onsdag 17 december 2008

Steloperation bättre på lång sikt

Kronisk värk i ländryggen behandlas allt oftare genom steloperation vilket har visat sig hjälpa mot smärtan på kort sikt, men inga studier har undersökt den långsiktiga effekten och jämfört den med alternativa ej kirurgiska behandlingar som sjukgymnastik. Per Ekman, kirurg på Södersjukhuset i Stockholm, visar i sin doktorsavhandling att patienter som genomgått steloperation förbättras också på lång sikt. Resultaten bygger bland annat på en uppföljning av 111 patienter som lottats till behandling med antingen steloperation eller sjukgymnastik. Vid uppföljningen efter nio år uppgav 76 procent av dem som genomgått steloperation att de kände sig bättre än innan operationen, jämfört med bara 50 procent av dem som behandlats med enbart sjukgymnastik.

 Det har debatterats huruvida steloperationer ska genomföras överhuvudtaget vid den här typen av ryggsmärta. Studien tyder på att de flesta patienter som stelopereras faktiskt blir bättre och att operationen inte medför några stora risker. Men förbättringen på längre sikt är ofta relativt blygsam och operation bör även fortsatt användas som ett komplement när sjukgymnastik inte hjälper, säger Per Ekman. Avhandlingen visar att män, fysiskt aktiva och yrkesarbetande personer har något större sannolikhet än andra att förbättras av operationen. Tyvärr saknas det dock fortfarande bra metoder för att kunna hitta de med allra bäst chans till ett mycket bra slutresultat efter steloperation.
4 kommentarer:

jernsaxen sa...

Hej! Har varit dålig på att kommentera dina trevliga och intressanta bloggar, men som alla så har jag fullt upp. Min erfarenhet är den att ibland så verkar det vara nödvändigt med steloperationer som i min frus fall så var det helt klart enda lösningen för tio år sedan, sen att det på lång sikt inneburit andra problem är helt klart, men smärtlivet handlar många gånger om att lösa problemet här och nu för att överhuvudtaget stå ut. Ha det så bra så länge så ska jag bli bättre på att kommentera på bloggen. Mvh från Peter

jernsaxen sa...

Hej Peter igen här! Går det bra att jag länkar till din sida? Mvh från Peter!

Kaktusblomman sa...

Hej!

Det går jättebra!

Hälsningar

Kaktusblomman sa...

Jag är tacksam för alla vettiga kommentarer. Kul att du vill läsa mina inlägg!