fredag 14 januari 2011

Allvarligt sjuka tvingas söka socialhjälp

Denna hjärtlösa regering finansierar skattesänkningen för löntagare genom att vägra ge svårt sjuka ersättning. De har ingen skam i kroppen. Allt tal om översyn av sjukförsäkringen är bara ett spel för galleriet. Hur kan Regeringen och de löntagare som röstat på dem se sig själva i spegeln varje dag när de vet att deras ökade välstånd går ut över sjuka/handikappade människors välbefinnande och hälsa?

Kartläggningen, som ska redovisas i februari, ska ge enligt LO-tidningen ge en klarare bild av två grupper: Den första är de långvarigt sjuka som är ”nollklassade” hos Försäkringskassan, det vill säga saknar sjukpenninggrundande inkomst, och därför inte kan få sjukpenning vad läkarintyget än säger.Det är uppskattningsvis 20 procent, t ex personer med medfödda funktionshinder och långvarigt sjuka utlandsfödda som aldrig har tagit sig in på arbetsmarknaden. En del har haft socialbidrag i över tio år.

Den andra är personer som har haft ersättning från sjukförsäkringen, men inte får det längre på grund av den nya, striktare bedömningen av arbetsförmågan och de fasta tidsgränserna för hur länge man kan få ersättning.De här grupperna har kommunernas socialförvaltningar väldigt svårt att hjälpa. De har läkarintyg som visar att de är sjuka, så det går inte ställa krav på dem, förklarar Leif Klingensjö, utredare vid Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Kommunerna befarar nu att denna skara ska utökas med personer ur den andra gruppen: långvarigt sjuka som utförsäkras. Bland dem finns omkring 2 000 personer som har fått tillfällig sjukersättning på garantinivå, men saknar sjukpenninggrundande inkomst och alltså inte kan få sjukpenning även om de nu helt saknar arbetsförmåga.

När de sjuka nu hänvisas till socialbidrag måste de göra sig av med alla tillgångar. De får inte ha en make eller maka som har inkomst. De måste lämna in en ny ansökan och gå igenom en ny prövning varje månad.

Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , värk, medicin, Göteborg, , Regeringen, moderaterna,val 2010 ,opinionhälsa, intressant, arbetslinjen, rehabiliteringskedjan, alliansen,utförsäkring,

1 kommentar:

Agnetha sa...

Ska snart iväg på möte med FK, arbetsgivaren och min läkare på vårdcentralen. Det är arbetsgivaren som vill ha mötet. Bävar över detta. är skräckrädd , men försöker slå det ifrån mig.

Bra att du skriver om detta, försöker följa din blogg.

Bra jobbat, bara fortsätt !

Ha en bra helg !

Kram