tisdag 6 juli 2010

Läkare som drabbats av whiplash osynliggjord i sjukvården

Ulla Bergholm, den disputerade och skickliga kirurgen, drabbades av en invalidiserande sjukdom som hon i egenskap av aktiv läkare inte kunde erkänna. Från att ha varit en högpresterande kirurg hamnar hon aningslöst i en sjukroll utan att förstå.

Mitt i karriären, med eget operationsteam, blev hon en dag påkörd bak­ifrån av ett gäng unga killar. Hon uppsökte inte sjukhus, hon var ju läkare och kunde bedöma sin skada. I hennes kretsar betyder det att sådan skada inte förorsakar bestående symtom eller, om så skulle vara fallet, att symtomen ska arbetas bort. Läkaren fortsatte alltså att arbeta trots sina symtom efter olyckan. Först försvann en sjuksköterska från hennes team, sedan den andra. Hon försökte med andra arbetsuppgifter, misslyckades men gav inte upp. Så småningom kom sjukdomen ifatt henne med full styrka. Hon företedde då den symtomatologi som  är vanlig vid whiplash­relaterat syndrom.

Alla whiplashskadade som fått bestående men kan nog intyga att det hon skriver stämmer till 100%. Det senaste exemplet är att jag inte får komma till någon smärtklinik i Göteborg för att få de smärtstillande injektioner jag måste ha i huvud och nacke (botox, narup). Patienter med långvarig smärta tas endast emot för utredning i Göteborg! De som behöver kontinuerlig behandling hänvisass till primärvården! Detta gäller förstås inte om man har obotlig cancer eller bågon annan dödlig sjukdom. Men whiplash och ryggsjukdom är ju inte dödliga och då kan man bli tvungen att åka tåg i flera timmar för att få sina sprutor, som är helt nödvändiga för att man ska kunna leva ett drägligt liv.
Bloggar: , , , , , Göteborg, värk, ,

Inga kommentarer: