onsdag 30 maj 2012

Deodoranter misstänks orsaka bröstcancer


Ny forskning har undersökt om parabener finns i cancerös human bröstvävnad. Det pekar åt att antiperspiranter och annan kosmetika ökar risken för bröstcancer.

Forskningen, som också granskas i en ledare som publicerades i Journal of Applied Toxicology , tittade på var brösttumörer uppträdde, och visade att högre koncentrationer av parabener hittades i de övre kvadranterna i bröstet och armhålan i områden där antiperspiranter oftast används.

Parabener är kemikalier som fungerar som konserveringsmedel i deodoranter och många kosmetika, samt solkrämer. Tidigare studier har visat att alla parabener har östrogena aktiviteter i humana bröstcancerceller.

En annan komponent av antiperspiranter, aluminiumklorid, har visat sig fungera på liknande sätt som onkogener arbeta för att åstadkomma molekylär transformationer i cancerceller. Enligt författarna till den redaktionella översynen visar forskningen "signaler på oro över att sådana föreningar inte är lika säkra som tidigare i allmänhet anses, och ytterligare forskning är motiverad."

Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , värk, medicin

Inga kommentarer: