torsdag 8 mars 2012

FDA varnar för kolesterolsänkande mediciner

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA varnar patienter som behandlas med kolesterolsänkande statiner för höjda blodsockernivåer med risk för diabetes, skriver Wall Street Journal.  Läkmedelsmyndigheten delgav på tisdagen att de avser begära att läkemedelstillverkarna lägger till risken för diabetes i produktbeskrivningen under sektionen varningar och försiktighetsmått.

De toppsäljande statinerna innefattar bland annat Pfizers Lipitor, som är världens bäst säljande läkemedel, AstraZenecas Crestor och Mercks Zocor. Även Simvastin ingår i denna grupp. Den nya varningstexten väntas däremot inte stoppa läkarna att förskriva statiner till patienter med multipla riskfaktorer för hjärtattack. Kardiologer uppger att för många patienter överväger fördelarna med statiner fortfarande dessa risker.

Förutom risken för diabetes uppger FDA att statinläkemedlen nu ska tillhandahålla information om patienter som upplevt minnesförlust och förvirring. Detta klassificeras dock som en mildare ogynnsam reaktion (adverse reaction) snarare än en varning och försiktighetsmått (warnings and precaution).

FDA uppgav samtidigt att läkemedelstillverkarna kan ta bort en varning om en översyn av leverenzymer under behandling med statiner.

AstraZeneca, som tillverkar Crestor, sade i ett uttalande att "de kognitiva problemen generellt inte är allvarliga och reversibla efter avslutad behandling" med en statin. Rapporter om ökade blodsockernivåer finns redan inkluderade i Crestors förskrivning.

Antagligen är biverkningarna dosberoende,men det framgår inte av texten.

Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , medicin, Göteborg, , ,intressant

Inga kommentarer: