tisdag 27 november 2012

En läsk om dagen kan orsaka cancer


http://www.aftonbladet.se/halsa/article15837841.ab

Män som drack en burk läsk om dagen drabbades oftare av prostatacancer.Det visar en kostundersökning bland 8 000 män i Malmö. Det handlar företrädesvis om allvarliga cancerformer, som spritt sig till skelett och lymfkörtlar, säger epidemiologen Isabel Drake.

De män som i början av 1990-talet drack en burk läsk om dagen hade hela 38 procents högre risk att fram till 2009 drabbas av prostatacancer. Forskarna följde medelålders äldre män, som var mellan 48 och 73 år när de inledde studien. Gruppen som hade högst intag drack i genomsnitt 33 centiliter per dag. Det är inte den jättestora konsumtion som man kanske har i dag i yngre åldersgrupper.

Det finns ingen forskning på yngre män, som dricker 1,5 liter läsk om dagen. Forskarna har inte haft möjlighet att följa dem så länge att de blivit så pass gamla. Prostatacancer får man oftast efter 65 års ålder. Men tendensen är att yngre äter och dricker sämre än äldre generationer. Man vill undersöka detta samband närmare, säger epidemiologen Isabel Drake, som tillsammans med sex andra forskare står bakom artikeln om kost och cancer i American Journal of Clinical Nutrition.

Det är möjligt att hela kostmönstret spelar roll, inte bara mängden kolhydrater. Det kan vara så att man dricker läsk mellan måltiderna och då ger det ytterligare blodsockersvängningar som påverkar.

Bloggar: samhälle, Göteborg, hälsa, debatt, ekonomi, Intressant

Inga kommentarer: