torsdag 22 juli 2010

Sverige snart ett nytt Östtyskland - grannen tipsar FK

Det senaste året har debatten om de nya hårdare sjukskrivningsreglerna rasat. Men samtidigt som vissa blivit av med sin ersättning lurar andra till sig mångmiljonbelopp - på allt fulare sätt. De förstör för alla som verkligen har orsak att vara sjukskrivna, har förtidspension eller har någon annan form av ersättning för sitt handikapp.

På tre år har summan pengar som försäkringskassan krävt tillbaka dubblerats - från 181 miljoner kronor år 2007 till 360 miljoner förra året .De upptäckta bluffarna blir allt fräckare. Det senaste exemplet i en rad av fall de senaste åren är fängelsedomarna som föll den här veckan mot tre män i Halmstad. Sedan 2007 hade 32-åriga Ali Al-Mozani fått ut drygt fem miljoner i ersättning genom att låtsas vara cp-skadad. Det är skamligt att utnyttja samhället och skattepengar på detta sätt.

Men skumt och otrevligt är att de flesta anmälningarna som kommer in görs av anonyma privatpersoner, dvs grannar, kollegor eller före detta partners. Förra året gjordes 24 000 sådana anmälningar. Man kan misstänka att anmälningar görs för att man är arg på eller avundsjuk på den man anmäler. Sverige är på väg att bli ett nytt Öststtyskland där man inte kan lita på någon. För det händer ju nästan alla svårt sjuka eller handikappade att de har bättre dagar, då de kan göra saker som de inte klarar annars. Eller de kanske får betala med mer smärta om de gör något.

Bloggar: , , , , , Göteborg, värk,ryggont, ont i ryggen, ischias, värk, , , , alliansen, moderaterna, Fredrik Reinfeldt, utanförskap ,sjukförsäkringen,, , , , val2010

Inga kommentarer: