måndag 15 november 2010

utbrändhet ger spår i hjärnan

Nu visar ny svensk forskning att tillståndet utmattningssyndrom orsakar mätbara förändringar i hjärnan. Förändringar som är specifika just för personer med utmattningssyndrom.

Det rör sig om en funktionsnedsättning på två områden i frontalloben. Där regleras det vi kallar exekutiv förmåga, det vill säga uppmärksamhet och långsiktig planering, säger Agneta Sandström, psykolog som i veckan lägger fram en doktorsavhandling i ämnet vid Umeå universitet. utmattningssyndrom har undersökts med magnetröntgenkamera, samtidigt som de fått göra arbetsminnestester. Vid en jämförelse med friska respektive deprimerade personer kunde man konstatera att hjärnfunktionen hos de utmattade skiljer sig från kontrollgrupperna. Bl a utsöndras stresshormonet kortisol annorlunda.

Bloggar: , , , , , Göteborg, , ,

2 kommentarer:

Kristina Birkesten sa...

Kaktusblomman!

Det här är intressant! Dels drabbades jag själv 1998 och dels har jag människor mycket nära mig som det är aktuellt för just nu.

Jag ska på något sätt titta närmare på det här. Depression upplever jag delvis har varit en "slaskdiagnos" som man inte riktigt tagit på allvar alla gånger.

Det är ju en allvarlig sjukdom och det krävs ordentlig behandling och professionellt stöd för dom som drabbas. Bra att du tar upp det!

Det hör kanske inte hit men suck vad jag är trött på glättighet och hurtighet! Jag tycker mycket om glädje, äkta glädje men det är något annat än "hej och hå"

Kram!

Agnetha sa...

Jaa, det kan jag tro ! Har blivit betydligt mycket bättre och det är skönt , men visst verkar det som man har men kvar av det på olika sätt.

Ha en bra dag !

Kram