söndag 4 december 2011

Lågt pris prioriteras framför kvalitet vid upphandling av ortopedi

"När landsting och kommuner köper vård av privata utförare är det enbart priset som är i fokus. Ett exempel: Västra Götalandsregionen har nyligen haft en upphandling av ortopedi på 80 miljoner kronor. Vinnaren erbjöd utredningsbesök för en krona per patient! Ett skämt? Nej", skriver ortopederna och cheferna Leif Swärd, Åke Blixt och Daniel Öhman.

Under de snart fem år som ryggspecialistkliniken Spine Center Göteborg har varit verksam och haft avtal med VGR, har man från Regionens inte en enda gång efterfrågat vare sig kvalitet, resultat eller patientnöjdhet, inte en enda gång kommenterat den årliga kvalitetsrapport som levererats, och inte heller besökt eller inspekterat Spine Centers verksamhet!Uppföljningen från beställaren är obefintlig, skriver Åke Blixt från Spine center.

Det är sorgligt och upprörande att höra att kvalitet inom ortpedsjukvården varken uppmärksammas eller efterfrågas!  Istället är det lägsta priset som prioriteras! Är det helt inkompetenta  upphandlare eller är det inkompetenta politiker som satt de ekonomiska ramarna? Antagligen både och.
Jag som varit patient på Spine center i Göteborg, kan intyga att den vård som ges där i samband med operation och sjukgymnantik är av högsta klass! Jag är väldigt nöjd med den vård jag fått efter min ryggoperation, även om resultet inte var tillfredsställande.Speciellt sjukgymnastiken på Spine Center är grymt bra och de som arbetar där är verkligen specialister på rygg-och nackbesvär, men de kan även ta emot patienter med andra ledproblem.

Ökad konkurrensutsättning måste också säkra medicinsk kvalitet och patientsäkerhet vilket inte gjorts av Västra Götalands regionen.Det blir bakläxa! Hur kan man upphandla vård utan att kolla att uppdraget utförs tillfredsställande?Eller skiter man i hur bra vård patienterna får vård bara det är billigt?

Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärtasamhällevärk , medicin, Göteborg ,intressant, debatt, , demokrati,

2 kommentarer:

vad skulle charlie chaplin ha sagt. sa...

Hej, kan man läsa upphandlingen någonstans?

Vänligen Christer

Kaktusblomman sa...

Hej! Klicka på rubriken annars här: http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.789906-kvaliteten-offras-for-att-pressa-kostnaderna