tisdag 21 juni 2011

Så här vill S ändra sjukförsäkringssystemet

En nyligen publicerad undersökning från Novus visar att över 70 procent tycker det är bra att vi socialdemokrater står upp för en sjukförsäkring som innebär att sjuka har rätt att få vara sjuka utan att drivas ut i fattigdom.

Novus undersökning visar även att det finns ett starkt stöd för att människor som är sjuka ska ha rätt att få vara sjuka. Över 80 procent anser att det är fel att långtidssjuka människor ska hänvisas till Arbetsförmedlingen, trots att läkare slagit fast att de inte har någon arbetsförmåga. Mer än 60 procent av de tillfrågade tycker att det är fel att det finns en tidsgräns för hur länge man kan vara sjukskriven, trots att man har läkarintyg.

Att klyftorna växer och skyddsnäten försvagas är ingen slump utan resultatet av en medveten politik. Det går att välja en annan väg menar Håkan Juholt och Tommy Waidelich. Genom en politik för en kunskapsbaserad ekonomi, värdeburen tillväxt och sociala investeringar vill de skapa ett samhälle där alla får plats.

För att snabbt komma till rätta med de värsta bristerna är det nu angeläget att omgående genomföra tre förbättringar av sjukförsäkringen, menar debattörerna.

Socialdemokraterna vill göra följande förändringar:


1.Stoppa utförsäkringarna
2. Förbättra villkoren för de nollklassade
3. Förändra prövningen av människors arbetsförmåga så att den inte längre prövas mot en fiktiv arbetsmarknad.

Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , värk, medicin, Göteborg,   politik, opinion, intressant,

Inga kommentarer: