torsdag 26 maj 2011

Outbildad personal får ge livsfarliga botoxinjektioner

I gårdagens Uppdrag granskning avslöjades att olegitimerad personal på skönhetskliniker får ge Botoxsprutor och andra så kallade ”fillers”. Något som är förbjudet i andra länder.
Skönhetsindustrin är ständigt växande mångmiljardindustri. I ett tidigare nyhetsbrev har detta uppmärksammats. ”Sverige har sämst kontroller på skönhetsoperationer” kunde man läsa 16/5-11.
”Fillers” är substanser som injiceras i framförallt ansikten för att fylla ut och öka volym. Ett ingrepp som blivit allt mer populärt. I Sverige är fillers klassat som medicintekniska produkter, med andra ord, inte läkemedel. Det gör att vem som helst får injicera dem.

Att inte träffa ansiktsnerven, eller spika fast den i vårt skellettben, är svårt. Det kanske går bra med nio patienter men den tionde får en förlamning i ansiktet som håller i sig i resten av livet, säger Stina Auer, sjuksköterska på en privatklinik i Stockholm..

När Uppdrag granskning intervjuar Per-Anders Sunesson från Socialstyrelsen försvarar han först regelverket och anser att en hudterapeut absolut kan injicera Botox så länge verksamhetschefen ger sitt samtycke. Men allt eftersom ändrar han uppfattning.

Jag vill verkligen understryka hur farligt botox är! Det är ett livsfarligt nervgift som i pytte-pyttesmå doser kan döda en /flera människor. Det kan bildas t ex  i korv och sillinläggningar. Därför har man sillen i ätttika och korven behandlas med nitrit.

Jag har själv fått biverkningar av den sista botoxsprutan jag fick mot nackvärk/migrän i huvud o ansikte (se mitt förra inlägg). Jag fick ändå injektionen av en erfarenen neurolog som syssslat med detta i 20 år! Har man fått en felaktig botoxinjektion får man vänta 1 1/2-2 månader innan effekten minskar.

Låt därför inte outbildad personal ge dig botox! Det bör vara  en specialistutbildad läkare.

Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , medicin, Göteborg, , intressant,


Inga kommentarer: