fredag 3 december 2010

Mycket bluff inom alternativ hälsovård

Blufflistan är lång. Etablerade metoder som akupunktur och kiropraktik har förvånansvärt tunn dokumentation, anser han. Homeopati, som han själv utövat och som är den snabbast växande alternativmedicinen i Europa, anser han dock vara den största bluffen.

Edzard Ernst är världens förste professor i komplementär medicin. Han är född i Tyskland där han utbildade sig till läkare och arbetade på ett alternativmedicinskt sjukhus med såväl akupunktur som homeopati. Han har publicerat över 200 studier och anses vara den främste på att granska alternativ medicin. Numera arbetar han på universitetet i Exeter i Storbritannien. Han har bl a skrivit boken " Salvekvick och kvacksalveri".  I boken listar de ett 40-tal av de mest populära metoderna och redogör för vilka som haft bevisad effekt. Intressantläsning,men man funderar över vem vad som styr forskningen, som borde vara oberoende. Nu är det läkemedelsindusttin som finansierar den mesta forskningen.
I boken listar de ett 40-tal av de mest populära metoderna och redogör för vilka som haft bevisad effekt.
Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom Göteborg, hälsa, sjukvårdsmärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk, medicin, läkemedel, läkemedelsindustrin

Inga kommentarer: