torsdag 17 mars 2011

Sjukskrivning en ny konstart?

I dag upplever läkaren Anders Westerlund sjukskrivning som det svåraste inom läkaryrket. Han menar att Försäkringskassan har som princip från att underkänna alla intyg. Detta innebär en svår och tidsödande belastning i öppen vård. Hans problem är att han inte känner sig kompetent att sjukskriva en patient längre, än mindre att skriva ett intyg för sjukersättning. Allt han skriver underkänns.

Dagens krav när det gäller intygsskrivning är helt orealistiska,menar Anders Westerlund, som är specialistutbildad och dessutom arbetat som förtroedeläkare åt FK. Inom öppen vård finns det ingen möjlighet att göra en sådan bedömning. Många arbetsoförmögna får därför avslag på ett inhumant sätt, skriver han.

Westerlund skriver vidare att det måste etableras fler instanser än vad som finns i dag som kan pröva patienternas generella arbetsförmåga på ett konstruktivt sätt enligt FK:s krav. Detta är inte primärt en medicinsk fråga. Läkare är inriktade på att ta hand om patienternas medicinska problem. FK kräver en insats av dem som är orealistisk och dessutom undantränger deras sjukvårdande uppgift till ­patientens nackdel.

Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , medicin, Göteborg, , politik,opinion, intressant,,

2 kommentarer:

Tänkt och tyckt i hundra knyck ! sa...

Att överhuvudtaget vara tvungen att ha med FK att göra ÄR slitsamt. Känns som man måste bevisa det de redan vet. Läkarna får inte uttrycka eller använda ord som uttrycker vaghet, tveksamhet eller otydlighet, de är snabba att slå ner på allt. Verkar som de verkligen lusläser varje ord. Sjukförsäkringen behöver rehabiliteras !!!!!!

Ha en bra dag !

Kram

4U2! sa...

Hej. Ännu en. Titta gärna in till mig och var gärna med i mitt LIPPE-UPPROP.
FK, Utförsäkring, steloperation ett fiasko m.m!