måndag 28 mars 2011

Risk för diaréer när du slutar med Dolcontin

Jag har slutat äta Dolcontion efter min ryggoperation. Men redan dagen efter sista tabletten fick jag vattniga diaréer fastän jag bara åt majsvälling och drack te och skorpor.När jag var på Apoteket för att köpa Immmodium sa personalen att det var ett vanligt problem och att man ska äta Bulkmedel och dricka mycket vattten. det blir en paradoxal reakation eftersom tarmrörelserna inte funkar som de ska när man äter morfin. Vilket rävgift! Man får halsbränna och sura uppstötningar, blir förstoppad och impotent!Stackars de som har cancer och måste äta skiten!Nerontin var inte mycket bättre.Tacka vet jag blockader!De har betydligt mindre biverkningar.

Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , medicin, Göteborg, intressant,

torsdag 17 mars 2011

Sjukskrivning en ny konstart?

I dag upplever läkaren Anders Westerlund sjukskrivning som det svåraste inom läkaryrket. Han menar att Försäkringskassan har som princip från att underkänna alla intyg. Detta innebär en svår och tidsödande belastning i öppen vård. Hans problem är att han inte känner sig kompetent att sjukskriva en patient längre, än mindre att skriva ett intyg för sjukersättning. Allt han skriver underkänns.

Dagens krav när det gäller intygsskrivning är helt orealistiska,menar Anders Westerlund, som är specialistutbildad och dessutom arbetat som förtroedeläkare åt FK. Inom öppen vård finns det ingen möjlighet att göra en sådan bedömning. Många arbetsoförmögna får därför avslag på ett inhumant sätt, skriver han.

Westerlund skriver vidare att det måste etableras fler instanser än vad som finns i dag som kan pröva patienternas generella arbetsförmåga på ett konstruktivt sätt enligt FK:s krav. Detta är inte primärt en medicinsk fråga. Läkare är inriktade på att ta hand om patienternas medicinska problem. FK kräver en insats av dem som är orealistisk och dessutom undantränger deras sjukvårdande uppgift till ­patientens nackdel.

Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , medicin, Göteborg, , politik,opinion, intressant,,

tisdag 15 mars 2011

Trötthet ett vanligt problem

Sömnbehovet varierar mycket från person till person, men det minskar vanligtvis hela livet.

Små barn behöver ofta mycket sömn. Under de första åren kan sömnbehovet vara upp till 16 timmar per dygn. Behovet avtar långsamt under barndomen, men de flesta skolbarn behöver minst 10-12 timmars sömn för att vara pigga på dagarna. I vuxen ålder behöver de flesta minst 6-8 timmars sömn, men det är stor skillnad mellan olika personer. Äldre kan ofta klara sig med ännu mindre sömn.Onormal trötthet kan bero på sjukdom, som t ex infektioner, cancer och andra bristtillstånd.

Själv känner mig jättetrött så fort jag lägger mig för att vila ryggen (flera ggr per dag). Tror själv att orsaken är att jag äter smärtstillande läkemdel som har den biverkan. Jag är beroende av insomningstabletter för att kunna sova ordentligt på natten. Tar jag inte dem, så vaknar jag efter några timmar och sedan med jämna mellanrum.

Kronisk trötthet är inte bara inbillning har ny forskning visat.

Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , medicin, Göteborg, intressant,

fredag 11 mars 2011

10 m hög tsunami drabbar Japan- andra länder kan drabbas

En upp till tio meter hög tsunami träffade den japanska kusten norr om Tokyo vid Sendai och orsakade stora skador.På de direktsända bilderna, tagna via helikopter, visades hur vattenmassorna oerhört snabbt drog in över det låglänta landskapet och översvämmade fält, vägar och byggnader.Enligt det amerikanska mätinstitutet USGS mätte ett av skalven 8,8 på Richterskalan. Ett andra skalv följde en halvtimma efter det första.

En tsunamivarning har utfärdats också för Ryssland, Filippinerna, men även för Guam, Taiwan, Indonesien, Papua New Guinea, Nauru, Micronesien och Hawaii samt för ögruppen Marianerna i västra Stilla havet.Skalvet inträffade klockan 06.46 svensk tid, tidig eftermiddag japansk tid.

Mina tankar går befolkningen i Japan som förlorat hus o,hem, anhöriga och vänner.

BBChar de bästa bilderna (live) från kastrofen.

Bloggar: , Göteborg,
jordbävningnaturkatastrofer

Städningen på sjukhus viktig

Marlene Wullt, som är överläkare vid infektionskliniken på Skånes univer­si­tetssjukhus i Malmö , har själv legat på sjukhus och gjort observationer ang. sjukhushygienen. Hon menar att städningen är undermålig och ökar risken förvårdrelaterade infektioner. Vidare att det " är angeläget att se till att städpersonalen förstår sin viktiga roll genom att erbjudas delaktighet i och förståelse av hela vården kring patienten. Dessutom måste sjukhusledningen acceptera det viktiga sambandet mellan städningens och ytdesinfektionens kvalitet, och frekvensen av vårdrelaterade infektioner. Organisationen av städningen på ett sjukhus måste ses i sitt korrekta sammanhang, inte bara som ett område utan kvalitetskontroll där besparingar ostört kan göras."

Wullts obeservationer är ingen bra reklam för Skånes Universitetssjukhus. Tyvärr tror jag inte att det är ett undantag.helt klart måste städning uppvärderas och man måste förstå att det är en del av vårdkvaliten.

Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , medicin, Göteborg, intressant, steloperation

Snart två veckor efter skruvborttagningen

Det vore intressant att veta hur ont andra som tagit bort skruvar i ryggen har haft? Nu har det snart gått två veckor ( på måndag) och jag har fortfarande ont av och till. Får ta långtidsverkande morfin + neurontin som före operationen dagtid,men har kunnat  minska nattdosen. Men idag hade jag faktiskt mindre ont. Testade för några dagar sedan att göra lite enkla gympaövningar, men det gick inte. Fick ont under tiden och efteråt. Enligt doktorn fick jag inga restriktioner,men smärtan gör ju att man inte kan ta ut svängarna för mycket.

Duschade idag,med hjälp av hemtjänsten, som fick plasta in mitt förband på ryggen. Som vanligt kunde de inte hålla tiden, första gången kom de 1 1/2 tim för tidigt och väckte de mig. Andra gången hade de tänkte komma 11/2 tim för sent, men jag ringde innan för jag skulle få besök av en väninna och vi kom då överens om en ny tid. Hur ska man kunna planera sitt liv om hemtjänsten inte kan hålla tiden?Dåligt! De verkar vara vana vid brukare som inte kan protestera och ställa krav.Det verkar som om man ska vara TACKSAM för att man får hjälp över huvud taget...

Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , medicin, Göteborg, intressant, steloperation

Ny migränmedicin

Enligt Apoteket är Zomig nasal (nässpray) 5mg effektivt mot migrän. Det finns även receptfritt i 2,5 mg.Min erfarenhet är att nässpray verkar snabbt och är lättare att använda om man mår illa. REALIZE-studien1visar att Zomig Nasal ger en mycket snabb och långvarig smärtlindring samtidigt som det är mycket användarvänligt.

Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , medicin, Göteborg, intressant,

måndag 7 mars 2011

Svårt cancersjuk tvingas jobba trots svåra smärtor

Erik Videgård blev allvarligt cancersjuk. Försäkringskassan bestämde hans sjukpenning till noll kronor – på felaktiga grunder, enligt Videgård. Men möjligheterna att få rätt mot Försäkringskassan är små för en vanlig medborgare, menar han. Det kan jag skriva under på. Det kan ta över ett år att överklaga FK:s beslut, som ändå ofast döms tillderas förmån. Vi har efter Allliansens intåg i Rosenbad, fått ett omänskligt samhälle, som inte ger utrymme för sjukdom eller olycka. Nej, alla ska göra rätt för sig och kan du inte det så får du gå tilll Sociala.

Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , medicin, Göteborg, , politik,opinion, intressant,,

tisdag 1 mars 2011

Äntligen är skruvarna i ryggen borta

Idag kom jag hem från sjukhuset med 6 spikar som jag haft i ryggen. Blev opererad igår och det gick ganska bra. Har visserligen ont i luftstrupen pga intuberingen och ont i såret,men vad gör det?

Nu tar det 4-6 veckor innan allt är läkt,men jag kan börja promenera och träna lite lätt när jag orkar. Ett stort tack till Spine center för god vård!

Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , värk, medicin, Göteborg,