onsdag 30 maj 2012

Ryggsmärtor kan ha olika orsaker


Smärtor i ländryggen kan uppstå i en mångfald av strukturer, var och en med sin optimala behandling. Dessa strukturer kan ge smärta lokalt i ländryggen centralt, ensidigt, utstrålning ned i skinkan, höften eller ljumsken. Vissa strukturer i ländryggen kan göra att smärtan fortsätter ned i ett ben ända ned till foten och även ge domningar och stickningar samt muskelkramper och svaghet i vissa muskelgrupper. Andra strukturer kan göra att smärtan kan skifta från höger till vänster och tillbaka igen under en viss tidsperiod.

Diskala smärtor

Diskbråck som orsak till ryggsmärta och ischiasvärk ned i benet är helt vedertaget hos alla som behandlar ryggar. Diskens bakre del är en svag punkt och kan brista vid fall, lyft, vridningar och ge omgående smärta. Även vid längre perioder av framåtböjd kroppställning, långvarigt sittande kan disken långsamt bukta bakåt och ge symptom men smärtdebut kan dröja till dagen efter. Strax bakom disken finns flera känsliga strukturer där höljet runt ryggnerverna (durasäcken/ dura mater) samt nervrötter som sedan bildar ischiasnerven kan påverkas. Påverkan kan ske både mekaniskt via tryck och kemiskt via inflammation och orsaka smärta, domningar och stickningar och nedsatt muskelkraft i nervrotens utbredningsområde. T ex ger påverkan på S1 nervroten smärta och domningar i skinkan, baksida låret, vaden och ned på utsidan av foten samt nedsatt kraft i vadmuskler och hamstringsmuskeln.

Symptomen vid diskorsakad smärta i ländrygg och/ eller ben är vanligen ökade besvär vid långvarigt sittande, arbete i framåtböjt läge, resa sig upp från stol eller bädd, ibland host-nyssmärta, vändning i säng.

Stenos smärtor
Om diskorsakad ischias är vanligast i åldrarna 25 - 60 år så är sk lateral stenos vanligare i högre åldrar över 60. Orsaken är vanligen inklämmning/påverkan av nervrot i sk foramina mellan två kotor pga bla sänkt diskhöjd, pålagringar/ osteofyter från kotor och facettleder, kotglidning ( spondylolistes). Symptomen är smärta i ländrygg ned i ben som ökar ffa vid gående och stillastående och minskar när patienten böjer sig framåt eller sitter ned. Inte sällan kan besvären efter en tid upplevas även i andra benet.

Inflammation i ligament och ledkapslar
Skador i ligament och ledkapslar kan uppstå vid fall, vridningar, direkt våld mot strukturen. Smärtan anges oftast lokalt utan utstrålning, undersökning ger exakt var. Behandling består av kortisoninjektion eller djup tvärmassage om skadan är inom räckhåll utifrån.

Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , värk, medicin

Deodoranter misstänks orsaka bröstcancer


Ny forskning har undersökt om parabener finns i cancerös human bröstvävnad. Det pekar åt att antiperspiranter och annan kosmetika ökar risken för bröstcancer.

Forskningen, som också granskas i en ledare som publicerades i Journal of Applied Toxicology , tittade på var brösttumörer uppträdde, och visade att högre koncentrationer av parabener hittades i de övre kvadranterna i bröstet och armhålan i områden där antiperspiranter oftast används.

Parabener är kemikalier som fungerar som konserveringsmedel i deodoranter och många kosmetika, samt solkrämer. Tidigare studier har visat att alla parabener har östrogena aktiviteter i humana bröstcancerceller.

En annan komponent av antiperspiranter, aluminiumklorid, har visat sig fungera på liknande sätt som onkogener arbeta för att åstadkomma molekylär transformationer i cancerceller. Enligt författarna till den redaktionella översynen visar forskningen "signaler på oro över att sådana föreningar inte är lika säkra som tidigare i allmänhet anses, och ytterligare forskning är motiverad."

Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , värk, medicin

torsdag 10 maj 2012

Nedläggningshotade Apotek



Nästa år kan du få svårt att få tag på dina mediciner pga att flera apotek hotas av nedläggning.
När regeringen skrotade det statliga apoteksmonopolet sommaren 2009 var det flera bolag som stod i kö för att köpa upp apoteken. För att ta över ett apotek blev köparna skyldiga att håll dem öppna fram till mars 2013.Men nu befarar en av de största köparna – Kronans Droghandel – att flera av deras 33 apotek i glesbygden kommer att läggas ner när de inte längre har skyldighet att driva dem vidare nästa vår. Alltså precis vad vi skeptiska till avregleringen befarade.Ännu ett nederlag för regeringen.

En ny rapport från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket visar dock att det är svårt för mindre apotek att gå runt. Regeringens mål med tillgänglighet på apoteksmarknaden kommer därför att vara svår att uppfylla, slår rapporten fast.

På dessa orter hotas apoteken av nedläggning
Lima
Malung
Sälen
Färila
Ljusdal
Ockelbo
Svenstavik
Arjeplog
Arvidsjaur
Malmberget
Gällivare
Likenäs
Torsby
Åsele
Dorotea
Sorsele
Storuman
Tärnaby
Vilhelmina
Vindeln
Marstrand
Virserum
Vislanda
Pålsboda
Fellingsbro
Hedesunda
Delsbo
Slite
Torsås
Hallstavik
Burträsk
Karlsborg
Färgelanda

Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , värk,medicin

Fibromyalgi en smärtsam sjukdom

De tydligaste tecknen på fibromyalgi är trötthet och kronisk smärta, troligen på grund av överbelastning i vissa delar av hjärnan. Fibromyalgi kan drabba såväl kvinnor som män och förekommer från tidiga barnaår till ålderdom.Tidigare ansågs fibromyalgi ha koppling till reumatism, men på senare år har bland annat Bo anammat forskarna Elisabeth Hanssons och Lars Rönnbäcks teori om att syndromet handlar om en överbelastning i vissa delar av hjärnan, en neurologisk störning som påverkar det centrala nervsystemet pga ett triggat smärtsystem.

En mängd signaler går från vår kropp, våra sinnesorgan, vårt medvetande och vårt känsloliv in och ut från hjärnan. Dessa signaler är helt naturliga och passerar ett bestämt antal centra, ”filter”. Om man är född med extra känsliga ”filter” kan mängden information till slut bli så stor att ”filtren” överbelastas och nedsätts i sin funktion, enligt Bo Fråst.

Hjärnans celler, så kallade gliaceller, får svårt att städa bort de transmittorsubstanser (förmedlare av signaler mellan nervceller) som frigjorts i samband med de inkommande signalerna. På grund av svårigheten att röja bort substanserna ökar signalbruset i ”filtren”. Bruset medför två störningar: Hjärnan får svårt att skicka exakta signaler, vilket på sikt kan medföra en stor uttröttbarhet på grund av all energi som krävs för att motarbeta signalbruset. Dessutom antas signalerna störa andra viktiga funktioner som sömn och minne vilket ger obalanssymtom. Den här påverkan tycks förstärka smärtupplevelsen.

Bo anser att fibromyalgi vanligen uppkommer efter en period av långvarig smärta eller psykisk belastning såsom trauma, kris och stress.

Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , värk,medicin

Långvarigt stillasittande livsfarligt

http://www.netdoktor.se/traning-kost/?_PageId=186722

Nya rön visar att det är lika viktigt för hälsan att sitta mindre, som att träna mer. Forskare från Australien har för första gången lyckats mäta hur stillasittandet påverkar hälsan. Resultatet visar att de som satt mest löpte 40 procent större risk att dö i förtid.Forskarna har följt 222497 människor som är äldre än 45 år, ett urval som motsvarar drygt 11 procent av hela befolkningen i New South Wales.

Slutsatsen som presenteras i Archive of internal medicine är att för mycket stillasittande är en alldeles egen riskfaktor som är oberoende av exempelvis hård träning och BMI. Sju procent av de 5405 dödsfall som rapporterades under den 3-åriga uppföljningen berodde på för mycket stillasittande.Att byta ut passiv tid mot måttlig vardagsrörlighet ger en lika stor vinst som att gå från måttlig rörlighet till hård träning.Dvs att stiga upp och gå en sväng eller sträcka på sig då och då är jättebra. tex varje gång det är reklam om man tittar på TV.


Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , värk,medicin

måndag 7 maj 2012

Ny teknik för att operera diskbråck

Omkring 2 000 svenskar opereras varje år för diskbråck, ofta efter månader av ryggsmärta och sjukskrivning. Snart kan de erbjudas en enklare behandling, där den skadade disken behandlas med ultraljud under lokalbedövning. Kliniska försök på 100 patienter i Europa och Korea har hittills visat goda resultat.

 - Resultaten är jämförbara med kirurgiska ingrepp, men i det här fallet går man inte in i själva disken, säger Lars Lidgren, professor i ortopedi vid Universitetssjukhuset i Lund som uppfunnit tekniken.

De kliniska försöken fortsätter på ett antal ställen i Sverige. En begränsning med tekniken är att den bara kan användas på patienter där disken buktar. Har diskmassan läckt ut krävs en vanlig operation.


Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , värk, medicin