torsdag 22 mars 2012

Biverkningar av läkemedel kan förhindras

Nära hälften av de biverkningar som drabbat sjukhusinlagda vuxna eller vuxna akutpatienter kunde förhindrats. Det visar en studie vid Nordic School of Public Health NHV. Det krävs ytterligare ansträngningar från vårdens sida om onödiga biverkningar ska undvikas", det säger forskaren Katja Hakkarainen.

Forskare vid Nordic School of Public Health NHV har studerat förebyggbara biverkningar i olika patientgrupper. Enligt senaste studien är 52 procent av de biverkningar som fanns i samband med besök på akuten eller i början av sjukhusinläggning förebyggbara.

I denna patientgrupp har två procent av patienterna förebyggbara biverkningar, enligt studien. Studien visar också, när det gäller patienter som är inlagda på sjukhus att 45 procent av deras biverkningar kunde ha förhindrats. Hur många i den gruppen som har förebyggbara biverkningar kunde inte fastläggas i studien.

Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , värk, medicin

Vanlig magnecyl kan motverka cancer

Nu presenteras ytterligare stöd för att acetylsalicylsyra som finns i vanliga värktabletter kan hjälpa mot olika former av cancer och förebygga deras uppkomst. Dessutom verkar intaget minska risken att redan etablerad cancer sprider sig.Det ökade stödet för tidigare forskares resultat publiceras i tre omfattande studier som publiceras i The Lancet idag.

Genom att titta på andra studier som från början inriktat sig på hjärt-kärlsjukdom, har forskarna fått tillgång till stora kontrollgrupper. Resultaten visar att dagligt intag av acetylsalicylsyra, som finns i vissa värktabletter, minskar risken för cancer, bland annat i mag-tarmkanalen och prostata. Värktabletterna har även föreslagits som behandling mot bröstcancer.

Utöver de cancerformer som tidigare studerats minskade även risken för gynekologisk cancer, som livmoderhalscancer. Både kortvarigt och långvarigt intag av acetylsalicylsyra visade sig ha effekt.

En annan sak som är väldigt viktig är att det inte bara minskar risken att drabbas av cancer utan också att man drabbas av snällare former av cancer, som inte skapar metastaser. Risken för cancer minskar och risken för att avlida i cancer minskar också.

Viktigt att komma ihåg är att Acetylsalisylsyra har många biverkningar också, bla ont i magen och ökad blödningsförmåga.

Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , värk, medicin

måndag 12 mars 2012

Metoder för att lindra långvarig smärta


  • Prova olika metoder. Du kommer att märka vilka du inte tycker om och vilka du föredrar. Ge alla en ärlig chans. Det betyder att du bör prova åtminstone två veckor innan du förkastar något.




  • När du har hittat två eller tre olika sätt som passar dig, tänk då på hur du kommer att använda dem. Några kan till exempel göras överallt medan andra behöver lugn och ro för att kunna utföras korrekt. Det bästa sätter är att använda sig av olika sätt under olika förhållanden och friskt mixa dem.




  • Regelbundenhet i användandet är nödvändigt. Placera några klistermärken, till exempel stjärnor, där du ser dem som påminnelse, till exempel på speglarna, på ditt kontor, på din telefon eller i bilen. Byt plats på klistermärkena varje månad. Detta hjälper dig att se dem.



  • Några exempel på metoder är avslappning, KBT, motion, distrahering och självsuggestion. Mitt tips är att göra det man tycker är roligt och gärna skaffa sig en hobby som man är intresserad av .

    Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , värk, medicin

    torsdag 8 mars 2012

    FDA varnar för kolesterolsänkande mediciner

    Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA varnar patienter som behandlas med kolesterolsänkande statiner för höjda blodsockernivåer med risk för diabetes, skriver Wall Street Journal.  Läkmedelsmyndigheten delgav på tisdagen att de avser begära att läkemedelstillverkarna lägger till risken för diabetes i produktbeskrivningen under sektionen varningar och försiktighetsmått.

