onsdag 17 juni 2009

Nya dignoser får riktlinjer för sjukskrivning

Det försäkringsmedicinska beslutsstödet presenterades den 1 oktober 2007. Nu presenteras rekommendationer för nio nya diagnoser:
  • Skadligt bruk av alkohol, alkoholberoende.
  • Psykotiska syndrom, till exempel schizofreni.
  • Bipolär sjukdom.
  • Adhd.
  • Obesitaskirurgi.
  • Gastroesofagal reflux.
  • Körtelfeber.
  • Katarakt.
  • Inflammation i regnbågshinna, åderhinna och näthinna.
dag, onsdag, presenterar Socialstyrelsen en ny version av det försäkringsmedicinska beslutsstödet.

De diagnoser som nu tillkommit har valts ut dels genom att Social­styrelsen jämfört sin rekommendationslista med Försäkringskassans register över sjukskrivningar för att hitta dia­gnoser med många sjukskrivningar som det saknats rekommendationer för, dels efter önskemål ifrån vårdenNär det gäller adhd slås det fast att heltidssjukskrivning utifrån enbart den diagnosen bör undvikas.

Sjukskrivning efter obesitas­kirurgi, främst gastric bypass-operation, är ett annat område där sjukskrivningstiderna varierar och man kan vänta sig en ändring av praxis.

Den nya rekommendationen blir sjukskrivning i upp till två veckor i lättare arbeten och upp till fyra veckor i tyngre arbeten. Efter det är det hur stora besvär patienten har av den kraftiga viktnedgången som ska vara avgörande för eventuell fortsatt sjukskrivning.

Vid gastroesofagal reflux krävs i normalfallet ingen sjukskrivning, slår Socialstyrelsen fast.

Vad tycker du?

Bloggar: , , , , ,,

Svårt att gå när benen är tunga som bly

Min gångförmåga blir allt sämre dag för dag. Nu tycker jag att det är jobbigt att gå till garaget och ta ut bilen. Att gå på stan och shoppa är en pärs. jag måste sätta mig på ett café och ta fika och en värktablett efter en stund. Jag sover också dåligt pga att det värker i benen och jag knappt tål att ha täcket över dem. Nu ser jag bara fram emot operationen och har börjat träna pilates igen. Förra veckan blev det två gånger och denna vecka bli det nog också två. Det går ganska bra, men jag har tappat mycket styrka i lårmusklerna, som påverkas av kotförskjutningen. Roligt i alla fall att komma ut och träffa folk.


I morgon ska jag åka till Falköping för att få mina smärtstillande blockader. Det tar fem timmar tur och retur.

Bloggar: , , , , , ryggont

tisdag 9 juni 2009

153 kvinnor som dödats av sina män

Se Aftonbladet berätta om de kvinnor som dödats av sina män eller X-män under 2000-talet. Vilka var de? De allra flesta – 114 kvinnor – slogs ihjäl i sina hem. De dödades med morakniv, yxa, stekpanna, telefonsladd, rep, koppel, svärd, sten, brödkniv, kofot. Med bara händer. Eller fötter. Några sköts. De flesta dog i sina egna sängar.

De var i åldrarna 15 till 86 och arbetade som kallskänka, advokat, lokalvårdare, lärare, socialarbetare, väktare, kantor, tågvärd och mekaniker. De bodde i villor, i lägenheter, i städer och på landet. De lämnade efter sig 126 minderåriga barn.

Kvinnomorden bara pågår. På ungefär samma vis, sedan decennier. Lika många dör. Ungefär 17 kvinnor dödas varje år. År efter år efter år.Kunde någon av dem ha räddats?

Jag kunde ha varit en av dem. När jag väntade mitt första barn blev jag slagen i magen av pappan. Senare slog han mig fler gånger, en gång rakt över näsan så att det blödde när vi åkte bil. Sedan upprepade gånger. Han sa håll käften "din feta kossa" och åkte och jagade hare när jag väntade vårt andra barn och fick missfall. Jag ville han skulle stanna hemma och hjälpa mig till läkare. Istället fick jag ensam åka taxi 15 mil till närmaste sjukhus.

Så småningom lämnade jag honom, men min självkänsla var så stukad att jag inte tyckte att jag var värd något bättre. Min självkänsla var obefintlig. Jag anmälde honom aldrig, vilket jag ångrar idag. Han fortsätter säkert på samma sätt med andra kvinnor. En gång misshandlare alltid misshandlare. Till råga på allt tar min äldsta son avstånd från mig och tyr sig till honom istället. Jag har aldrig berättat för honom hur jag blev behandlad. Jag har hoppats att han skulle upptäcka hans rätta jag.

Mitt råd till dig som misshandlas är därför: Gå vid första slaget! Det vill jag verkligen understryka! Stannar du kvar riskerar du att trasas sönder både fysiskt och psykiskt. Du riskerar att förlora din självkänsla och ditt människovärde för att till slut kanske hamna i en liksäck på bårhuset.

Tro inte på hans löften om bättring! Han manipulerar dig och tar bit för bit bort allt självförtroede och självkänsla. Han isolerar dig från omvärlden pga sin svartsjuka, som du kanske tycker är smickrande till att börja med. Men se upp! Till slut tycker du att du förtjänar hans vrede. Om ni separerar kommer han också att försöka ta era barn och får troligen behålla vårdnaden om dem.

DU ÄR VÄRD NÅGOT BÄTTRE, NÅGON SOM ÄLSKAR DIG!

Läs också vad Beatrice Ask säger om kvinnomisshandel. Varför görs det inget!

Bloggar: , , , ,

Tränar för fulla muggar

Nu har jag varit riktigt "duktig". Köpt gymkort för sommaren på Träningsverket för 995:- och hittills tränat pilates (1 timme) två ggr + styrketränat armar o rygg ca 15 minuter varje gång. Det känns jättebra att jag kommit igång

och jag har redan träffat gamla bekanta på gymet. Träningsvärken har inte alls varit så farlig, men jag känner att jag blivit mycket svagare i ffa ben och armar eftersom jag inte tränat sedan i november (!).

Det är jättejobbigt att göra benövningarna i pilates eftersom nervskadan gör att jag inte har full kraft i benen. "Plankan" och magövningarna gick däremot över förväntan. Där ser man ur viktigt det är med regelbunden träning. mitt mål är nu att träna på gymet 3-4 ggr/vecka + promenader varje dag alt. konditionsträning på gymet.

Jag pratade med ortopeden igår och frågade varför de inte ska räta ut scoliosen. Men hon sa att den var så liten att det skulle räcka med steloperation av L2-L4 och att det skulle stabilisera kotglidningen.

Bloggar: , , , , ,

fredag 5 juni 2009

Steloperationen närmar sig med stormsteg

Vid sista besöket på ortopeden blev det klart att steloperation är det bästa alternativet och jag blev uppsatt på väntelistan. Därför kontaktade jag igår operationskoordinatorn för ortpeden i Västra Götaland och frågade hur lång väntetid det var. Svaret blev att operationen kunde ske i augusti-september redan! Och jag som inte tränat något än! Jag kände därför en lätt stress och åkte idag till gymet för aatt ta reda på sommarprogrammet vad gäller pilates och yoga. MLS (mage, lår och stuss) går kanske också. Det blir nu att lägga sig i hårdträning nu på studs! Som tur var hade de ett sommarpris på gymkort , 900:-.

Jag vill också gärna höra om andras erfarenhet av steloperation.



Trevlig nationaldag!

Bloggar: , , , , ,

torsdag 4 juni 2009

Träning bäst mot ryggsmärta

En ny avhandling från Karolinska Institutet visar att patienter med återkommande ländryggssmärta svarar bäst på successivt stegrad träning av de muskler som stabiliserar ryggen. Behandlingen har inte bara effekt direkt efter träningsperioden på åtta veckor utan håller i sig även tre år framåt i tiden.

I sin doktorsavhandling "Återkommande ländryggssmärta; träningsintervention och prognostiska faktor" har Eva Rasmussen Barr utvärderat effekten av ett övningsprogram för bålmuskulaturen, det vill säga de muskler i buken och ryggen som stabiliserar ryggraden. Patienterna som var med i studierna var alla aktiva i arbetslivet, men hade i genomsnitt haft återkommande ryggsmärta i tio år och 75 procent hade sökt hjälp för sin ryggsmärta vid tidigare tillfälle.

Resultaten från båda studierna visade att de patienter som genomförde de bålstabiliserande övningarna hade fått en högre aktivitetsförmåga jämfört med kontrollgrupperna efter behandlingsperioden. Vid utvärdering efter ett och tre år hade de patienter som genomfört de bålstabiliserande övningarna förbättrat sin aktivitetsförmåga, sin fysiska hälsa och sin tilltro till sin egen förmåga, i jämförelse med gruppen som tog dagliga promenader.

I de båda studierna rapporterades också att de patienter som genomförde de bålstabiliserande övningarna hade färre återbesök hos sjukgymnast eller annan vårdgivare efter ett år.

Det är glädjande att höra att min pilatesträning inte varit bortkastad och det har antagligen gjort att jag klarat mig längre utan operation. Nu ska jag lägga mig i hårdträning inför operationen för att återhämta mig snabbare. Tidningen "I form" har en jättebra övningsvideo för mage-rygg. Jag såg också en träningsapparat som kallas mailbupilates på TV-shop. Någon som har testat den? Den kostar ca 1347:-.

Bloggar: , , , , ,