måndag 21 januari 2013

Din mobil rena bakteriefällan

Tidningen Expressen har gjort ett test där de har låtit skicka in fem tryckplattor som tillhörde fem mobiltelefoner från personer i olika åldrar . Resultatet visade att fyra av fem telefoner inehöll lika mycket bakterier som en gammal disktrasa.

Kjell-Olof Hedlund, chefsmikrobiolog på Smittsskyddsinstitutet (SMI) och intervjuad i den aktuella artikeln säger att mobiltelefonen kan sprida såväl vinterkräksjuka som influensa. Kjell-Olof Hedlund har tillsammans Henrik Jonsson, vd för laboratorieföretaget Eurofins som testade telefonerna, satt ihop en lista med tips på hur du minskar risken att smittas av mobilen.

Tänk på att moderna telefoner kan vara känsliga för olika rengöringsmedel, är du osäker sök på nätet eller kontakta supporten för det specifika telefonmärket så riskerar du inga besvärliga garantiärenden!


7 TIPS SOM MINSKAR RISKEN ATT DU SMITTAS AV MOBILEN


  1. Smartphones har jämna ytor som är lättare att hålla rena än äldre telefoner med tryckknappar.
  2. Gör rent mobilen med en desinfektionsservett (om ytan klarar det). Det tar död på bakterier och förkylningsvirus, men hjälper inte mot vinterkräksjuka.
  3. Har du telefon med knappsats kan du göra rent den med tops doppad i sprit.
  4. Använd handsfree i stället för att lägga telefonen mot kinden. Kom ihåg att göra rent snäckan (gärna efter varje samtal).
  5. Lägg inte telefonen på handfatet när du går på en offentlig toalett. Ha den hellre i fickan.
  6. Förvara telefonen i en skinnpåse.
  7. Låna inte en telefon från en extremt snuvig person. Håll telefonen för dig själv.

Källor: Expressen, Kjell-Olof Hedlund, Smittskyddsinstitutet, och Henrik Jonsson, vd för laboratorieföretaget Eurofins


Inga kommentarer: