måndag 14 juni 2010

Kvinnors smärta i underlivet nonchaleras av sjukvården

Tusentals svenska kvinnor lider av vestibulit - smärtor i underlivet - som förvandlar sexlivet till en mardröm. Ofta pga att de inte varit tillräckligt upphetsade vid samlag. Här krävs information till både kvinnor och män. Men trots att behandlingar finns rekommenderar sjukvården ofta mediciner som kan förvärra problemen, t ex receptfria svampmedel. Över 30.000 kvinnor i Sverige i åldrarna 20 till 30 år är drabbade av vestibulit, men det saknas gemensamma riktlinjer inom sjukvården och enhetlig behandling.Även äldre och yngre kvinnnor har vestibulit, hur många finns det inte uppgifter om.

Vestibulit kan också uppstå pga upprepade urinvägsinfektioner och behandling med receptfria svampmedeloch p-piller misstänks även kunna vara orsak. Många skulle kunna botas om de fick hjälp i tid! Nu möts de istället av okunnig vårdpersonal.Att inte kunna ha ett normalt sexliv, kunna ha åtsittande byxor, cykla och sitta är ett stort handikapp som nonchaleras av vården, där man ofta tror att "det sitter i huvet" och ger felaktiga råd och behandling. Vården sköts ofta av "eldsjälar" vilket gör det sårbart. När eldsjälen slutar eller ledsnar upphör vården.

 Uppdrag gransknings reporter Jorun Collin har granskat hur sjukvården behandlar de drabbade kvinnorna.Bla a är det en läkare, Häger,  på Carlanderska som gjort en studie om botox på Sahlgrenska i Göteborg. Konstigt nog sägs studien inte ha gett resultat ändå ger han botox på sin privata mottagning (!) på Carlanderska. Det har heller inte kommit någon rapport om studen. Mycket mysko!Men att undvika smärta vid samlag, KBT och avslappning för bäckenbotten, har man sett varit bra.

Det är hög tid att Socialstyrelsen tar denna sjukdom på allvar och att det börjar forskas, så att dessa förtvivlade kvinnor får hjälp!Många är deprimerade och har självmordstankar på grund av smärtan. Läs mer på SVT:s hemsida Vi borde mailbomba Socialstyrelsen (socialstyrelsen@socialstyrelsen.se) och det egna Landstinget för att dessa kvinnor ska få ett bättre stöd och att forskning ska starta.

Bloggar: , , , , , , , medicin,intressant

5 kommentarer:

Lenas Värkstad sa...

Mycket typiskt för en sjukdom som drabbar kvinnor! Det ser man över axeln på och många gånger får kvinnor höra att det "sitter mellan öronen".

SVBK (Svider, bränner, värker-kärring) var ett typiskt sådant fall. Nu, när det fått ett namn och en diagnos (Fibromyalgi), då tas det på allvar. Fast riktigt fint är ju inte det heller.

HumanLabRat sa...

Ungefär som på antiken, då satt allt i livmodern! Livmodern behövde enligt dåtidens läkare fyllas med sperma så kvinnan blev gravid, då skulle hon minsann bli frisk! Hur mycket längre har man kommit idag?

Inte mycket de kan inom vården, förutom att göra mer skada än nytta dock!

Kaktusblomman sa...

Ja, tidigare opererde man bort livmodern på kvinnor vilken sjukdom de än hade. Kvinnors sexualliv lever i skymundan av mannens som är norm. Vi måste sluta ställa upp på sex för mannens skull och våga ställa krav.

Anonym sa...

Jag hade haft jättepbm under väldigt lång tid och såg detta som sista utväg bortsett från operation vilket jag inte tror på. Kan säga att det var det bästa jag nånsin gjort blev nästan helt bra. Synd att inte de fall som lyckats kommer fram. Kanske handlar det om extremfall också för att det ska hjälpa, dvs de som har konstant smärta pga att man haft det så länge..

Kaktusblomman sa...

Hej!

Det vore intresant att veta hur du behandlades och vad som hjälpte? Det är många som har besvär med vestibulit.Särskilt unga kvinnor.