tisdag 27 november 2012

Nytt läkemedel mot IBS

http://www.aftonbladet.se/halsa/mage/article15740537.ab

För första gången har läkemedelsmyndigheterna i Europa och USA nu godkänt en medicin mot IBS. Behandlingen hjälper framförallt mot förstoppning.

Många har stora förväntningar på Constella, som det nya läkemedlet heter i Europa. Det består av substansen linaclotide och ska ges till vuxna vid måttlig eller svår förstoppning som inte blivit hjälpta av gängse behandling.

Kapslarna tas en gång per dag minst en halvtimme före frukost. Medicinen skyndar på matens väg genom tarmen och verkar inte bara lösande utan ger även effektiv hjälp mot smärtan. En halvår lång blindstudie på 804 IBS-patienter som nyligen publicerades i American Journal of Gastroenterology visar tydliga resultat. Av dem som behandlades med linaclotide var 45 procent ”väldigt” eller ”ganska” nöjda. Hela 72 procent kände ”någon”, ”betydande” eller ”fullständig” lindring av besvären.

Tyvärr kan medicinen kan ge svåra biverkningar. Vanligast är diarré, gaser och värk i magen.

EMA rekommenderar att preparatet blir receptbelagt.I USA har den amerikanska läkemedelsmyndigheten också godkänt substansen men under namnet Linzess.

Inga kommentarer: