torsdag 1 december 2011

Vestibulit vanligt bland unga kvinnor

Vestibulit betyder ”brinnande vulva” och innebär smärtor i underlivet, vanligtvis i samband med sex, men det finns även fall av vestibulit där smärtan är mer eller mindre konstant.

Många har svårigheter att använda tampong, upplever gynekologiska besök som smärtsamma, kan ha problem med att motionera, cykla och rida, och har ofta haft upprepade svampinfektioner innan de får vestibulit. Smärtsamma samlag är också vanligt.

Bara i Sverige talas det om hundratusentals sjuka.
 Medelåldern på kvinnor med vestibulit är 25 år.

Det kan sägas vara en överkänslighet i nerverna, som gör att beröring som under normala omständigheter skulle uppfattas som lätt, blir till en skarp, svidande och/eller brännande smärta (sensitisering).
 Varför denna överkänslighet uppstår kan man idag inte svara på, men det börjar ofta med ett tillstånd som är smärtsamt.

När tillståndet är över försvinner av någon anledning inte smärtan, utan nervsystemet är överkänsligt och smärtan kvarstår. Exempel på smärtsamma tillstånd som kan utlösa vestibulit är urinvägsinfektion, eller andra infektioner, såsom svamp.

Källa: www.vestibulit.se

Behandling:
Bedövningssalva (xylocain) kan vara en utväg för att kunna leva ett normalt liv. Olika former av bäckenbottenövningar kan också hjälpa. I extrema fall har man opererat bort den slemhinnan som smärtar och ersatt den med en tjockare och motståndskraftigare slemhinna från nedre delen av slidan.

Medel mot sensitisering  av smärta kan också hjälpa, tex Lyrica och antidepressiva läkemedel.
Tyvärr tas inte denna sjukdom på allvar av sjukvården. Många får lämna doktorn utan behandling.Viktigt att inte trigga smärtan utan lyssna på sin kropp.

Källa: www.vardguiden.se

Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , medicin, Göteborg, , , intressant,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag lider av smärta i hela underlivet och behandlingarna har inte funkat på mig.Jag har haft ont i drygt tio år. Jag har aldrig kunnat ha samlag och även bara lätt beröring gör ont. Mer pengar till forskningen om kvinnans sjukdomar!!! Och även till smärttillstånd över huvudtaget! Det vore också bra om kunskapen om vestibulit och andra kvinnosjukdomar (endometrios, vaginism....) ökade i samhället, så det är bra att det skrivs om det i denna blogg. Sen ska man inte tro på allt man läser om vestibulit heller - det finns en hel del rykten och vissa felaktigheter i det man kan googla sig fram till. Jag är ingen expert men det som står på denna sida verkar någorlunda sant i alla fall. Det är ju svårt att veta vad som är sant också - för att man vet så lite om orsaker och botemedel!

Kaktusblomman sa...

Hej!

Jag förstår att det är fruktansvärt!Ingen borde behöva uppleva det du har upplevt. Att inte kunna ha sex och ständig smärta i underlivet är ren tortyr. Har du testat xylocainsalva (2%)?Antidepressiva och medel mot nervsmärta kan också hjälpa? Man kan också tvätta sig i Intimolja från Apoteket och smörja sig med Silon som skyddar slemhinnorna.

Mia sa...

Hej! Här är en ny blogg om Vestibulit jag lanserar idag - den ska vara peppig och underhållande för oss som kämpar: http://vestibulithelvete.blogspot.se/

Stay strong/Mia