torsdag 22 mars 2012

Biverkningar av läkemedel kan förhindras

Nära hälften av de biverkningar som drabbat sjukhusinlagda vuxna eller vuxna akutpatienter kunde förhindrats. Det visar en studie vid Nordic School of Public Health NHV. Det krävs ytterligare ansträngningar från vårdens sida om onödiga biverkningar ska undvikas", det säger forskaren Katja Hakkarainen.

Forskare vid Nordic School of Public Health NHV har studerat förebyggbara biverkningar i olika patientgrupper. Enligt senaste studien är 52 procent av de biverkningar som fanns i samband med besök på akuten eller i början av sjukhusinläggning förebyggbara.

I denna patientgrupp har två procent av patienterna förebyggbara biverkningar, enligt studien. Studien visar också, när det gäller patienter som är inlagda på sjukhus att 45 procent av deras biverkningar kunde ha förhindrats. Hur många i den gruppen som har förebyggbara biverkningar kunde inte fastläggas i studien.

Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , värk, medicin

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Tar du fortfarande botox mot spänningshuvudvärken? Hur länge har du gjort det och hur fungerar det?
/ J

Kaktusblomman sa...

Hej!

Nej, jag har slutat men har tagit det i flera år. Funkade jättebra mot migrän,men till slut tålde jag inte alla sticken jag fick av sprutor, inte bra botox.Fick en motsatt reaktion med muskelspänningar och smärta ( efter 5-6 år).