tisdag 5 februari 2013

Viktigt med fysisk träning för äldre


Vi förlorar 30% av vår muskelstyrka i åldern 50 till 70 år. Det är viktigt att behålla muskelstyrka i ålderdomen för att bibehålla rörligheten och för att kunna leva ett självständigt liv samt hantera vardagliga uppgifter. I det senaste numret av Deutsches Ärzteblatt International drar Frank Mayer och kollegor från universitetet i Potsdam, slutsatsen att styrketräning med vikter motverkar muskelatrofi hos äldre.

Författarna undersökte omfattningen av de effekter som kan uppnås genom styrketräning hos äldre personer och vilken intensitet av träning som är nyttig och möjlig för personer äldre än 60 år.

De fann att regelbunden styrketräning ökade muskelstyrkan och minskade muskelatrofin (minskning av muskelmassan) samt att senor och ben anpassade sig. Dessa framgångar gav i sin tur en förebyggande effekt när det gäller att undvika fall och skador.

Högre intensitet på träningen gav större effekt än träning med måttlig och låg intensitet. För att öka muskelmassa krävs en intensitet med vikter som motsvarade 60-85% av maximal styrka. Men för att öka den snabbt tillgängliga muskelstyrkan så krävs träning med högre intensitet, motsvarande mer än 85% av maxstyrkan.

Den optimala mängden träning för friska äldre personer är 3 till 4 träningspass per vecka.Ganska mycket,men man kan ju träna olika delar av kroppen och kortare pass.

Bloggar: samhälle, Göteborg, hälsa, debatt, ekonomi, Intressant

Inga kommentarer: