torsdag 4 november 2010

Lär dig att leva med din smärta

Smärtprofessorns bästa råd för hur man kan lära sig leva med kronisk smärta:

  • Motionera
  • Undvik rökning
  • I möjligaste mån och anpassat fortsätta med arbete och intressanta fritidsaktiviteter . Ett stort problem när man inte kan sitta eller stå. Jag får göra det mesta liggande.
  • Träffa andra smärtpatienter för att känna att man inte är ensam . Där har jag haft mycket hjälp av Värkstaden- en självhjälpsgrupp för de som har långvarig smärta.
  • Lär dig tekniker att leva med smärtan genom olika beteendeterapier såsom KBT och mental träning. Den här cd-skivan med Lars_Eric Uneståhl funkar bra för mig
  • Undvik att fastna i negativa tankebanor som ökar smärtan .
  • Ta kontakt med sjukgymnaster som tillämpar beteendemedicinsk behandling
Massage och taktil beröring är också avslappnande och skönt, liksom spikmattan som är lite jobbig att lägga sig på , men som har en god smärtlindrande effekt. Men det viktigast är att lära sig vad man tål och inte, som Björn Gerdle säger. Men för mig ökar smärtan mer ju mer aktiv jag är, tyvärr. Så det stämmer inte alltid att fysisk aktivitet minskar smärta. Idag har t ex fått lida för att jag var aktiv och lagade mat och shoppade igår.

Däremot har jag märkt att jag kan avleda smärtan om jag t ex ser en spännade ishockeymatch eller har besök av mina barn eller en väninna.

Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , värk, medicin, Göteborg,

5 kommentarer:

Nonna sa...

Ja, dina upplevelser är delade av mig! Högre aktivitetsnivå, mer smärta och att avleda sig med intressanta saker gör absolut skillnad. Jag har svårt att sitta på en stol, rakt upp och ner, då ökar nacksmärtan, att gå ger smärtor i låren och benen och att ligga är heller ingen höjdare då bäckenet känns som om det går av då jag ska förflytta mig!
Precis som du säger man får anpassa aktiviteterna till det man klarar - ibland får man "böter"
Kram Nonna

Kristina Birkesten sa...

Kaktusblomman!

Också jag känner igen mig. Framför allt att smärtorna blir värre vid aktivitet. Ibland kan det ju vara värt det och ibland inte.

Men det är lite jobbigt ibland med det ständiga "dealandet" om man ska göra något och vara beredd att betala för det.

Skönt att du har självhjälpsgruppen! Kan tänka mig att det är bra.

För mig är skrivandet ofta en avledning, eller att titta på något intressant djurprogram.

Glad att jag kan kika på såna program när jag vill via datorn.

Kram!

pappa B sa...

Mina damer!
Kan det vara så att efter en tid så kommer man in i någon form av psykisk smärta. Att göra/se/tänka på positiva saker ger er mindre smärta men att just aktiviteter ger er en ökad smärtkänsla. Skulle vara mycket intressant att veta om ni vid något tillfälle, till exempel nästa tur ner till affären började ladda upp med att tänka så positivt ni bara kan inför det supertrevliga besöket nere på ICA för att köpa en bit ost. Fortsätt sug på detta under hela besöket och när ni kommer hem blir belöningan att ni istället för att hamna i smärtkorridoren så kanske, jag säger kanske för jag vet inte, så mår ni plötsligt riktigt bra?
Kram på er.
Ni får gärna hälsa på hos mig en stund.

Tänkt och tyckt i hundra knyck ! sa...

Om säger bara OM, kan inte vara speciellt aktiv för värken blir vedervärdig när jag står och går mycket. Just nu kan jag inte göra mycket alls, det värker in i märgen. Försöker göra saker ändå, men allt kräver planering och mera värktabletter.
Ska till Smärtcentrum i Göteborg, får se om de har några fungerande tips.
Kör med spikmattan varje kväll, det känns så mycket bättre då.
Ojojoj om du bara visste hur mycket jag prövat och hur lite det gett. Tänkte pröva Red Cordbehandling eller rättare sagt gjorde det en gång, fick så ont i 3 veckor att jag inte kunde gå utanför dörren.Annars har jag hört att det kan fungera.
Ibland har jag mest lust att lägga mig ner och dö.

Visst får man lida för att man är aktiv, det är jag den första att skriva under på.

Tycker du har en bra och välbehövlig blogg !

Ha en fortsatt bra fredag !

Kram

Kaktusblomman sa...

Red cord-behandling vad är det?

Dolcontin (långverkande morfin) tycker jag harfunkat ganska bra.

Hälsningar