    De toppsäljande statinerna innefattar bland annat Pfizers Lipitor, som är världens bäst säljande läkemedel, AstraZenecas Crestor och Mercks Zocor. Även Simvastin ingår i denna grupp. Den nya varningstexten väntas däremot inte stoppa läkarna att förskriva statiner till patienter med multipla riskfaktorer för hjärtattack. Kardiologer uppger att för många patienter överväger fördelarna med statiner fortfarande dessa risker.

    Förutom risken för diabetes uppger FDA att statinläkemedlen nu ska tillhandahålla information om patienter som upplevt minnesförlust och förvirring. Detta klassificeras dock som en mildare ogynnsam reaktion (adverse reaction) snarare än en varning och försiktighetsmått (warnings and precaution).

    FDA uppgav samtidigt att läkemedelstillverkarna kan ta bort en varning om en översyn av leverenzymer under behandling med statiner.

    AstraZeneca, som tillverkar Crestor, sade i ett uttalande att "de kognitiva problemen generellt inte är allvarliga och reversibla efter avslutad behandling" med en statin. Rapporter om ökade blodsockernivåer finns redan inkluderade i Crestors förskrivning.

    Antagligen är biverkningarna dosberoende,men det framgår inte av texten.

    Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , medicin, Göteborg, , ,intressant

    Anställda på försäkringskassan berättar hur det går till

    Hittade detta meddelande på Facebook. Skribenten skriver att försäkringskassans jurister ändrar i dokumenten och sjuka nekas sjukpenning. Jurister och handläggare gör det inte på eget bevåg utan order kommer från högre ort.

    Hon kallar sig Monica och skriver:

    Jag jobbar på Försäkringskassan och jag har berättat i tidigare inlägg om mina arbetsuppgifter som handläggare. Nästan inga personer har trott på vad jag framfört. ”Det kan inte vara sant” har jag bara fått höra! Nu visar det sig igen att jag tyvärr hade rätt.
    Jag har berättat om att mina chefer tvingat mig att konsekvent neka sjukpenning och sjukersättning. Mina chefer vet att sjuka oftast inte orkar överklaga. Jag uppmanar ALLA som får avslag att överklaga till domstol. Begär att få ut samtliga underlag! Kontrollera om sjukintyg och läkarutlåtande har ändrats ! Jag vet att det är fler av försäkringskassans jurister och handläggare som ändrar i tex läkarutlåtande för att avslag ska kunna motiveras. Hur sjukt är inte det?! En jurist ska man kunna lita på, om det förtroendet försvinner vad har vi då kvar?! Juristerna och handläggare gör INTE detta på eget bevåg utan order kommer från högre ort.
    Jag har framfört mina synpunkter om denna oestiska hantering till Sture Hjalmarsson i försäkringskassans ledning, men han har ännu inte svarat trots flera påstötningar under 2 år. Adriana Lender har försökt under 1 år göra sig av med mig med motivering arbetsbrist. Tyvärr så gick inte den luringen tack vare hjälp från facket.

    Om Ni sjuka ska få en rättvis och korrekt bedömning måste ledartrojkan hos oss på försäkringskassan bytas ut. Vi behöver också en regering som är mer lyhörd och inte behandlar de sjuka som ohyra. Jag mår jättedåligt på jobbet som jag tvingas utföra. Jag har jobbat på försäkringskassan i över 30 år. Tidigare var jag mycket stolt att jobba här, nu skäms jag jättemycket !
    Jag har sökt flera andra jobb men eftersom jag är över 60 år vill ingen anställa mig. Många unga personer har redan lämnat försäkringskassan i protest. Hur långt ska det behöva gå innan denna skuta sjunker till botten. Jag ser med glädje fram emot ett regeringsbyte. Jag tror det är den enda vägen till storstädning av vårt nuvarande inhumana och sjuka sjukförsäkringssystem genomdrivet av moderaterna."

    Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , medicin, Göteborg, , ,intressant,  debatt, , , Intressant, Alliansen, Regeringen, Försäkringskassan, sjukförsäkring, Fredrik Reinfeldtdebatt,  demokrati, moderaterna,kristersson

    Försäkringsmedicinska rådgivare driver kampanj mot whiplashskadade

    Änglavakt, konstaterade läkarna efter olyckan 1999. Bilarna fick skrotas men både Jessica och den påkörande mannen hade klarat sig helskinnade. Men efter sex månader kom hon inte ur sängen. Smärtorna i nacken, huvudvärken, sömnsvårigheterna och fingrarna som ständigt domnade bort gjorde att hon sjukskrevs på heltid.Fram till hösten 2008 accepterades hennes ansökan om både sjukersättning och så kallad livränta.

    Men försäkringsläkaren John Ektor-Andersen, som kopplades in hösten 2007, ansåg till skillnad från sina kollegor inte att det var sannolikt att Jessicas nackproblem hade en koppling till olyckan.

    Olyckan bör enligt honom endast ha haft en ”minimal kraftpåverkan”. Jessicas skada liknas vid en ”lindrig nackstukning” som borde ha läkt ”på några veckor till någon månad”. Som stöd för sin tes hän-visar han till studien ”Systemic immune response in whiplash injury and ankle sprain”.

    Försäkringskassan hänvisar ofta till studier som visar hur psykosociala faktorer kan orsaka samma typ av smärtor. Försäkringskassan hänvisar ofta till studier som visar hur psykosociala faktorer kan orsaka samma typ av smärtor.Det gjorde de i mitt fall och det gör John Ektor-Andersen också.

    Jessica beskriver han som ”socialt belastad” med för stor byst.

    Bengt Falck, professor emeritus i histologi, och en av de mest citerade forskarna på Lunds universitet, hade läst om Jessicas fall i lokalpressen och erbjöd sig att hjälpa till. Han fann vad han själv menar är belägg för antingen inkompetens eller medveten förvrängning av fakta.

    "– John Ektor-Andersens hänvisning är ett rent fantasifoster. Arbetet han hänvisar till har ingen som helst relevans för detta ärende."

    Åke Nyström, kirurg och docent vid tre universitet, omtalad för sin trigger-punktkirurgi på pisksnärtsskadade, håller med.

    "– Min erfarenhet är att Försäkringskassan inte väljer läkare som kan läsa vetenskaplig litteratur, utan sådana som skriver det som kassan vill. Annars skulle John Ektor-Andersen inte tillfrågas, säger han."

    Lars Wallstedt, överläkare och tidigare verksamhetschef för neurokirurgin på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, har stött på John Ektor-Andersen ett tiotal gånger när han gjort medicinska utredningar åt LO och TCO. " – Hans yttrande är kränkande och orättvist och saknar fullständigt vetenskapligt stöd."

    Enligt Wallstedt driver en liten grupp av försäkringsmedicinska rådgivare en kampanj för att pisksnärtsskadade ska vägras livränta.

    – Det är alltid samma lilla gäng som anlitas när det gäller livränta till nackskadade. Det är läkare som ställer upp på att skriva avslag med argument som är tveksamma om ens sanningsenliga, säger han.

    Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , medicin, Göteborg, , ,intressant,  debatt, , , Intressant, Alliansen, Regeringen, Försäkringskassan, sjukförsäkring, Fredrik Reinfeldtdebatt,  demokrati, moderaterna,kristersson

    måndag 5 mars 2012

    Skriv på namninsamlingen mot utförsäkring



    Dan Eliasson och Anna Hedborg får frågan om om alla som inte är medvetslösa kan arbeta

    Förra socialförsäkringsministern Cristina Husmark Pehrsson (M) larmade om nya sjukregler och fick sparken av regeringen.

    Regeringen kände till problemen med det nya sjukförsäkringssystemet - redan innan beslutet togs. Detta enligt en hemlig promemoria som upprättades på socialdepartementet i december 2009, skriver Göteborgs-Posten.

    Av promemorian framgår enligt GP att den förra socialförsäkringsministern Cristina Husmark Pehrsson (M) förutsåg problemen med de nya sjukreglerna och varnade för orimliga följder, bland annat för de ”nollklassade”.

    Hennes departement slog larm, men blev överkört i förhandlingarna.
    Tjänstemän som var med i förhandlingarna inför sjukförsäkringsreformen beskriver dem som kaotiska.

    Läs Hela artikeln här


    Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , medicin, Göteborg, , ,intressant,  debatt, , , Intressant, Alliansen, Regeringen, Försäkringskassan, sjukförsäkring, Fredrik Reinfeldtdebatt,  demokrati, moderaterna,kristersson

    Ryggradstermer som kan vara bra att känna till

    Vad betyder alla termer som används inom ryggvård. Här listas här de vanligaste orden och dess betydelse.Några ex :

    Anulus fibrosus - Den yttre, fibrösa och ringliknande delen av en mellankotskiva.

    Artrodes- Steloperation av en led så att rörelseförmågan begränsas eller hindras helt. Det går t.ex. att steloperera ryggraden. Leder kan även stelna spontant.

    Cobbvinkeln - Beräknas utifrån de två första ej roterade kotor som angränsar en krökning, under respektive över krökningen. En linje dras parallellt med den övre kotans övre ändplatta och en parallellt med den nedre kotans nedre ändplatta. Kurvans vinkel mäts vid den punkt där linjerna möts

    Fasett  - En bakre struktur på kotan som tillsammans med en fasett på den intilliggande kotan bildar en fasettled som möjliggör ryggradsrörelser. Varje kota har två övre och två nedre fasetter.

    Lateral - Belägen åt eller vid sidan, bort från kroppens mittlinje.

    Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , värk, medicin

    torsdag 1 mars 2012

    Cancerpatienter ska få tycka till om sjukvården

     I dagarna ska omkring 500 cancerpatienter i Kalmar, Östergötland och Jönköpings län få svara på hur de upplever att vården fungerar.

    Socialstyrelsen har gett regionalt cancercentrum sydöst och Folkhälsocentrum i landstinget i Östergötland uppdraget att ta fram en ny enkät som ska kunna utveckla cancervården. Enkätstudien som nu testas på cancerpatienter i Östergötland, Jönköping och Kalmar län ska göra att man kan få fram en enkät som kan användas nationellt.

    I maj ska resultatet från regionala pilotstudien lämnas in till Socialstyrelsen, och nästa år är det tänkt att enkäten ska kunna användas i hela landet. I enkäten ska cancerpatienterna bland annat kunna ge sin syn på väntetider, behandlingen, vilken information de fått och hur de blivit bemötta .

    Ett bra initiativ! Cancerpatienter hamnar ofta i en akut kris och kan då behöva psykologiskt stöd och få möta andra som varit i samma situaution. Ett gott bemötande är A och O. Patientföreningar kan här vara till ovärderlig hjälp.Men även anhöriga bör uppmärksammas. De hamnar också i kris och ska dessutom stötta den som är sjuk.

    Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , medicin, Göteborg, , ,intressant

    Moderaterna får krypa till korset om sjukförsäkringen

    I sista stund backar nu socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) och föreslår en lagändring så att de gamla reglerna för att bedöma en persons arbetsförmåga återinförs. Men under nästa år hoppas han kunna införa ett helt nytt sätt att pröva arbetsförmågan hos personer som gått sjukskrivna länge.

    Riksdagen beslutade två gånger under 2011 om att sjukskrivnas arbetsförmåga ska prövas efter 180 dagar, enligt de gamla reglerna. Kristersson gav i februari 2012 beskedet att han inte tänkte lägga någon sådan proposition, vilket fick oppositionen att hota med en misstroendeförklaring mot honom.

    NU backar regeringen och lovar återgå tillde gamla reglerna, men säger samtidigt att det ska komma nya. Ulf Kristersson vill också införa ett nytt arbetsförmågebegrepp, som bättre ska bygga på ”den enskildes egna medicinska förutsättningar för arbete och en rättssäkrare tillämpning”.Vad ska det då komma då för nytt elände?Själv vill Ulf Kristersson inte uttrycka sig i termer av att han backar eller att han ens är självkritisk mot sitt sätt att hantera den här politiska mycket laddade frågan. Moderaterna blir alltmer självgoda och överlägsna.

    Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , medicin, Göteborg, , ,intressant,  debatt, , , Intressant, Alliansen, Regeringen, Försäkringskassan, sjukförsäkring, Fredrik Reinfeldtdebatt,  demokrati, moderaterna, propaganda