torsdag 27 augusti 2009

Läkarnas girighet hotar patientsäkerheten

I gårdagens program av uppdrag granskning tog man upp problemet med stafettläkare och bristande kontinuitet i vården. Bara under det senaste ett och ett halvt året kan systemet med stafettläkare ha bidragit till att 27 patienter har avlidit i den svenska vården.Märta Jönsson hann träffa sju olika läkare innan cancern som tog hennes liv upptäcktes. Alla som har en kronisk sjukdom har liknande erfarenheter. Att få ha samma läkare i flera år är få förunnat, trots att lagen säger motsatsen. Vem vill sitta och rabbla sitt livs historia som långtidssjuk för olika läkare varje gång man söker vård eller ska ha ett recept utskrivet?

Andra exempel:

TV-programmet Uppdrag granskning har gått igenom samtliga Lex Maria-beslut från Socialstyrelsen under 2008 och 2009 där en hyr- eller stafettläkare varit inblandad. I 54 av fallen har Socialstyrelsen, eller vården själv, pekat på systemet med hyrläkare som en bidragande orsak till skador eller dödsfall. 27 av dessa fall slutade med att patienten dog.
Den stora läkarbristen har satt
läkarna i en guldsits. En stafettläkare kan erbjudas 200 000 kronor i månaden för att hoppa in på en vårdcentral.Miniminivån för en stafettläkare ligger på runt 100 000 kronor månaden, men det finns bolag som lockar med upp emot 50 000 kronor i veckan, alltså 200 000 i månaden.Förutom hög ersättning får läkaren oftast resor och boende betalt. Anledningen till att landstingen använder sig av stafettläkare är läkarbristen, som gör att de kan välja och vraka mellan olika högavlönade jobb. Dessa fantasilöner utarmar sjukvården och tar resurser från andra saker.

Varför har vi då läkarbrist och stafettläkare? En anledning är att Läkarförbundet motsätter sig en åkning av utbildningsplatser för att hålla uppe löner och efterfrågan. Vilket annat fackförbund har den makten? En annan är att de också motsätter sig schemaläggning, vilket gör att de kan fortsätta arbeta hela dagen och sedan arbeta jour på natten. Det gör att de får stora uttag av kompledighet som de kan ägna åt extraknäck som tex stafettläkare. När ska politikerna göra något åt det?

Till läkarnas försvar ska också sägas att den offentliga sektorn inte är någon bra arbetsgivare. Men läkarna klagar ofta över den långa utbildningstiden och glömmer då att nämna att de får betalt när de jobbar som AT-läkare och ST-läkare. En AT-läkare som genomgår grundutbildning och alltså inte har läkarexamen än, får mellan 18000-29000! ST-läkare som gör specialisttjänstgöring har också lön, men beydligt högre än allmänläkarna. Då är de alltså inte färdigutbildade. Är det så synd om dem? Det är inte så många andra grupper som har betald utbildning.

Bloggar:
, , , , ,,

Inga kommentarer: