tisdag 22 december 2009

Tryck på punkter lindrar smärta

Lider du av värk, spänningar eller trötthet? I Expressens artikel om akupressur får ni många användbara tips som hjälper vid olika typer av smärta. Det är samma punkter som används vid akupunktur. Genom att trycka på rätt ställe kan du lindra besvären.

Akupressur fungerar på ungefär samma sätt som akupunktur, med den skillnaden att akupressören använder fingrarna i stället för nålar. Den teoretiska basen är traditionell kinesisk medicin, som beskriver hur livskraften (qi) cirkulerar i olika energibanor, meridianer, längs kroppen.Förträngda känslor, dålig kost och klimatomständigheter framkallar blockeringar eller obalanser i energiflödet. Detta leder i sin tur till sjukdomar och andra besvär, säger Sven Algotsson, 60, akupressör sedan 20 år och författare till boken ”Akupressur för hälsa och läkedom”.

Längs meridianerna löper punkter som kan beskrivas som ”slussar” för energiflödet. De aktiveras genom att man trycker på dem en stund. Akupressörens roll är att avgöra på vilket sätt patientens energiflöde är i obalans. Därefter trycker han på olika punkter för att rätta till obalansen.

Bloggar: , , , , , , vetenskap

Inga kommentarer: