fredag 25 februari 2011

FAS 3 ett omoraliskt utnyttjande av sjuka och arbetslösa

Arbetslöse Tomas Wennberg i Överkalix är tillbaka på sin gamla arbetsplats – det kunde varit glada nyheter för honom. Men det är det inte. För istället för anställning har han fått sysselsättning inom Jobb- och Utvecklingsgarantins Fas 3, med 65 procent av sin gamla lön som ersättning.

Fas 3 infaller efter att en arbetslös först förbrukat alla sina A-kassedagar och sedan tillbringat i 450 dagar i den så kallade Jobb- och Utvecklingsgarantin, efterträdaren till den tidigare Aktivitetsgarantin. Då ska man anvisas en ”varaktig samhällsnyttig sysselsättning” på ett företag, en förening, en kommunal verksamhet eller hos någon annan anordnare. I juni 2010 befann sig 19 000 personer i Fas 3 – 2011 beräknas de bli 40 000.

Det är viktigt att Fas 3-platser inte ”konkurrerar ut” riktiga jobb. Därför står det i regelverket att de inte får handla om ”ordinarie arbetsuppgifter”. Det ska vara arbete som är ”kvalitetshöjande” eller ”annars inte skulle bli utfört”.

Wennberg har en skada på sitt knä, som gör att det lätt hoppar ur led. Han har därför ett läkarintyg på att han inte bör arbeta knästående. Något som är rätt svårt att undvika helt som fastighetsskötare. Han ska alltså göra praktik med arbetsuppgifter som är skadliga för honom, i ett yrke som han redan kan, men där han på grund av sin skada knappast kan räkna med någon anställning i framtiden!

Man upphör aldrig att förvånas över Alliansregeringens påhittighet när det gäller att sätta åt och förpesta livet för arbetslösa och sjuka!

Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , medicin, Göteborg, , politik,opinion, intressant,,

1 kommentar:

Gun sa...

Helt fruktansvärt sjukt, vad tänker de med egentligen...jag blir så arg!