söndag 10 juli 2011

Cannabis för medicinskt bruk tillåtet i Sverige

Att tolka den svenska lagstiftningen har inte varit helt lätt. Och en av dem som jobbat för både ett klargörande och en uppluckring av regelverket är Joakim Hedström. Hedström har länge kämpat för rätten att få använda cannabisbaserade läkemedel mot sin migrän och adhd.

Enligt förordningen om kontroll av narkotika är det tillåtet för svenskar att föra in läkemedel innehållande cannabis till Sverige från ett annat Schengenland utan tillstånd och utan Schengenintyg. Införseln måste baseras på att läkemedlet är avsett för medicinskt ändamål och för personligt bruk, samt att "mängden vid varje resa ska stå i relation till resans längd och inte i något fall överskrida vad som motsvarar 30 dagars förbrukning".

Cannabisbaserade läkemedel, som innehåller thc, finns för försäljning i andra EU-länder. I Sverige kan man få dem på licens. Så har det varit väldigt länge. Så den här tolkningen öppnar inte på något sätt upp för någon privatimport, säger Karin Jansson, utredare på Läkemedelsverket.

Jag är själv tveksam till detta eftersom cannabis är inkörsport till tyngre narkotika, men samtidigt bör den som har svåra smärtor och inte blir hjälpt av andra läkemdel givetsvis få nyttja det.

Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , medicin, Göteborg, ,intressant

3 kommentarer:

Nisse sa...

Att cannabis är en inkörsport till tyngre droger beror enbart på att det inte är socialt accepterat. Snarare än att säga att cannabis då är inkörsporten så vill jag mena att det är själv akten att ställa sig utanför sociala normer som är inkörsport till illegala droger och illegala handlingar i allmänhet.

2muchpain sa...

Titta lite på den svenska forskningen. Enligt CAN har över 900 000 svenskar testat cannabis MINST en gång. Över 130 000 använder cannabis regelbundet. Vi har lite över 30 000 tunga missbrukare. Borde inte dessa vara enormt många fler om cannabis ledde till tyngre droger?

Av alla heroinister har/hade över 90% alkoholmissbruk, innan heroinberoendet. Men endast 30% hade testat/använt cannabis innan heroin.
(källor: Kandel & Yamaguchi, s 854, Lynskey m fl s 430, Sifaneck & Kaplan s 503)

Stenbacka & Rommelsjö (s 14) säger att riskfylld alkoholkonsumtion under adolescensen var SÄKRARE än erfarenhet av cannabis för att förutsäga vilka som skulle bli problematiska konsumenter av narkotika som vuxna.

Ytterligare, svensk forskning visar även att när färre människor testar narkotika, då främst cannabis, så minskar INTE det tunga missbruket (källa CAN).

Fler källor som motsäger cannabis som "inkörsport" till andra och tyngre droger:

http://www.newsmill.se/artikel/2010/02/19/om-ink-rsportsteorin

http://www.druglibrary.org/schaffer/library/studies/canadasenate/vol1/chapter6_stepping_stone.htm

http://www.parl.gc.ca/ParlBusiness/Senate/Committees/committee_SenRep.asp?comm_id=85&language=e&parl=37&Ses=1

De länder som har mer tillåtande lagstiftning rörande cannabis har inte fler tunga missbrukare än Sverige, snarare tvärtom. Holland har mycket färre tunga missbrukare än Sverige (EMCDDA).

Nygganh sa...

Att cannabis skulle vara en inkörsport till tyngre droger stämmer inte.

Det enda som kan göra cannabis till en inkörsport till tyngre droger är för att det är illegalt och man måste köpa via langare, som i sin tur kan försöka sälja på en tyngre droger.
Dock har jag brukat cannabis i drygt ett och ett halvt år och har ALDRIG stött på någon som försökt sälja på mig tyngre droger. Och det finns absolut inget i själva drogen cannabis som "lockar" en till tyngre droger.

Om cannabis skulle legaliseras skulle ovanstående "problem" försvinna eftersom man skulle konsumera på ett Systembolag-kontrollerat sätt.

För mig är det helt absurt att jag får handla sprit, men inte cannabis!?!

Cannabis är inte ofarligt och ingen ersättare av alkohol, men betydligt mindre skadligt än alkohol och effekterna är betydligt härligare...