söndag 20 januari 2013

Folksam kartlägger kunder i hemligt arkiv


De verkar i det tysta och sparar mångmiljonbelopp åt försäkringsbolagen varje år. Men Aftonbladet kan nu avslöja att utredare på ett av Sveriges största försäkringsbolag, Folksam, inte skyr några medel i jakten på fuskare. Bolaget sparar integritetskränkande och mycket känslig information om sina kunder i ett hemligt register i upp till tio år. Ett register som Aftonbladet i dag kan publicera utdrag ur.Kunden får aldrig information om att registret finns.

Före detta poliser kart­lägger kunder hos försäkringsbolaget Folksam i ett hemligt arkiv.Spaningsresultat, ­sexuella problem och namn och personuppgifter på familjemedlemmar ­sparas i upp till tio år i en motsvarighet till polisens allmänna spaningsregister.

I det tjugotal registerutdrag som Aftonbladet har tagit del av varvas spaningspromemorior med känslig personlig information. Folksams utredare spanar på misstänkta fuskare och alla som rör sig runt objektet registreras.

– Det är en informationsdatabas där hela syftet är att uppgifterna ligger kvar. Ett register där man ska kunna söka på till exempel modus operandi (beteendemönster, reds. anm.), säger Aftonbladets källa.

I registret sparas även information om personer i de fall där Folksams misstankar är avskrivna. Och enligt Aftonbladets källor hålls det hemligt för kunderna.

Visserligen är det viktigt att sätta dit fuskare och stävja missbruk av försäkringar,men detta är att gå för långt och integritetskränkande.

Bloggar:,, Göteborg, debatt, , Intressant,

Inga kommentarer: