tisdag 23 mars 2010

Inflytande i hemtjänsten om det passar in i rutinerna

Valfrihet, inflytande och värdighet är slagord i den politiska debatten om äldreomsorgen. Samtidigt visar en ny avhandling att äldre som bor på äldreboende har mycket små möjligheter att bestämma över sin vardag. Många får inte bestämma när de ska gå och lägga sig, vilka dagar de ska duscha, vilka kläder de ska ha på sig eller om de vill ha sovmorgon. Lavemnag utdelas en viss dag varje vecka etc. Istället är det personalens rutiner som styr, inte vårdtagarnas behov.

Observera att det här även drabbar yngre funktionshindrade som utnyttjar hemtjänst. Jag upplevde nämligen samma sak när jag kom hemfrån sjukhuset och skulle få hjälp av hemtjänsten. När jag behövde hjälp att duscha på måndag morgon för att min man inte hunnit/orkat hjälpa mig under helgen, sa hemtjänsten att jag fick vänta till på fredag när det var planerat! Man fick bara hjälp med att duscha max en gång/vecka! Skulle du själv vilja ha det så, frågade jag. Nej, det skulle hon förstås inte. Men nu var reglerna sådana. Vid kontakt med biståndshandläggaren kom det fram att man skulle ansöka i förväg hur många gånger man ville duscha. Det är ju helt sjukt!Jag förstår inte heller varför hemtjänsten ligger inom äldreomsorgen när det även är yngre som utnyttjar den?

Bloggar: , , , , , Göteborg

söndag 21 mars 2010

Dålig tillgänglighet trots lagstiftning

För tio år sedan beslutade riksdagen att Sverige skulle bli tillgängligt för funktionshindrade senast 2010. Det är en av decenniets största politiska misslyckande, skriver Ingalill Bjöörn, ordförande Astma- och Allergiförbundet.

Regeringen ska rapportera till riksdagen den 23 mars. Men för många handikappgrupper saknas det i stort sett några som helst framsteg att redovisa. Ett bra exempel är ljudkänsliga och de som har kognitiva störningar som gör att det tex är svårt att hitta.  Fortfarande tror kommunerna att alla handikappade sittter i rullstol eller går med käpp, i alla fall av skyltarna att döma. Likaså handkapptoaletter som är anpassade för de som sitter i rullstol, men vi andra som tex inte kan böja ryggen och istället skulle behöva en pall att sitta, på får ingetting.

Bloggar: , , , , Göteborg

tisdag 16 mars 2010

Piggare dag för dag

Nu börjar det kännas riktigt bra efter min ryggoperation! Har dragit ner på panocoden och annat smärtstillande, så i dag har jag bara tagit två Alvedon (i morse) samt en Treo på hela dagen. Fantastiskt va?Mitt mål är att helt kunna sluta med panocod inom några dagar. Men det gäller att trappa ner försiktigt så att man inte får utsättningssymtom eller vad man ska kalla det. Jag får i alla fall muskelsmärtor och känner sig orolig om man drar ner på medicinen för snabbt om man ätit det en längre tid ( mer än en vecka).

Bloggar: , , , , Göteborg,,

onsdag 10 mars 2010

Nytt läkemedel mot nervsmärta

Läkemedlen, som kallas SP38-kinasehämmare och anti-NGF medel, verkar på nytt sätt mot inflammation och skadliga ämnen i cellerna. De kan tänkas få effekt både vid nervsmärta och ledsmärta. De vanligaste värkmedicinerna hjälper inte särskilt bra mot neuropatisk smärta. Dessutom har de biverkningar - som magproblem och risk för beroendeutveckling.Magproblemen gäller främst antiinflammatoriska läkemedel, men även en del epilepsiläkemedel ( Lyrica, Neurontin)som används mot nervsmärta ger t ex förstoppning. Kodein som finns i tex Citodon och Panocod orsakar också förstoppning.

Läkemedelsbolagen tävlar om att bli först med ett nya effektiva smärtläkemedel. Just nu testas ett par nya läkemedel speciellt utvecklade mot neuropatisk smärta och intresset är mycket stort. När smärtläkaren Björn Bragée annonserade efter försökspersoner fick han snabbt 900 svar.

Bloggar: , , , , Göteborg,, , ,  ,  ryggont, ,

tisdag 9 mars 2010

Samband mellan rygg-och käksmärta

Det finns en tydlig samsjuklighet mellan ryggvärk och käkfunktionsstörning, skriver Birgitta Wiesinger i den avhandling hon försvarar vid Umeå universitet den 26 februari.


Käkfunktionsstörningar (eng. Temporomandibular Disorders, TMD) kännetecknas av smärta och ömhet i käkmusklerna och käkleden, käkledsljud och nedsatt rörlighet i käken. Både TMD och ryggvärk medför försämrad livskvalitet samt ökad sjukfrånvaro och vårdkonsumtion. det är precis det jag har. Spännnande att se om smärtan i munnen minskar efetr operatione. Det känns då bättre i alla fall,även om det också kan bero på att jag är mindre stressad.

Bloggar: , , , , Göteborg,,

Allt ordnat sig till det bästa

Vi fick ju skjuta på mammas begravning eftersom jag var nyopererad. Men nu verkar allting ha ordnat sig , dödsannons, minnesord i tidningen, minnessstund, Fonus, jordfästning av urnan, mat , flygbiljetter mm.

Innan minnesstunden får den som vill vara med på gravsättningen av urnan. Jag har beställt catering (buffé) till minnesstunden den 1:a maj, eftersom vi blir ca 15 personer och många har lång resväg. Vi ska också titta på gamla filmer och bildspel. Det enda som återstår är inbjudan, som jag tagit på mig att göra.  Jag har köpt material redan. Det ska vara i olika vita vita nyanser och kanske ett grönt eller rosa tryck. Tips?

Bara flygbiljetterna kostar 7000:- för två personer. och då får vi åka upp en dag tidigare.Hade vi åkt valborgsmässoafton hade det kostat 11000:-! Det är inte klokt att det ska vara lika dyrt att åka till Norrland som till utlandet.

Jag känner mig piggare nu och kan vara uppe korta stunder. Men blir det för länge kommer smärtan som ett brev på posten.

Bloggar: , , , , Göteborg,, , ,  ,  ryggont, ,

måndag 1 mars 2010

Mamma är borta för evigt!

Tyvärr hittade de mamma död i sängen på äldreboendet i går! Hon verkade ha gått bort i sömnen och hade ett lyckligt leende på läpparna. Kan man ha en skönare död?

Jag förstod att hon inte skulle leva så länge efter att ha pratat med sköterskan i torsdags. Men jag trodde att hon skulle leva några månader till!Men henns kropp orkade inte längre. En tröst i bedrövelsen är att hon hade det bra och blev väl omskött, trots allt. Visserligen fick hon inte i sig tillräckligt med energi, men hon hade sväljsvårigheter pga sin parkinson och svårt att tugga, så hon levde mest på flytande och mosad kost. Det var en del av hennes personlighet att ständigt vara i rörelse och sköterskan  och min syster sa att hon trivdes och verkade harmonisk. Det var tack vare sin envishet som hon var så rörlig. Hon behöll också sin värdighete, integritet och vilja livet ut.

Den sorg och smärta jag känner är obeskrivlig! Min lilla mamma är borta för alltid! Jag får aldrig mer krama henne och hålla hennes hand. Det värsta är att jag inte kan åka upp till Norrland och ta farväl pga att jag är nyopererad i ryggen. Jag kan helt enkelt inte sitta tillräckligt länge och har inte orken heller.

Jag kan vara uppe lite längre nu och sitta 5-10 minuter,men sedan är det sängen och planläge som gäller. Så att sitta 2 timmar på flyget och gå på begravning är helt uteslutet. En tröst i sorgen är att hon ville bli kremerad, så istället för begravning blir det minnesstund i slutet av april. Hon avskydde begravingar! Då har jag förhoppningsvis återhämtat mig mer. Min gamla faster dog också i fredags. Hon var också på ett äldreboende. Varför kommer allt på samma gång?

Bloggar: , , , , Göteborg,, , ,  ,  ryggont, ,