onsdag 15 augusti 2012

Träningsvärk beror på excentriskt muskelarbete


Hittade denna artikel om träningsvärk. Får nämligen jobbig träningsvärk ibland när jag tränat och gjort någon övning som min kropp inte gillar. Det är alltid värst efter 2 dagar.

Rent muskelfysiologiskt och biokemiskt har man funnit att träningsvärken lett till förändringar i små delar av själva muskelcellerna. Det är primärt efter ansträngning där muskeln arbetar under uttöjning som träningsvärk sker. Det är alltså den uppbromsning av rörelse där muskeln arbetar (kallas excentriskt muskelarbete) som leder till den fördröjda träningsvärken. Smärtan som finns kommer antagligen från den svullnad som uppstår och som i sin tur trycker på smärtkänslig vävnad. Förändringarna som man har sett mikroskopiskt i muskelcellerna har man till nyligen förklarat som små mikroskador men på senare tid pågår diskussion inom forskningskretsar att det egentligen är tal om att muskeln förbereder sig för ett nytt arbete. Det handlar allstå om en anpassning för ett nytt fysiskt arbete.

En form av träningsvärk är den stumhet och värk som inträffar direkt efter träningen. Det är detta som sker när mjölksyra ansamlas i de arbetande muskler vid hög ansträngning. Denna värk går dock över relativt snabbt över.

Vad kan man då göra för att undvika träningsvärk? 

Stretching kan inte kan förebygga uppkomsten av träningsvärk. Bästa sättet att förebygga uppkomsten av träningsvärk är istället att:

- Värma upp innan träning

- Ta inte ut dig maximalt de första träningspassen

- Öka träningsgraden successivt

- Varva ner efter träningen

De två sista är särskilt viktiga när man har långvarig smärta. Man får hålla på mycket längre innan man ökar belastning och svårighetsgrad.Jag brukar varva ner genom att gå på löpbandet eller ta en promenad. Cykel i makligt tempo är också bra.Jag brukar också smörja in ryggen med kylkräm från Apoteket.

Inga kommentarer: