söndag 20 juni 2010

Vårdgarantin tar resurser från annan sjukvård

Socialdepartementet håller på att genomföra lagstiftning om väntetider till planerad hälso- och sjukvård. Den del av hälso- och sjukvården, som nu skall prioriteras, utgör mindre än en femtedel av all sjukvård. Stora grupper av patienter med oplanerade behov lämnas åt sitt öde. När resurser förs över till den planerade vård, som omfattas av väntetidsreglerna, kommer den oplanerade vården att trängas undan ännu mer än i dag.

Förslaget till lag om väntetider till planerad vård drabbar som tidigare ”garantier” de grupper som har störst behov: personer som insjuknar akut, som har flera samtidiga sjukdomar, som inte passar in i mallen för vårdgaranti och som är gamla. Tycker någon att det är för långa väntetider på akuten? Vänta bara –det blir värre, skriver läkaren Ingvar Karlberg i sitt debattinägg i GP.

Smärtvården i Göteborg är t ex under all kritik. Det går inte att komma till smärtläkare utan att vänta flera månader, om man över huvudtaget får komma dit. Västra Götalandsregionen har nu också lagt ned Smärtkliniken i Mölndal.Var ska alla whiplashskadade vända sig? Nackskademottagningen är nedlagd också.

Bloggar: , , , , , , , medicin, intressant

Inga kommentarer: