onsdag 6 maj 2009

Äldre kvinnor med bröstcancer får sämre vård

Idag är var tredje kvinna som drabbas av bröstcancer över 70 år gammal men enligt BRO, Bröstföreningarnas riksorganisation, skiljer sig behandlingen och i vissa fall även bemötande, av äldre kvinnor med bröstcancer.

Under december 2008 genomfördes en studie, med totalt 390 svenska kvinnor med bröstcancer och resultatet visar att betydligt färre kvinnor över 65 än under 40 hade fått en skriftlig behandlingsplan. Det var 12,8 procent jämfört med 22,4 procent. För de över 65 fick endast 29 procent någon typ av samtalsstöd medan motsvarande siffra för kvinnor under 40 var 68 procent.

Denna studie visar att ålders- och kvinnodiskrimineringen i vården är ett problem. Det satsas inte lika mycket på äldre som på yngre både vad gäller behandling och bemötande. Det gäller inte bara drabbade av bröstcancer och gäller även andra delar av samhället. Är du
dessutom kvinna ökar diskrimineringen ytterligare.

Det är väl ännu ett uttryck för ålderfixeringen i samhället, där ungdomlighet är idealet och det är fult att åldras. Äldre behandlas illa inom hemtjänst och ålderomsorg också. Visst finns det vård som är bra också. Det ska vi inte glömma bort. Tyvärr är det bara fel och elände vi får läsa om i media.
De goda exemplen lyser med sin frånvaro.

Inga kommentarer: