söndag 11 april 2010

Det behövs mer forskning om alternativ medicin

Rapporten som gjorts av en grupp forskare på Karolinska institutet, på uppdrag av FAS, visar på att det behövs mer högkvalitativ forskning om alternativ hälsovård (KAM-behandlingar), kallad komplimentär medicin,  i Sverige, vilka metoder som används och för vilka symtom.

I rapporten "Complementary and Alternative Medicine (CAM) - A Systematic review of Intervention Research in Sweden", kartlägger gruppen forskning om KAM vid svenska universitet och högskolor.

Målsättningen är att uppnå säkra och effektiva behandlingslösningar. Forskarna vill också påpeka vikten av att även ta reda på risker och skadliga effekter förknippade med KAM.

Kartläggningar i Stockholm 1980 och 2001 visar att andelen personer som fått behandlingar med KAM hade ökat från 22 procent till 49 procent. Det rör sig vanligen om massage, akupunktur, naprapati och naturprodukter. Hur omfattande användningen av KAM är i Sverige är fortfarande okänt. Forskning inom fältet bedrivs huvudsakligen vid Göteborgs och Linköpings universitet samt Karolinska institutet.

KAM-behandlingar används oftare av kvinnor än av män. Vidare utgjorde anslagen till KAM-forskning totalt 2,1 procent av Sveriges anslag för medicinsk forskning år 2006. Det är framförallt privata stiftelser och regionala forskningsråd som står för finansieringen.

Forskarna i gruppen framhåller därför att det behövs mer rikstäckande forskning där man utsätter alternativa mediciner och behandlingsformer för strikt vetenskaplig prövning. Därtill ser de ett behov av hälsoekonomiska utvärderingar av KAM-behandlingar, jämfört med konventionella behandlingsformer.

Som det är nu forskas det mest om läkemedel inom sjukvården, eftersom det är det läkemedelsbolagen tjänar mest pengar på. Men samhällsekonomiskt och ur miljösynpunkt vore det bättre om läkemedelsanvändningen minskade.

Bloggar: , , , , , Göteborg, , ,  ,  ryggont, , , medicin

Inga kommentarer: