onsdag 26 augusti 2009

Whiplashskadade rättslösa

LO-TCO:s jurist och försäkringsmedicinska konsult har uppmärksammat en förändrad inställning hos Försäkringskassan att bevilja rätt till fortsatt arbetsskadelivränta för personer som varit utsatta för våld mot nackregionen. Dethandlar om färdolycksfall med whiplashskador, men även andra skador i nacken under arbete.

Nu visar det sig att FK har ändrat inställning i dessa ärenden ( omprövning av livränta) och den skadade förlorar livräntan därför att FK-läkaren, precis som i mitt fall, hävdar att det är "normalt" att ha ont i nacken och att besvären inte har något samband med olycksfallet.

Försäkringskassan använder sig av ett generellt hållet yttrande från Socialstyrelsens rättsliga råd, sammanställt av två professorer inom ortopedisk kirurgi, för att bedöma om det föreligger ett samband mellan en arbetsskada och kvarstående nackrelaterade besvär. Yttrandet innehåller argument som talar för respektive mot ett samband mellan olycksrelaterat våld och kvarstående besvär. Det känner jag också igen. det kanske ingår i "manualen" för FK-läkare? Eddy Holmgren refererade i mitt fall till Socialstyrelsens Rättsliga råds yttrande till Länsrätten i Göteborg 2006-10-02 inklusive yttrandet från vetenskapliga rådet professor Lindgren tillsammans
med professorerna Nilsson och Link.


Försäkringskassans synsätt är numera att vad som orsakar ett smärttillstånd i stor utsträckning är okänt. Detta argument räcker då för att avslå rätt till fortsatt livränta trots att personen i fråga kan visa på kontinuerliga besvär efter en trafikolycka. De arbetsskadeärenden med förlängd livränta som Försäkringskassan godkänner måste till punkt och pricka följa Rättsliga rådets rekommendationer. Någon egentlig individuell prövning sker inte.

Förvaltningsdomstolarna tycks enligt skribenterna, dessvärre i stor utsträckning hänvisa till Försäkringskassans försäkringsläkare. Den förändrade synen på om man kan få kroniska besvär till följd av en whiplashskada har även ­nått domstolarna. Sammanfattningsvis präglas nu Försäkringskassans hantering av de whiplash­ska­dade av en ensidighet, och rättssäkerheten riskeras för denna grupp.

Försäkringskassan har en stor uppgift att fylla som förtroendeskapande myndighet, vars beslut bör vara tydliga och välmotiverade och i överensstämmelse med den allmänna rättsuppfattningen och även med den allmänna me­dicinska uppfattningen.

Enligt skribenterna är det därför viktigt att följande åtgärdas:
• En ny tillsynsmyndighet tillskapas för att säkerställa rättssäkerheten hos Försäkringskassan.
• Riktlinjer för urvals­pro­cessen genom vilken Försäkringskassan ska rekrytera medicinska rådgivare för att säkerställa en allsidig bedömning där olika specialiteter och uppfattningar får komma till tals.


Som vanligt är det den lilla människan som kommer i kläm när byråkratin och ekonomiska incitament får styra. Men vilket politiskt parti vill göra något åt det?

Här kan du läsa mina tidigare inlägg om Försäkringskassan .

Bloggar: , , , , ,,






Inga kommentarer: