söndag 31 januari 2010

Tänker Alliansen sänka skatten för sjukpensionärer också?

Nu kan ni se partiledardebattenpå nätet. Jag vill veta om Alliansen också tänker sänka skatten för sjukpensionärerna som nu gnager på naglarna av alla pålagor och sänkningar av pensioner och tjänstepensioner? Det är inte bara ålderspensionärerna som inte har fått sänkt skatt! Jag betalr ca 2000:- mer i skatt än min man som arbetar!

Bloggar: , , , , ,, , alliansen, moderaterna, Fredrik Reinfeldt, utanförskap ,sjukförsäkringen,sjukskrivningar, Göteborg, , , långtidssjukskrivna, sjukskrivning
värk

Gigantisk prisskillnad mellan receptfri och receptbelagd medicin

Bloggen Loise Konsumentkoll skriver om prisskillnaderna mellan receptfri och receptbelagd medicin. Tillverkaren av Panodil, GlaxoSmithKline, förklarar att en burk med 100 Panodil kostar 56 kr (56 öre/tablett) i Sverige. Men det krävs recept för att kunna köpa så många tabletter åt gången. Utan recept måste man köpa en ask med max 20 tabletter till priset av 38.50 kr (1.92 kr/tablett) i Apotekets webbshop. Det är samma pris över disk på både Medstop och Coop.

Precis som Loise, undrar jag också hur prisskillnaden på en receptbelagd och receptfri produkt kan vara så hög som 243%?! Det är också ologiskt att det ska vara billigare att gå till doktorn för att få en recept på en likadan medicin som jag kan köpa receptfritt. Ibland räcker det att begära att doktorn skriver ut ett recept på en större förpackning. Det gäller allergitabletter också.

Bloggar: , , , , , Göteborg, ryggont, ont i ryggen
ischiasvärk

Mindfulnes minskar smärta och oro

Allt som är så roligt att det får dig att glömma tid och rum, och dina bekymmer, kan hjälpa dig att bli mer mindful. Det kan vara en hobby eller enkla saker som att laga mat.

"– Många gånger är man automatiskt medvetet närvarande när man utövar sin hobby. Om du till exempel dansar är du fokuserad på vad kroppen gör. Det kan vara en vila att bara göra en sak, att inte bli distraherad, säger Ola Schenström, läkare och mindfulness-expert, som bland annat skrivit boken ”Mindfulness i vardagen” (Viva)."

Själv har jag kommmit på att scrapbooking och bakning är väldigt distraherande för smärta och oro. Även promenader och annan träning är bra för att avleda tankarna från allt elände.

Bloggar: , , , , , Göteborg, , ont i ryggen

fredag 22 januari 2010

Tidigare borgerlig minister kritisk mot Alliansens regeländringar för sjuka

Börje Hörnlund, centerpartist och arbetsmarknadsminister i den förra borgerliga regeringen, skräder inte orden när han kritiserar Alliansregeringen för deras ändringar av socialförsäkringssystemet:

Det är fler och fler som upplever att regeringen har ett omänskligt egoistiskt anletsdrag. Sjuka, arbetslösa, fattigpensionärer verkar regeringen se som en restpost som kollektivt skall bestraffas. Regeringen räknar väl med att många som har det bra och som storgynnats av dess politik skall bli goda alliansanhängare. Jag tror dock att många av dessa har känsla för alla dem som alliansen drabbat med försvårat utanförskap. Regeringen bör av ren självbevarelsedrift tala tyst om ”utanförskapet”. Väljarna är kloka nog att kunna skilja på retorik och verklighet.
Hörnlund menar att Regeringens klumpiga hantering av förändringarna i sjukförsäkringen hotar att öka det ”utanförskap” alliansen gick till val på att bekämpa. Han skriver också att Regeringen och vissa alliansföreträdare skyller allt på Försäkringskassan och menar att det inte är trovärdigt. Det regeringen har sysslat med är ett riktigt dåligt, oekonomiskt och omänskligt agerande. ”Sjukskrivningskontot” hyfsas lite grann men kostnaderna återuppstår på ”AMS-konton” och hos kommunerna, men framför allt hos de drabbade. Istället menar han att Arbetsförmedlingen borde få lägga all kraft på den stora gruppen unga arbetslösa, den stora gruppen friställda metallare och andra grupper som till exempel handikappade.

Bra rutet och precis vad jag och många med mig känner! Men en tanke smyger sig ändå in - kan detta a vara en valtaktisk grej för att rädda centerpartiet?

Bloggar: , , , , ,, , alliansen, moderaterna, Fredrik Reinfeldt, utanförskap ,sjukförsäkringen,sjukskrivningar, Göteborg, , , långtidssjukskrivna, sjukskrivning
värk

80% blir bättre av steloperation


I förrgår fick jag äntligen ändan ur vagnen och köpte mig ett par broddar på Claes Ohlsson för ca 220:-. Jag har inte kunnat gå ut på flera veckor pga  halkan, Vill ju inte bryta armar eller ben, men tyckte att broddar bara var för gamlingar. Till slut fick jag krypa till korset för att kunna gå ut över huvud taget. Men jag är jätteglad att jag gjorde det! Broddarna är lätta att sätta på, med kardborreband och det känns knappt att man har dem. Kanonbra!

Annars är min rygg ganska kass just nu. Fick kallelsen med information om steloperationen igår. Ska bl a fylla i ett formulär från Svenska ryggregistret. Tyvärr blev jag väldigt medveten om vilka begränsningar av aktiviteter och umgänge, mina ryggproblem ger mig. Mitt liv har blivit mer och mer inskränkt och beskuret för varje år.  Jag har fått avstå från bio och andra utåtrikade aktiviteter och inte orkat umgås med släkt och vänner som tidigare. Men nu känner jag att hoppt tänds att jag ska bli bättre efter operationen och kunna resa, dansa, gå på konserter mm. Vilken dröm!

Här kan du läsa om resultaten av olika ryggoperationer utifrån olika diagnoser och som baseras på material från Svenska ryggregistret. Symtom av min diagnos (kotförskjutning) spondylolisthes finns också här.

Resultaten baseras på 2004-2006 års operationer inregistrerade i Nationella Ryggregistret SweSpine och redovisas för de kliniker som opererat minst 25 patienter. Cirka 80% av all opererade patienter upplever sig förbättrade, 15% är oförändrade och 5% upplever sig sämre än före operationen. det finns alltså enviss risk att jag blir sämre, men jag hoppas givetsvis att jag ska tillhöra de 80 % som blir bättre, även om jag får vara realistisk och inte tro att jag ska bli helt återställd.

Bloggar: , , , , , Göteborg, ryggont, ont i ryggen
ischiasvärk

onsdag 20 januari 2010

Felaktigt rörelsemönster ger ryggbesvär

Idag har jag väldigt ont i ryggen. Stillasittande i möte och arbete med att göra grattiskort är orsaken till den svåra smärtan idag. Jag är stel som en glasspinne och klarar knappt att få på mig kläderna. En påklädare hade suttit bra! Tack och lov fick jag mina hjälpmedel inför operationen hemkörda igår, så de kommer väl till pass nu. Toaförhöjare, kniptång och glidlakan är perfekt när ryggen har kraschat.

Läste om i en avhandling på Sahlgrenska, att ryggont ofta orsakas av ett felaktigt rörelsemönster. Personer med långvarig ryggvärk skyddar sig ofta från smärtan genom att omedvetet begränsa sina rörelser. Med tiden har det felaktiga rörelsemönstret blivit till en vana trots att skadan eller överbelastningen som gav upphov till ryggbesvären inte längre finns kvar, säger sjukgymnasten Christina Schön-Ohlsson.

Det kan man träna bort genom att gå kurser i t ex Feldenkreismetoden och Basal Kroppskännedom  . Där  kan man med hjälp av en handledare, själv upptäcka att man rör sig fel och att man kan förändra sitt beteende med hjälp av ett bättre rörelsemönster. Det leder till att man blir kroppsmedveten och på så sätt litar på sin rörelseförmåga igen. Man blir också medvetn om hur känslor sätter sig i kroppen som muskelespänningar.

FAKTA RYGGBESVÄR
Så många som var femte svensk beräknas ha ont i ryggen nån gång under ett år. För de flesta går värken över, men för cirka 200 000 personer blir den långvarig. I 80 procent av dessa fall finns ingen sjukdom eller skada som kan förklara smärtan. Om man kan härleda orsaken beror ryggsmärtan på diskbråck, stenos eller benskörhetsfraktur och i sällsynta fall andra tillstånd.

Bloggar: , , , , , Göteborg, ryggont, ont i ryggen
ischias

Marie-Loise son möter Försäkringskassan i Uppdrag Granskning

Reaktionerna har varit oerhört starka efter Uppdrag Gransknings reportage om 61-åriga Mari-Louise, som tog livet av sig efter att hon mist sin sjukpeng. Ikväll fortsätter diskussionen om Mari-Louise och försäkringskassans nya regler i Belinda Olssons Debatt. Mari-Louise son Peter möter Gunnar Axén (M) och Svante Bort från försäkringskassan. Missa inte det kl. 20.30 SVT2!

Bloggar: , , , , ,, , alliansen, moderaterna, Fredrik Reinfeldt, utanförskap ,sjukförsäkringen,sjukskrivningar, Göteborg, , , långtidssjukskrivna, sjukskrivning

Äntligen steloperation!

Denna ständiga väntan går mig på nerverna. Att inte kunna planera längre än 2-3 veckor i framåt är olidligt i längden, så idag ringde jag Spine Center för att få veta när min steloperation skulle bli. Om en månad var svaret! Äntligen vet jag! Jag har väntat på operation sedan i maj förra året och fick veta i november att det skulle bli i januari, så gissa om jag är trött på det?

Men nu kan jag i alla fall se framåt och försöka träna upp mig igen. Tappade sugen under hösten när jag aldrig fick besked om datum. Men nu känns det bättre.

Bloggar: , , , , , Göteborg, ryggont, ont i ryggen
ischias

söndag 17 januari 2010

Vilken överraskning att sjuka dör tidigare!

Cristina Husmark Pehrsson skriver i en artikel i Expressen att det är överdriven "eländesrapportering" om sjukskrivna och att forskning har visat att det istället är skadligt. Något måste hon ju skylla på följderna av Regeringens beslut om den sk. Rehabkedjan. Själv tycker jag, liksom Ingela i Ditt och dattbloggen, inte det är det minsta konstigt att folk som har sjukersättning (sjukpension) dör tidigare än friska!Om de var friska skulle de ju inte ha sjukersättning. Av egen erfarenhet vet jag att det inte bara är pga av att man inte kan jobba som man blir deprimerad. Värre är alla krämpor och fysiska följer av sjukdomen/skadan, samt att man inte längre kan göra samma saker som tidigare. Man kan tex ha fått sluta med hobbies elelr idrott som man höll på med som frisk. Eller man kanske inte längre kan ha något sexliv eller umgänge med andra pga smärtan. Kontakterna med myndigheter och Försäkringsbolag är också pressande.

Sluta skylla ifrån dig Husmark-Persson och säg sanningen istället: Det ska sparas pengar på sjuka och arbetslösa för att fiansiera skattesänkningarna.

Bloggar: , , , , ,, , alliansen, moderaterna, Fredrik Reinfeldt, utanförskap ,sjukförsäkringen,sjukskrivningar, Göteborg, , , långtidssjukskrivna, sjukskrivning

Öppet brev från föreningen Resurs till Gunnar Axen (M)

Jag publicerar det öppna brevet från Resurs i sin helhet:

Bäste Gunnar Axén!

Vi var många som såg programmet om Mari-Louise i Uppdrag Granskning den 13/1, som bl.a Du medverkade i. Du påstod att det var media som skrämde upp folk då de berättade historier som denna, att det inte fanns anledning till oro, att det inte var fel på reglerna utan att FK skulle rannsaka sig själva, att ingen kunde veta vad som egentligen orsakade Marie-Louise tragiska självmord, trots att det ju var ganska uppenbart vad som var droppen för henne i en redan nog så svår situation.

Nu är det så att ute i vårt samhälle finns det en hel del människor som står inför samma prövningar som Mari-Louise. Detta är ingen unik situation tyvärr och ingenting som är orsakat av att media tar upp fall som belyser verkligheten.

I vårt politiskt obundna nätverk RESURS är vi snart 1400 medlemmar och varje dag strömmar det in nya människor, förtvivlade människor, som har en gemensam faktor. Antingen är vi själva drabbade av regelverket, eller har vi anhöriga som är det. Många var förut ensamma med sina upplevelser och hade ingen aning om hur de skulle få stöd i sin situation. Också en del behandlare från olika vårdkategorier är medlemmar då de ser hur illa deras patienter far pga reglerna.

För sanningen är Gunnar, att situationen för sjuka människor i dagens Sverige är horribel. Det är ingen skrämselpropaganda orsakad av oppositionen eller media som Ni hävdar, utan en verklighet vi är tusentals som kan vittna om. Det som oroar oss är, att trots att media belyser problemen, trots att många skrivit brev och mail till Er och har försökt stämma träff med Er för att upplysa om hur Era regler faktiskt försätter många människor i en förfärlig situation, så vägrar Ni att lyssna. Ni fortsätter att kalla Er reform för hjälp och stöd. Men vi får inte hjälp och stöd. Det enda vi får är indragen inkomst trots att många av oss är för sjuka för att arbeta helt eller delvis.

Till och med en del av oss som har fungerat på deltid, ska nu tvingas söka heltidsarbete, trots att anledningen till deltidssjukskrivningen är att resten av tiden behövs för medicinsk rehabilitering och återhämtning för att kunna klara att arbeta i den utsträckning vår förmåga tillåter. I stället påstås ett "individanpassat program på AF" kunna rehabilitera oss till heltidsarbete. Och då har många av oss redan arbetsgivare som anpassat arbetet efter våra behov, vilket är föga troligt att en ny arbetsgivare skulle göra.

Ni påstår att vi är passiviserade. Men många av oss går på rehabilitering i olika former. Och de som inte gör detta, blir inte hjälpta av att piskas ut i arbete genom att sjukpenningen dras in efter ett bestämt antal dagar och tvingas ut i arbetsmarknaden för att söka ett potentiellt omöjligt arbete. För det kan ju inte ha undgått Er att arbetslösheten är hög i vårt land och att det just nu finns en hel del frisk arbetskraft att tillgå, vilket de flesta arbetsgivare föredrar. Att kasta ut sjuka människor i hela den reguljära arbetsmarknaden och påstå att detta är rehabilitering, hjälp och stöd, är ju faktiskt inget annat än lögn.

Många behandlare står i dag handfallna, kan inte längre hjälpa oss att få ökad livskvalitet. Och vi i RESURS får möta en hel del förtvivlan i nätverket då många medlemmar får liknande brev som Mari-Louise. I nätverket försöker vi stötta och hjälpa varandra i de olika grader av kris vi befinner oss i. Mari-Louise är en av många. Det finns fler än hon som tagit sitt liv, men anhöriga har valt att inte offentliggöra detta. Och vi är många som vid ett flertal tillfällen i denna process som Ni lagstiftat om, känt samma desperation som Mari-Louise. Och det har inte berott på media, utan är i direkt anslutning till de beslut försäkringskassan tagit utifrån det regelverk som nu är gällande.

Så nej Gunnar, oron beror inte på media. Tvärtom känner vi oss stärkta då media berättar om andra fall som liknar våra egna. Vi vet vad vi upplever trots det Ni försöker intala allmänheten. Vi upplever inte att vi får hjälp, stöd och rehabilitering då arbete inte är något av detta för oss som är sjuka och skadade på olika sätt. Och vi kommer att fortsätta berätta hur verkligheten ser ut. Vi kommer inte att tystna förrän Ni på allvar rannsakar Ert regelverk som just nu förstör tusentals människoliv. För det handlar inte bara om de som utförsäkras, även tillhörande familjer med barn blir drabbade.

Vi vill ha rätt till riktig hjälp, medicinsk och vetenskapligt dokumenterad rehabilitering. Vi vill ha rätt att känna ekonomisk trygghet så att vi kan lägga vår energi på att läka och få en så bra livskvalitet som möjligt. Och vi vill känna att vi kan komma ut i arbetslivet i den takt var och en av oss förmår, inte efter ett förutbestämt antal dagar. För detta är olika för olika människor. Som det är nu är det samma för alla. Detta är verkligheten även om Ni vägrar att se den!

Bloggar: , , , , ,, , alliansen, moderaterna, Fredrik Reinfeldt, utanförskap ,sjukförsäkringen,sjukskrivningar, Göteborg, , , långtidssjukskrivna, sjukskrivning

torsdag 14 januari 2010

Stillasittande förkortar livet

En ny studie visar att stillasittande är skadligt och ökar risken att dö i förtid. Risken att dö var högst bland dem som tittade på tv mest, mer än fyra timmar dagligen. De löpte 46 procent högre risk för förtida död i hjärt- kärlsjukdom jämfört med dem som tittade minst på tv, enligt resultaten. Sambandet gällde oberoende av exempelvis rökning, ålder, kostvanor, övervikt, fritidsaktiviteter, midjemått och blodfetter. Även risken att dö i cancer var något förhöjd.

Mai-Lis Hellénius förklarar resultaten med att våra kroppar är gjorda för att vi ska röra på oss. Energiförbrukningen går ned kraftigt när vi sitter stilla och det gör att kroppen får svårt att exempelvis reglera blodsockret på sikt.

- Men det behövs ganska lite för att aktivera cellernas kraftverk, mitokondrierna. Det är en enorm skillnad i energiförbrukning mellan att sitta och att stå, säger Mai-Lis Hellénius.

Det måste väl vara stillasittande över huvudtaget som är skadligt? I så fall är det lika skadligt att sitta framför datorn eller köra mycket bil i jobbet.Det kan ju också vara de som är sjuka som är stillasittande.

Bloggar: , , , , , ,vetenskap

Låg puls minskar risken för hjärtinfarkt

Att det är viktigt att träna har varit känt länge, men en ny norsk studie visar att fysisk träning ger en ännu större effekt än vad man tidigare trott, skriver Aftonbladet.
En hälsosam vilopuls ligger mellan 60 och 72 slag i minuten. Desto högre vilopulsen är desto högre är risken för hjärt-kärlsjukdom och för tidig död i hjärtinfarkt och kärlkramp.

Forskarna kom fram till att kvinnor under sjuttio år som hade en vilopuls på över 101 slag i minuten hade en mer än fördubblad risk att dö i hjärtinfarkt. Män med lika hög vilopuls hade en 73 procent ökad risk att dö.

För varje tionde slag högre puls en kvinna har ökar risken med 18 procent.Studien visade även fram till att kvinnor som tränade regelbundet hade lägre dödlighet trots en hög vilopuls. Män fick dock inte samma goda effekt av träningen, vilket forskarna tror beror på att män överskattar sin träning.

Bloggar: , , , , , ,vetenskap

Svårt att få ut ny kunskap i vården

De flesta landsting och regioner har i dag begränsade system för att bearbeta och sprida ny kunskap(resultat av forskning) som tas fram på nationell nivå. Det framkommer i en rapport gjord på uppdrag av Sveriges Kommuner och landsting (SKL) och Socialstyrelsen av konsultföretaget Utvecklingspartner.

Landstingen har olika förutsättningar för att översätta nationella riktlinjer och beslutsstöd för prioriteringar till kliniska riktlinjer och lokala rutiner, t ex vårdprogram för olika sjukdomar och vilka sjukdomr/behandlingar som ska prioriteras.Det är bara vissa landsting som Stockholm och Västra Götalandsregionen, som har strukturer för att bearbeta och sprida ny kunskap. Det svåra är att få ut den nya kunskapen och få verksamheten att använda den.

Nationella riktlinjer kommer från Socialstyrelsen, sammanställningar om bästa metod från SBU, kunskapsunderlag från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket och medicinska indikationer för prioriteringar från Sveriges kommuner och landsting, SKL. Därtill finns underlag som tas fram av professionen, tex forskning om läkemedel och annan medicinsk forskning.

Att ny kunskap har svårt att nå ut illustreras i en nyutkommen rapport kring epilepsivården, som Ulf-Johan Olson gjort på uppdrag av Svenska epilepsiförbundet. Beprövade metoder med god evidens (erfarenhet), som epilepsi­kirurgi vid svårbehandlad epilepsi, används bara sparsamt i vården. I stället används läkemedelsbehandling som präglas av "beprövad erfarenhet", dvs den behandling man har lång erfarenhet av, tillsammans med "trial and error", som det skrivs i rapporten.

En viktig rapport som belyser svårigheterna att nå ut med ny kunskap och få verksamheten att använda den. Därför är det viktigt att man som patient är kunnig och "påläst" om sin sjukdom om man ska vara säker på att få en optimal behandling. Annars är det som att spela på lotteri. För man vet aldrig hur kunnig och uppdaterad doktorn är eller om det finns något vårdprogram som följs.  Man kan och bör också fråga doktorn om det.

Bloggar: , , , , , vetenskap

Regeringens panikförslag för att rädda opinionen

Nu reagerar Regeringen med ryggmärgen genom att skylla på Försäkringskassan och dess personal. Oppositionen beskylls för att skrämma folk i onödan. Men Verkligheten ser annorlunda ut.

Är man sjuk så är man, det hjälper inte att man blir fråntagen sin sjukpenning eller tvingas ställa sig sist i kön av alla andra arbetslösa (mer eller mindre friska). Enligt Vänsterpartiet skall man ha rätt till sjukpenning så länge man är sjuk. Sjuka skall heller inte gömmas undan i kön av arbetslösa. Den nuvarande högerregeringen har infört ett system där man kan få ersättning om man har en viss sjukdom. Vad som är rätt symptom skall Försäkringskassan avgöra. Vad läkaren säger eller skriver skiter Försäkringskassan i. Ett redan svårt uppdrag görs än svårare och mindre rättssäkert för den enskilde, som kastas ut i en oviss tillvaro som redan är mer eller mindre kaotisk.

Långtidssjukskrivna har ofta flera diagnoser. Långvarig smärta ger tex komplikationer (följsjukdomar) som sömnstörningar, depression, magbesvär och kognitiva svårigheter. Till viss del beoende på de värktabletter vi tvingas konsumera för att stå ut och få ett drägligt liv. Många med livslånga, men över tid varierande eller stabila kroniska sjukdomar får svårt att passera regelsystemets nålsöga. Det är här det brister, menar skribenten Torbjörn Björlund som är Riksdagsledamot (V). Försäkringskassan har svårt att se helheten.

Fler i arbete är bra men vi får allt fler hälsoproblem ju äldre vi blir. En verklig rätt att ha möjlighet till sjukskrivning vid sjukdom gör att vi kan jobba längre och få bättre hälsa. God hälsa och möjligheten till sjukskrivning hör ihop.

Skribenten pekar också på att deltidssjukskrivna nu tvingas söka ett annat jobb på heltid någonstans i Sverige.Han menar att en deltidssjukskrivning ofta är en del i en rehabilitering. Steg för steg tillsammans med medicinsk rehabilitering kan man återvända till sitt arbete på heltid. Detta kan nu abrupt avbrytas och man tvingas säga upp sin anställning och hänvisas till Arbetsförmedlingen istället. Utredaren Anna Hedborg: (ur SOU 2009:89) säger

"Att rent av till följd av en fyrkantig bedömning av medicinska förutsättningar för arbete kräva att individen skulle överge en partiell närvaro hos sin arbetsgivare för att söka annat arbete vore direkt stötande och riskerar att underminera försäkringens legitimitet."

Bloggar: , , , , ,, , alliansen, moderaterna, Fredrik Reinfeldt, utanförskap ,sjukförsäkringen,sjukskrivningar, Göteborg, , , långtidssjukskrivna, sjukskrivning

Mari-Loise tog sitt liv när sjukpenningen drogs in



Med stöd av regeringens nya sjukregler miste Mari-Louise sin sjukpeng - trots att hennes läkare föreslagit en förtidspension.Två dagar efter att hon fått brevet med beskedet från Försäkringskassan tog hon sitt liv.

I Flera år hade Mari-Louise kämpat för att ta sig tillbaka till arbetsmarknaden. Både fysiska och psykiska krämpor hade flera gånger lett till långa sjukskrivningar. Till slut blev hon djupt deprimerad pga sin sisituation.

Uppdrag Granskning kollade med Arbetsföremedlingen vilka slags jobb hon kunnat ta med hänsyn till sina skador och sjukdomar.Deras jobbförslag var att hon skulle vända papper - eller hålla upp en dörr. Men sanningen var att hon skulle inte ens fått jobb hos McDonalds om hon levt.
Uppdrag granskning ringde nämlingen upp olika arbetsgivare och frågade om de hade något jobb för en kvinna i hennes ålder (61år) och sjukdom.

Försäkringskassans handläggning är under all kritik. De skickade ett brev till henne med beslutet om avslag istället för att kontakta hennes läkare.Han hade skrivit i sjukintyget att hon absolut inte var arbetsför.

Men som vanligt skyller Alliansen ifrån sig och säger att det är bättre än tidigare när folk blev sjukpensionerde och att de inte fick någon rehabiliteing. Men då blev man i alla fall inte förföljd och ifrågasatt som idag. Jag fick själv otaliga behandlingar av sjukgymnast och anpassat arbete på halvtid samt arbetspröving innan jag fick pensionen. Det var ändå psykiskt påfrestande att vara sjukskriven och inte orka arbeta som tidigare samtidigt som man skulle hantera smärtor och andra symtom. Att vara tvingad till nya läkarbesök för att förnya intyget var också stressande.

Varför behandlar Alliansen sjuka på detta omänsliga sätt? Jo, för att kunna sänka skatten! Försäkringskassan lägger allt ansvar på de sjuka och säger att de är arbetsföra utan att behöva ange vilket jobb de i så fall skulle klara. FK behöver heller inte bry sig om den sjuke är anställningsbar. Jag menar vilken arbetsgivare vill anställa en 50-60 åring som har varit långtidssjuk? Nej, vi ska konkurrera med arbetslösa som är unga och friska!

Jag har full förståelse för Marie-Loises beslut att förkorta sitt liv. Jag hade själv de tankarna när jag fick vänta på Försäkringskassans beslut om sjukpension i ett över år och fick leva på min man, samtidigt som jag hade ständig smärta. Jag hade t ex inte råd att köpa nya vinterskor eller hälsa på mina föräldrar som bor på annan ort. Vad är det för liv om man ska leva på socialbidrag?

Bloggar: , , , , ,, , alliansen, moderaterna, Fredrik Reinfeldt, utanförskap ,sjukförsäkringen,sjukskrivningar, Göteborg, , , långtidssjukskrivna, sjukskrivning

måndag 11 januari 2010

Dubbelt så många nekades sjukpenning 2009

Allt fler nekas sjukpenning med de nya sjukförsäkringsreglerna. Nya siffror visar att över 7 400 personer nekades eller fick sin sjukpenning indragen de tre sista månaderna 2009. Det är fler än dubbelt så många jämfört med året innan, uppger Sveriges Radios Ekot.

Adriana Lender, chef för Försäkringskassan,  tror att många som fick sjukpenning före 2009 inte skulle ha fått det.Hon säger:

"... Det är inte så nyttigt att vara sjukskriven om man inte behöver vara det. Att långtidssjukskrivning i sig är en hälsofara är nog någonting som man kan konstatera även medicinskt, säger Adriana Lender."

Adriana Lender har nog själv aldrig varit sjuk, inte någon lägre tid i alla fall. Hon vet inte vad hon talar om. Visserligen har hon rätt i att det inte är nyttigt att vara sjukskriven om man inte behöver vara det. Men det är just det som är knäck-frågan! Det borde vara läkaren som avgör vem som behöver sjukskrivning, inte Försäkringskassans handläggare!

Adriana Lender har aldrig upplevt hur det är att vakna med en värkande kropp som behöver flera timmar för att mjukna så att man får på sig kläderna. Hon har antagligen aldrig upplevt hur det är att vara tung i huvudet efter alla sömn- och värktabletter man tagit för att kunna sova pga smärtan.  Att proppa i sig värktabletter för att kunna jobba och sedan inte orka träna kan väl heller inte vara så bra för hälsan?

Har man som jag rygg-och nackproblem måste man röra på sig och träna dagligen. Smärta i sig är en väldig stress för kroppen, ska man dessutom anstänga sig till det yttersta för att kunna arbeta ökar stresspåslaget ytterligare. På jobbet kan man inte gå undan och vila en stund när det blir för jobbigt. Nu mera får man dessutom valsa runt på arbetsprövningar och andra åtgärder, fastän det enda man kanske vill är att få vara ifred och läka sin kropp. Vem orkar t ex tänka på arbete när man har en livshotande sjukdom eller svår smärta som man måste bedöva med mediciner för att stå ut?

Jag har aldrig mått så bra efter skadorna, som när jag fick sjukpension. Då hade jag arbetstränat i fyra månader, varit sjukskriven  och genomgått otaliga sjukgymnastbehandlingar. Jag hade också arbetat fyra år med mina skador, de två sista på halvtid .  Men när jag fick sjukersätttning släppte en del av stressen med arbetet och att vara sjukskriven. Smärtan blev mindre. Jag kunde minska på medicinerna. Jag kunde också lägga mer tid på träning och rehabilitering/behandlingar av mina skador. Att jag mår bättre beror inte på att jag blivit friskare, utan på att kraven sänkts och att jag själv får bestämma vad jag ska göra och i vilken takt.

Jag är så trött på alla självgoda besservissers inom regeringen och deras sympatisörer liksom Försäkringskassan. Därför är min högsta önskan:

BYT REGERING OCH LÄGG NER FÖRSÄKRINGSKASSAN! (Den liknar nazitidens Gestapo mer och mer.)

Läs också Ils-Maries eminenta blogg där hon skriver om smärtsamma myter om smärta och långa sjukskrivningar . Den gode Jan Lidbeck har också skrivit många bra artiklar om långvarig smärta och kämpar för en bättre smärtvård.
Bloggar: , , , , ,, , alliansen, moderaterna, Fredrik Reinfeldt, utanförskap ,sjukförsäkringen,sjukskrivningar, Göteborg, , , långtidssjukskrivna, sjukskrivning

Skilj mellan allvarlig ryggsjukdom och felbelastning

Den viktigaste behandlingen står alltså patienten själv – du – för. Genom att röra på dig, och genom att se till att belasta ryggen på ett förnuftigt sätt. Mahr Yousefy , klinikansvarig på Sabbatsbergs Ryggcentrum, menar att de allra flesta ryggproblem uppstår ur en lång tids fel– eller överbelastning.

Hans råd till alla som har problem med sin rygg är att söka sig till en behandlande terapeut med specialinriktning på rygg. Antingen via en remiss från husläkaren, eller genom att söka sig vidare själv till tex kiropraktor, naprapat eller sjukgymnast med vidareutbildning inom OMT – ortopedisk manuell terapi. Själv går jag till osteopaten, suveränt bra och den enda som får röra min whiplashskadade nacke!

Om du hittar en behandlare du verkligen litar på, har du inte bara en god chans att få bot och lindring. Du minskar dessutom risken att hamna i en ond cirkel av olika vårdkontakter, där olika personer med olika kompetens ger olika besked. Det skapar oro och rädsla – och oro gör att man blir inaktiv, för att man tror att smärtan ska bli värre om man inte rör sig varsamt, enligt Mahr Yosefy.

En ryggrad som inte blir utsatt för rörelse kan drabbas av försämrad funktion, störd cirkulation och allt mer spända muskler och leder. Då tar det längre tid för värken att gå över. Att röra på sig är aldrig fel, men  får anpassas efter vad man klarar av. Promenader är bästas sättet att röra på sig.

Högre belastning på ryggen när man sitter
Hur man sitter och står betyder mycket för hur stor belastning ryggen utsätts för. Minst tryck och belastning i ländryggen är det när man ligger på rygg – då är trycket på varje disk bara en fjärdedel av vad den är när man står upprätt. När man sitter, däremot, är belastningen 50 procent högre än vid stående ställning – om man sitter rak i ryggen, med en rät vinkel mellan höft och rygg.

Sittande framåtböjd är belastningen nästan 175 procent, och i en studie visade det sig att om man sitter hängande framåt som om man glor in i en datorskärm är det upp till 250 procent.

I sällsynta fall finns det faktiskt någon riktigt farlig orsak bakom ryggvärken – men då har man även andra alarmsymptom (se nedan).

Alarmsymptom!

Sök läkare om du har ont i ryggen och samtidigt...

• har allmänna sjukdomstecken som exempelvis feber, symptom från bröstkorg och mage, eller svaghet och viktnedgång

• inte känner när du är kissnödig, eller kissar på dig

• har domningar kring ändtarmen eller könsorganen

• har domningar, stickningar eller svagheter i båda benen eller armar

• är i övre medelåldern och aldrig har haft ont i ryggen tidigare

• har cancer, eller tidigare har behandlats för cancer

• har benskörhet, osteoporos

• plötsligt får ont efter en olycka, exempelvis fall

Bloggar: , , , , ,

söndag 10 januari 2010

Ät kryddor och må bra

Alla råvaror innehåller antioxidanter, men de finns särskilt i färgrika livsmedel som frukt, bär, grönsaker, rotfrukter, baljväxter och inte minst i örter och kryddor.

Kryddor som oregano, mejram och timjan är extremt rika på antioxidanter, så dem ska man slösa med, uppmanar näringsfysiologen Fredrik Paulún. Han beskriver antioxidanter som kroppens antirostmedel som skyddar oss mot olika sjukdomar och för tidigt åldrande.

HÄR ÄR KRYDDORNA MED HÖGST ORAC-VÄRDE (Oxygen Radical Absorbtion Capacity är ett värde som mäter mängden antioxidanter per 100 gram livsmedel i torkad eller malen form. Ju högre ORAC-värde, desto bättre)

Siffran anger hur mycket antioxidanter 100 gram malen eller torkad krydda innehåller.

Svartpeppar: 27 000

Persilja: 74 000

Curry: 48 000

Kryddnejlika: 314 000

Kanel: 267 000

Chili: 23 000

Basilika: 67 000

Ingefära: 28 000

Gurkmeja: 159 000

Kakao: 80 000

Själv äter jag både Omega 3 (sälolja) och Fortodol S ( innehåller gurkmeja).

Bloggar: , , , , , , vetenskap