onsdag 15 juli 2009

Sniket att avgiftsbelägga Amundöns handikappbad

Badet som är det enda i sitt slag med varmvattenbassäng och gympa, är öppet mellan juni och augusti och har hittills varit avgiftsfritt. Men nu har driften av badet flyttats från SDN Askim till Idrotts-och föreningsförvaltningen. Vad händer då? Jo, utan förvarning, utan ett uns av information inför förvaltningen en badavgift på 30:- varje gång! En liten summa kan man tycka, men många med funktionshinder har låga inkomster och stora utgifter pga sitt handikapp. De flesta måste även ta sig till och från badet med färdtjänst.

Men att bada utomhus borde vara gratis för alla göteborgare anser kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, socialdemokraten Anneli Hulthén.

Verksamhetschefen på Idrotts-och föreningsförvaltningen i Göteborg sa i SR Göteborg på måndagen att det var av rättviseskäl som förvaltningen infört avgifterna. Handikappbadet på Lilla Amundön är nämligen ett bassängbad, och andra bassängbad är avgiftsbelagda. Men Annli Hulthén menar att det inte är solidariskt att inte tillåta en grupp som har mindre möjlighet att bada, att kunna bada gratis. Jag instämmer! Det är dessutom osedvanligt korkat!

Beslutet att införa avgifter borde ha fattas på en politisk nivå, menar Hulthén och hon säger i en kommentar till Radio Göteborg att hon ska göra sitt för att alla ska kunna bada fritt på badplatserna i Göteborg, oavsett om man har ett funktionhinder eller ej. All heder åt Anneli Hultén för det uttalandet! Hoppas att hon också ser till att avgiften tas bort.

Bloggar: , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Jo, sniket är det. Men kanske kan de använda de pengarna till att faktiskt anpassa badet ordentligt för personer med svårare funktionshinder! :) Saknar brits till liften ner till poolen bl.a, de där rangliga stolarna känns inte speciellt säkra.