tisdag 14 juni 2011

Ny myndighet för analys av vården

Myndigheten för vårdanalys är en nybildad myndighet som kommer att vara under uppbyggnad under 2011 och 2012. Den har till huvuduppgift att ur ett patient-, brukar- och medborgarperspektiv följa upp och analysera verksamheter och förhållanden inom hälso- och sjukvården, tandvården samt verksamheter i gränssnittet mellan vård- och omsorg.

Det krävs mer utvärdering av vård och kvalitet idag när allt mer vård privatiseras.

Ju smalare verksamhet ett vårdbolag ( läkarmottagning, sjukhus) har,desto mer vinst genereras enligt SVT-forum idag.Det är Capios vd som säger detta. Det innebär t ex att en mottagning som specialiserar sig på barnlöshet eller injektionsbehandling gör de största vinsterna.Det är de enkla, okomplicerad fallen som tex förkylningaroch stress, som prioriteras framför långtidssjuka med långvarig smärta.På15 minuter hinner patieneten inte mer än att ta upp det mest akuta för tillfället. Jag tycker att samhället borde satsa mer på förebyggande hälsovård och egenvård så att man istället kan ta hand om de långtidsssjuka och komplicerade fallen som nu hamnar mellan stolarna för ingen vill ta kostnaden.

Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , medicin, Göteborg, , intressant, , hälsa, sjukvård,politik, socialdemokraterna

Inga kommentarer: