tisdag 23 mars 2010

Inflytande i hemtjänsten om det passar in i rutinerna

Valfrihet, inflytande och värdighet är slagord i den politiska debatten om äldreomsorgen. Samtidigt visar en ny avhandling att äldre som bor på äldreboende har mycket små möjligheter att bestämma över sin vardag. Många får inte bestämma när de ska gå och lägga sig, vilka dagar de ska duscha, vilka kläder de ska ha på sig eller om de vill ha sovmorgon. Lavemnag utdelas en viss dag varje vecka etc. Istället är det personalens rutiner som styr, inte vårdtagarnas behov.

Observera att det här även drabbar yngre funktionshindrade som utnyttjar hemtjänst. Jag upplevde nämligen samma sak när jag kom hemfrån sjukhuset och skulle få hjälp av hemtjänsten. När jag behövde hjälp att duscha på måndag morgon för att min man inte hunnit/orkat hjälpa mig under helgen, sa hemtjänsten att jag fick vänta till på fredag när det var planerat! Man fick bara hjälp med att duscha max en gång/vecka! Skulle du själv vilja ha det så, frågade jag. Nej, det skulle hon förstås inte. Men nu var reglerna sådana. Vid kontakt med biståndshandläggaren kom det fram att man skulle ansöka i förväg hur många gånger man ville duscha. Det är ju helt sjukt!Jag förstår inte heller varför hemtjänsten ligger inom äldreomsorgen när det även är yngre som utnyttjar den?

Bloggar: , , , , , Göteborg

3 kommentarer:

Kristina Birkesten sa...

Kaktusblomman!

Visst, det är deras rutiner som styr. Jag tycker också att hemtjänsten borde vara skild från äldreomsorgen. Det är möjligt att det mest är äldre men vi blir fler och fler yngre också. Det spelar ju iof ingen roll, alla ska ha rätt att få det enligt önskemål så långt det bara är möjligt.

Jag har numera städning varannan måndag och även duschning måndagar.
Det är jättesvårt när det som för många av oss går upp och ner och vi behöver mer eller mindre hjälp.

Om det hänger på vår dagsform är det till föga hjälp att ansöka i förväg.. suck! Lite mer flexebilitet från alla inblandade så skulle det säkert bli lättare, tror jag.

Kram!

Kaktusblomman sa...

Man kan ansöka om att duscha fler gånger per vecka sa biståndshandläggaren.

Kram

Susanne sa...

Hej
jag har spänningshuvudvärk och hört att Botox kan vara undret för mig och ser att du går till någon i Västra Götaland där jag bor. Kan du uppge mer och om du får remiss
Ett stort tack på förhand
ovanlid@gmail.com
Susanne