torsdag 22 juli 2010

Dubbelt så svårt för kvinnor att få godkänd arbetsskada

Det är nästan dubbelt så svårt för kvinnor som för män att få sina arbetsskador godkända hos Försäkringskassan. Ett skäl är brist på ny forskning, men det riktas också kritik mot lagstiftningen. Bevisreglerna mjukades upp genom att man tog bort kravet på ”hög grad av sannolikhet” och införde det enhetliga beviskravet ”övervägande skäl”. Skador som inträffat före 2002 bedöms dock enligt de gamla reglerna. Ett viktigt syfte med ändringarna var att det skulle bli lättare för kvinnor att få sina arbetsskador godkända, men ingen förändring har skett.I stället visar nya siffror som Försäkringskassan tagit fram för DN:s del att det fortfarande är betydligt svårare för kvinnor att få sina arbetsskador godkända. Under första halvåret 2010 bifölls 23 procent av männens ansökningar och endast 13 procent av kvinnornas.

Det är Försäkringskassan som bedömer om en person fått en arbetsskada och därmed får rätt till ersättning i form av livränta. Livräntan ska kompensera den förlorade inkomst som en varaktigt sjuk person får. Den som fått avslag från Försäkringskassan kan överklaga ärendet till förvaltningsrätten, kammarrätten och till Regeringsrätten som sista instans. 

Jag har upplevt detta själv. Blev trafikskadad två gånger i arbetet senast 2000,och har bara fått beviljad 1/2 livränta  fastän jag är helt arbetsoförmögen. Vid rättegången i Kammarrrätten fick jag klart för mig att det var jag som skulle bevisa (dvs "hög grad av sannolikhet") att det var skadorna som gjorde att jag inte kunde arbeta. FK däremot behövde inte bevisa någonting. De kunde utan saklig grund ifrågasätta alla expertutlåtanden som jag hade och skylla mina funktionshinder på skilsmässa, stress mm.Som jag upplevde det skulle jag ha gått direkt till en specialist när jag skadadas och skaffat intyg. Men om man tror man ska bli frisk gör man ju inte det! Ist'llet kämpar man på så länge man kan. För dj---igt att staten kan göra sig en hacka på alla människor som skadas i jobbet och inte får den ersättning de har rätt till!

Bloggar: , , , , , Göteborg, värk,ryggont, ont i ryggen, ischias, värk, , , , alliansen, moderaterna, Fredrik Reinfeldt, utanförskap ,sjukförsäkringen,, , , , val2010

Inga kommentarer: