torsdag 30 juni 2011

Regeringen kände till att sjukförsäkringen skulle skapa problem

Regeringen kände till att de nya sjukreglerna skulle få orimliga följder för de sjuka, men körde över ministern Cristina Husmark Pehrsson , som ville rätta till dem. Det hävdas i en hemlig PM från socialdepartementet. Men hon hade inte tillräckligt stake för att stå upp för de sjuka utan värnade i första hand om sin egen position.

Konstigt nog är oppositionen och regeringen numera överens om att förändringar behövs, även om de inte är eniga om detaljerna. Regeringens officiella linje är att lagen fått "oväntade konsekvenser”, som ingen kunnat förutse (?) trots att många remissinsanser bl a socialdepartemenet varnat för följderna.

Men det är en efterhandskonstruktion, enligt en hemlig PM från socialdepartementet som GP läst. I själva verket var problemen kända för regeringen på förhand, vilket också bekräftas av personer som var med när sjukreglerna arbetades fram.

Så här ska det ha gått till: socialdepartementet och finansdepartementet förhandlade om att skärpa reglerna för sjukskrivning. Finansdepartementet ville helt slopa möjligheten att beakta "särskilda skäl", medan socialdepartementen nöjde sig med att begränsa dem. Men plötsligt upptäckte socialdepartementet att finansen även strukit de särskilda skälen vid förtidspension/sjukersättning.

Även företrädare för alliansens mindre partier beskriver moderaterna på finansdepartementet som pådrivande bakom olika regelskärpningar, för att få fram pengar. Till varje pris skulle de nya reglerna klubbas igenom för att finansiera alla skattsänkningar som Alliansen (moderaterna)  planerat!

Läs också: GP:s avslöjande besvärande för Alliansen "När regeringsfrågor gäller kronor och ören har Anders Borg i praktiken veto. Tillsammans med Fredrik Reinfeldt har Borg stakat ut vägen för arbetslinjen. Den skall följas, nära nog till varje pris. De båda styr både ideologin och ekonomin."

Det är sjuka och arbetslösa som fått betala kalaset med skattesänkningar. Den sk arbetslinjen har man låtsats genomdriva förde sjuka och arbetslösas skull närdet isjälva verket var för attden den egna plånboken skulle bli fetare!

Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , värk, medicin, Göteborg,   politik, opinion, intressant, debatt

Inga kommentarer: