onsdag 19 augusti 2009

Lätta hjärnskador kan mätas med blodprov

All typ av boxning, även amatörboxning med skydd, ger hjärnskador som går att mäta med blodprov. Forskare vid Sahlgrenska akademin har analyserat blodprov från cirka 40 amatörboxare och trots två månader sedan de senast boxats, syntes förhöjda halter av ett protein som finns i nervcellerna som heter NSE.

Forskarna har kommit fram till att vid slag mot huvudet, som vid boxning, går nervcellerna sönder och då släpps proteinet NSE ut i blodomloppet. Om man får hjärnskakning kan nervcellsutskott slitas av. Varje nervcell har ett långt utskott som lätt går av. Om det händer kommer den avslitna delen att falla sönder under en till två månader. Till slut dör också själva nervcellen. Den här processen verkar ta flera veckor, upp till tre månader, säger neurologen Henrik Zetterberg som varit med och gjort studien.

Spåren av hjärnskador har tidigare kunnat ses i ryggmärgsvätska, men blodprov är betydligt enklare att göra. Förutom att vara till hjälp för boxare borde den nya tekniken också kunna underlätta att ställa diagnos vid andra "lätta" hjärnskador (MTBI), som ofta inträffar vid trafikolyckor.Vid MTBI är risken liten för komplikationer, däremot större för långvariga besvär, postkommotionellt syndrom. Svenska studier visar att 10–20 procent av patienter med MTBI rapporterar flera kvarstående symtom och associerade svårigheter i vardagslivet 3 månader och längre tid efter skadan.

Svårigheten är att förutse vilka som kommer att drabbas. Det är stor oenighet bland läkarkåren om detta. Det finns nu flera kliniska mätinstrument, som utvecklats för att följa förlopp och behandlingseffekter avseende både symtom och aktivitetsförmåga efter MTBI.

Bloggar: , , , ,

Inga kommentarer: