onsdag 19 maj 2010

Huvudvärkstabletter orsakar huvudvärk

Överanvändning av värktabletter orsakar kronisk huvudvärk hos 150.000 svenskar, visar en ny stor studie. Medicinerar man oftare än tio dagar per månad under minst tre månaders tid löper man stor risk att drabbas. Omfattningen har kartlagts i en pågående studie där 45.000 personer blivit uppringda av undersökningsföretaget Sifo.

Snabbast går utvecklingen med så kallade triptaner, medicin som är specifik mot migrän, tex Imigran. Men även receptfria läkemedel som Alvedon och Treo.

De flesta frågorna i undersökningen ställdes innen butiker fick sälja receptfria läkemedel. Dagens Nyheter har tidigare rapporterat om bristande kontroller och att försäljningen har exploderat. På patientföreningen Svenska migränförbundet har man märkt att huvudvärk orsakad av värktabletter har blivit vanligare. Främst drabbas personer som redan har exempelvis spänningshuvudvärk eller migrän.

Den vanligaste metoden för att bli av med sjukdomen är att kraftigt dra ned på läkemedelsanvändningen, så kallad avgiftning. Det kan vara besvärligt för många eftersom man under perioden ofta får ökad huvudvärk och illamående. Gör man det och går igenom avgiftningen så kan huvudvärken minska.

Bloggar: , , , , , , , medicin, läkemedel, läkemedelsindustrin

Inga kommentarer: