet förtidspensionärer minskar också. Under den senaste tolvmånadersperioden fick 35 000 personer sjuk- eller aktivitetsersättning. Inte sedan början av 1970-talet har så få beviljats förtidspension.Fortfarande har ändå drygt en halv miljon personer sjuk- eller aktivitetsersättning. Det motsvarar ungefär var tionde person mellan 19 och 64 år.Nästa år beräknas 60 000 personer antingen bli utförsäkrade eller erbjudas förtidspension (det lär ju inte bli många), som en följd av de nya sjukskrivningsreglerna. Med tanke på att arbetslösheten ser ut att vara lika hög då som i mitten av 1990-talet krävs ett nära samarbete mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen för att hjälpa tidigare långtidssjukskrivna tillbaka till ett jobb, konstaterar Försäkringskassan. För någon sjukskrivning kan det ju inte bli tal om vad jag förstår.


Bloggar:,,,,,,,, ,,,utanförskap

Demonstration i Göteborg för de sjukförsäkrades rätt!

Nästa år förlorar 52 000 personer sin ersättning från sjukförsäkringen. Oavsett hur sjuka eller arbetsoförmögna de är, kommer de att skickas till Arbetsförmedlingen och därifrån till socialbyrån. Orsak: de passar inte in i de nya sjukförsäkringsreglerna. Demonstrera därför den 25 april till försvar av sjukförsäkringen! Det blir protester på flera orter i landet, (se nedan).

Stoppa jakten på sjuka! Satsa på vård och rehabilitering före tvång och utarmning!
Skapa rättssäkerhet i sjukförsäkringen!Behåll nivån på sjukpenningen! Svältkurer gör inte sjuka friskare

Vi kräver:

Satsa på vård och rehabilitering före tvång och ekonomisk utarmning. Det är mer lönsamt att få tillbaka friska människor till jobbet än att befolka arbetsplatserna med sjuka människor. Stoppa utsorteringskedjan – satsa istället på tidig medicinsk rehabilitering för alla diagnoser.

Demonstration "För de sjukförsäkrades rätt"

Lördagen den 25 april, kl. 13.00 i Brunnsparken Göteborg (samling vid Johannastatyn)

Möt upp!

Organiserat av Göteborgsgruppen i RESURS. Mer info på deras hemsida.

På andra orter i landet:

Härnösand: Demonstration, samling i Stadsparken kl 12.00.

Helsingborg: Manifestation Tid: kl. 12.00. Plats: Ej klart i dagsläget. Bestäms inom kort

Västerås: Torgmöte/manifestation på Sigmatorget kl 12

Skellefteå: information via: ulrika.larsson@norsjo.net

Stockholm: Manifestation på Mynttorget 14.00.


Bloggar:,,,,,,,, ,,,utanförskap

Ny möjlighet för arbetslösa att få jobb

I den Regeringens vårproposition betonar man vikten av en aktiv arbetsmarknadspolitik. Det innebär att arbetslösa personer, istället för enbart passivt bidragsmottagande, ska erbjuds olika typer av aktivitet. Med ökande arbetslöshet ökar också behovet av att få fram platser för sysselsättning av arbetslösa.

Här kan t ex handikappföreningarna göra en insats och funktionshindrade kan få en möjlighet att komma ut på arbetsmarknaden. Det ger handikapprörelsen och andra företag möjlighet att få arbetsuppgifter utförda som annars inte skulle bli gjorda. Den arbetslöse behåller sin ersättning och blir alltså inte anställd. Det utgår också ett anordnarbidrag på
225 kronor per person och dag till den förening/ företag som tar emot och sysselsätter en långtidsarbetslös person. En person kan på detta sätt erbjudas sysselsättning i som längst två år.

Det finns ett stort värde i att handikapprörelsen, engagerar sig och aktivt inventerar vilka möjligheter som finns inom föreningarna. Ett av de främsta skälen till detta är att många i målgruppen har en funktionsnedsättning. Att på detta sätt ge sysselsättning och stöd innebär för många ett mervärde som i bästa fall kan leda förbättrade möjligheter att komma in på arbetsmarknaden.

Bloggar: , ,, , , , , ,

onsdag 15 april 2009

Arbetsförmåga är inte lika med anställningsbar

I en artikel i Läkartidningen skriver flera läkare från Universitet i Umeå om förändringarna inom sjukförsäkringen.

Det står bl a att det inte är självklart att en person som bedöms ha arbetsförmåga är anställningsbar. Ett arbete består av en mängd olika arbetsuppgifter, och hur dessa arbetsuppgifter sätts samman varierar över tid, även inom ett och samma företag. Vid anställning tar arbetsgivaren också stor hänsyn till vilken
produktivitet en person förväntas ha. För arbetsgivaren är produktivitet ett centralt begrepp, men det förekommer inga sådana diskussioner vid sjukskrivning.

När den allmänna sjukförsäkringen infördes var industriarbetet norm. Nästan halva den yrkesverksamma befolkningen var verksam inom industrin, oftast i manuella arbetsuppgifter, präglade av löpande-bandet. I dag har produktionsprocesserna många gånger automatiserats, och industriarbetet har blivit mycket mer kvalificerat. Andelen som är verksam inom tillverkningsindustrin har också sjunkit.

De förmågor som man måste ha för att motsvara arbetets krav har därför kraftigt förändrats. Kraven på fysisk förmåga i form av styrka har därför avtagit i många arbeten, medan förmågan att arbeta snabbt, vara flexibel och arbeta i grupp har blivit allt viktigare. Sjukdomar som påverkar sådana förmågor blir därför alltmer betydelsefulla när det gäller nedsättning av arbetsförmåga, anställningsbarhet och produktivitet. Det innebär att tillstånd såsom trötthet och smärta, som stör koncentrationsförmåga eller samarbetsförmåga blir betydelsefulla oavsett orsak. Men det verkar Försäkringskassan inte ha fattat. Läs Mats Erikssons blogg Likaså kan även förhållandevis måttliga psykiska handikapp ha stor betydelse i dag, medan de kanske saknade betydelse när arbetsuppgiften var att mata en maskin! Jag skulle t ex inte klara ett vanligt jobb pga mina kognitiva problem.

Artikelförfattarna menar att det fortfarande är stora skillnader i innehållet i begreppen arbetsförmåga, anställningsbarhet och produktivitet – skillnader som aldrig diskuterats i lagstiftningen men som kan få stor betydelse i det enskilda fallet. Det har i pressen börjat komma uppgifter om hur många sjukskrivna som förväntas få avslag på sin begäran om fortsatt sjukskrivning. Avslaget beror i allmänhet på att arbetsförmågan inte är nedsatt gentemot arbeten på den reguljära arbetsmarknaden. Det är också många som ramlar mellan stolarna därför att Arbetsförmedlingen inte anser dem arbetsföra medan Försäkringskassan anser dem friska!

Bloggar:,,,,,,,, ,,,utanförskap

tisdag 14 april 2009

Att man aldrig lär sig?

I morgon åker jag på "kurs" med RTP i tre dagar i Göteborgs skärgård. Vi ska ha workshops i akvarellmålning, musiklyssning och kreativt skrivande. Det sista kan ju vara till nytta för mitt bloggande. Jag ser det som ren semester eftersom det blir tillfälle till rekreation också.

Jag behöver det efter en kaotisk påskhelg, som gjort mig helt utmattad. Men det är kanske inte så konstigt när vi (inte jag personligen) renoverat hela påskveckan och avslutade jobbet på långfredags eftermiddag. Då var det grå-vitt damm över hela huset och gården belamrad med stegar, färgburkar och fyllda sopsäckar. Påskpyntet var nedpackat i kartonger och gardinerna flyttade.

Dessutom fyllde jag år under veckan och skulle därför ha fest för våra barn, totalt 11 personer, under helgen. Ja, resten kan ni ju räkna ut....

Som vanligt var jag alldeles för ambitiös och skulle ha allt tip-top med tre sorters sill och chokladtårta. Nu känner jag mig som en urvriden trasa. Att man aldrig lär sig?


Bloggar: , , , , , ,

Ekonomisk kris bra för hälsan

"-Länge var det en självklarhet att lågkonjunkturer leder till ökad dödlighet, säger stressforskaren Hugo Westerlund. Men i dag vet vi att det är tvärtom. Dödligheten sjunker vid dåliga tider. "
Det framkom vid ett seminarium med stressforskare vid Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet, där det nyligen diskuterades hälsa i kristider.


Enligt forskarna beror detta på en rad faktorer, som t ex att minskat bilåkande leder till färre dödsfall i trafiken, människor både röker och dricker mindre alkohol, de jobbar mindre, har mer fritid och därmed ökad tid för till exempel motion och det som forskarna kallar återhämtning.

Men lågkonjunkturen leder även till ökad arbetslöshet och det kan ha negativa hälsoeffekter för de som drabbas i form av psykiskt lidande och psykisk ohälsa, främst hos långtidsarbetslösa.

Bloggar: , , , , , ,

onsdag 8 april 2009

Gå marschen för tillgänglighet 13 juni

Den 13 juni 2009 anordnas marschen för sjunde året i rad i syfte att otillgänglighet ska klassas som diskriminering av personer med funktionsnedsättning.

Marschen genomförs på flera orter i landet. Hittills bekräftade marschorter är: Askersund,Borlänge, Eskilstuna, Göteborg, Jönköping, Karlskoga, Karlstad, Malmö, Norrköping, Stockholm, Strömsund, Sundsvall, Vänersborg, Åtvidaberg och Östersund.

Du kan själv anordna en marsch på sin ort. Läs mer om detta på:www.marschen.se

Arrangör är ”Marschen för tillgänglighet” som är en fristående, ideell, samt politiskt och religiöst oberoende organisation. Marschen för tillgänglighet bedriver sin verksamhet som ett nätverk av initierade och hängivna personer. Arbetet styrs av Arbetsgruppen som leds av en eller flera koordinatorer.


Bloggar: , , , , , ,

torsdag 2 april 2009

Diklofenak kan vara farligt för hälsan

I en stor observationsstudie omfattande över en miljon danskar har nu danska läkare och forskare undersökt effekten på hjärtrisken vid behandling med COX-2-hämmare och vanliga NSAIDs av, i övrigt, friska personer. De finner en dosberoende riskökning för det kombinerade utfallet död eller hjärtinfarkt för de båda COX-2-hämmarna rofecoxib och celecoxib (Celebra) liksom för diklofenak (Voltaren, Arthrotec, Eeze mfl).

Även om risken är större vid högre doser så finner forskarna också en förhöjd risk för död eller hjärtinfarkt på cirka 35 procent vid korttidsanvändning av diklofenak under 100 mg per dag.

Riskökningen kommer relativt snabbt. Det kan bero på en individuell känslighet, att vissa inte tål medlet. Men analyser visar att det inte är säkert ens med korttidsbehandling, säger Gunnar Gislason, kardiolog vid Gentofte universitetssjukhus i Hellerup i Danmark och en av forskarna bakom studien.

Studien har även diskuterats i det europeiska läkemedelsverkets biverkningsgrupp, där man kom fram till att det inte fanns tillräckligt stöd för att vidta några åtgärder mot diklofenak.

Det finns flera studier som kan visa att diklofenak har samma riskprofil när det gäller hjärt–kärlhändelser som COX-2-hämmaren celecoxib. Jag tycker att det är amärkningsvärt att det svenska Läkemedelsverket inte drar in diklofenak som är det värsta NSAID-preparat som finns på marknaden, enligt Gunnar Gislason. I Danmark har receptfria dikofenak dragit in.

Jag skulle nog ta det försiktigt och inte ta diklofenak om det inte var alldeles nödvändigt. Det finns ju andra alternativ.

Bloggar: , , , ,