tisdag 13 december 2011

Regeringen förhalar beslut om sjukförsäkringen

Alliansen genomförde försämringarna i sjukförsäkringen i all hast. Nu kräver Tomas Eneroth (S) vice ordförande i socialförsäkringsutskottet att de lika snabbt genomför förbättringarna som riksdagen redan beslutat om.

Då Förslagen röstades igenom av en riksdagsmajoritet ska de således enligt regeringsformen genomföras. Men trots att oppositionen vann frågan i riksdagen så gör regeringen ingenting åt den så kallade 180-dagars regeln. Enligt regeln ska den sjukskrivnes arbetsförmåga efter 180 dagar prövas mot hela arbetsmarknaden. Detta har fått flera negativa effekter, bland annat genom att den arbetsmarknad som Försäkrings­kassan ska pröva arbetsförmågan mot inte ­bara består av befintliga jobb utan även av arbetsuppgifter som skulle kunna finnas.

Tomas Eneroth (S) vice ordförande i socialförsäkringsutskottet menar att det inte går att vänta längre. I dag tvingas människor till uppsägning när de är sjuka längre än 180 dagar. Trots att det pågår rehabilitering eller om de till exempel är mitt inne i en cellgiftsbehandling. Det är inte rimligt, menar Eneroth. I veckan har riksdagsmajoriteten därför åter aktualiserat frågan i socialförsäkringsutskottet.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) meddelar endast att regeringen redan har fått ett tillkännagivande i frågan. Han menar att om arbetet med arbetsmarknadsbegreppet ska behandlas seriöst krävs det att ett underlag från Försäkringskassan inväntas. Frågan behöver inte alls utredas vidare kontrar dock Tomas Eneroth (S). Regeringen kan återkomma till riksdagen med ett färdigt förslag. Det är vad vi tänker driva igenom i riksdagen nu i höst, dundrar han.

Regeringen genomförde försämringarna i sjukförsäkringen i all hast. Det är klart att det lika snabbt går att återställa det som blivit fel, eller vad väntar dem på????

Bloggar: hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, samhälle, sjukskrivning, värk , medicin, Göteborg, , ,intressant, Fredrik Reinfeldtdebatt, , , Intressant, demokrati, Alliansen, Regeringen, moderaterna, propaganda,Försäkringskassan, sjukförsäkring

Inga kommentarer: