onsdag 20 juli 2011

Ortopeden Mölndal kritiseras hårt av Socialstyrelsen

Socialstyrelsen riktar svidande kritik mot den ortopediska vården på Sahlgrenska universitetssjukhus (SU) i Mölndal. Sedan verksamheten omorganiserats har stora brister skapats i både vårdkvalitén och patientsäkerheten.Flera patienter har dött av den bristfälliga vården och akuten har varit underbemannad av läkare pga att ortpedens egna läkare inte vill jobba där.

Sex allvarliga misstag på kort tid har lett till Lex Maria-anmälningar. Då beslöt Socialstyrelsen att göra en så kallad verksamhetstillsyn på ortopedin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset (SU). I sitt Lex Mariabeslut redogör Socialstyrelsen för de sex fallen:

• Två personer blev förlamade sedan man missat frakturer i ryggraden. Den ene dog.

• Provsvar som visade cancer blev liggande oläst i flera månader. Patienten dog.

• Ung innebandyspelare som brutit fotleden invalidiserades efter vävnadsdöd i vadmuskeln.

• Två personer fick livshotande blodproppar i lungorna

Det märktes när jag fick ligga och vänta 15 timmar med brutet finger och 4 timmar på en operation som till sist inte blev av. Jag har aldrig fått så dålig vård någon annanstans! Läs också Offer för missarna på ortopeden

Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , medicin, Göteborg, , intressant,

söndag 10 juli 2011

Alla i äldrevården borde se denna Tv-serie!

Om arbetet på en brittisk medicinavdelning med äldre patienter handlar Jämna plågor, som regisserats av Peter Capaldi. Syster Kim, syster Den och doktor Pippa Moore är tillbaka för att plåga inte bara sina kollegor utan också, i vissa fall, sina patienter.

Livet på avdelning B4 på äldrevården är inte så enkelt. Fast det är sällan patienterna som är problemet - de är oftast för sjuka för att över huvud taget märka något - utan snarare personalen.

Serien, som är mörk, roligt, tuff men också godhjärtad har haft stora framgångar i Storbritannien. Alla som jobbar med älder patienter borde se denna serie . Saknar du redan empati får du förhoppningsvis en tankeställare och förståelse fär hur patienter över huvud taget har det och särskilt dementa.

Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , medicin, Göteborg, , intressant,

Cannabis för medicinskt bruk tillåtet i Sverige

Att tolka den svenska lagstiftningen har inte varit helt lätt. Och en av dem som jobbat för både ett klargörande och en uppluckring av regelverket är Joakim Hedström. Hedström har länge kämpat för rätten att få använda cannabisbaserade läkemedel mot sin migrän och adhd.

Enligt förordningen om kontroll av narkotika är det tillåtet för svenskar att föra in läkemedel innehållande cannabis till Sverige från ett annat Schengenland utan tillstånd och utan Schengenintyg. Införseln måste baseras på att läkemedlet är avsett för medicinskt ändamål och för personligt bruk, samt att "mängden vid varje resa ska stå i relation till resans längd och inte i något fall överskrida vad som motsvarar 30 dagars förbrukning".

Cannabisbaserade läkemedel, som innehåller thc, finns för försäljning i andra EU-länder. I Sverige kan man få dem på licens. Så har det varit väldigt länge. Så den här tolkningen öppnar inte på något sätt upp för någon privatimport, säger Karin Jansson, utredare på Läkemedelsverket.

Jag är själv tveksam till detta eftersom cannabis är inkörsport till tyngre narkotika, men samtidigt bör den som har svåra smärtor och inte blir hjälpt av andra läkemdel givetsvis få nyttja det.

Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , medicin, Göteborg, ,intressant

tisdag 5 juli 2011

Toleransökning av paraflex?

Är det någon som vet om man får en ökad tolerans mot paraflex?Jag tycker inte att de funkar längre mot mina muskelkramper i ryggen.Ingen medicin funkar för övrigt.Inte ens citodon har någon effekt längre. Ryggmusklerna är spända som bågsträngar så fort jag gör minst lilla. Det är inte ens skönt att ligga i sängen längre och jag sover skitdåligt.Det enda som funkar är att bada i varmvattenbassäng och massage. Tur att nåt funkar!

Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , medicin, Göteborg, , intressant,

lördag 2 juli 2011

Jätteont efter cortisoninjektionen

Fick marcain + cortisoninjektioner i ryggen i torsdags. Fick ont igår och idag är det ännu värre!Värktabletterbna hjälper inte, tyvärr. Jag är så trött på detta. Kan har svårt att sitta och stå fortfarande. Kan inte ens ligga i en solstol på stranden. Då kan man hålla sig för skratt.Tar det aldrig slut?

Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , medicin, Göteborg, , intressant,