måndag 25 maj 2009

Rehabpengar når inte smärtpatienter

Rehabpengar når inte smärtpatienter. Patienter med långvariga smärtor tvingas vänta i många månader på rehabilitering, trots att regeringen skjutit till hundratals miljoner till en så kallad rehabgaranti.

Samtidigt med de nya, hårdare sjukskrivningsreglerna lanserades en rehabiliteringsgaranti för de åkommor som oftast ligger bakom en sjukskrivning: Smärtor i rygg och nacke samt olika former av depression.

Det är frivilligt för landstingen att införa garantin, men alla landsting som Aftonbladet kontaktat tänker göra som regeringen vill. Men långt ifrån alla har rehabiliteringsgarantin på plats - trots att de nya sjukskrivningsreglerna nu är verklighet för många sjuka.

Att det ser olika ut oroar Kent Nyman, vd för Svenska rygginstitutet och ordförande i Prima, som samordnar landets rehab-företag.

– Eftersom man nu har en så begränsad tid att vara sjukskriven på är det viktigt att rehabiliteringen fungerar. Nu kommer människor att drabbas ganska kraftigt i den snabba processen utan att få hjälp i tid.

Tidigare undersökningar visar att bara var femte långtidssjukskriven för rygg- och nackbesvär får rehabilitering. De nya sjukskrivningsreglerna gör att många ur den gruppen nu kommer att få sin sjukpenning indragen. Därför måste rehabiliteringsgarantin fungera.

Ännu en blunder från alliansregeringen som hade bråttom att försämra villkoren för de sjuka, men inte lika bråttom att se till att den rehabilitering som utlovats kommer till stånd.

Bloggar: , , , , ,

Inga kommentarer: