tisdag 15 januari 2013

Livsfarligt att sitta för mycket

Det är lika viktigt för hälsan att sitta mindre, som att träna mer. Forskare från Australien har visat att de som satt mer än elva timmar per dygn löpte 40 procent större risk att dö i förtid än de som satt mindre än fyra timmar.Att sitta mindre än fyra timmar per dag jämställs med att gå på gymmet fem timmar i veckan och sedan ta det lugnt.

Forskarna följde 222 497 människor äldre än 45 år och kom fram till att mycket stillasittande är en alldeles egen riskfaktor, oberoende av hård träning och BMI. Slutsatsen presenteras i Archives of Internal Medicine, skriver Svenska Dagbladet.

Studien visar att det är skillnad på stillasittande och annan fysisk inaktivitet där man står eller rör sig på något sätt, skriver nyhetsbyrån Reuters. Problemet är nämligen inte bara avsaknaden av fysisk aktivitet i form av träning utan att stillasittandet kan påverka blodkärl och metabolism genom att öka halten av fett i blodet och minska det "goda" kolesterolet. Kroppen minskar på produktionen av ett viktigt enzym som bryter ner just blodfetter.När du står eller går arbetar dina benmuskler konstant, vilket hjälper till med att rensa blodsocker och blodfetter från blodomloppet. Om du sitter sker inte detta eftersom musklerna inte är aktiva.

Genom att byta en del av den tid man sitter stilla mot lättare sysslor, eller genom kortare avbrott i stillasittandet kan man påverka sin hälsa i en positiv riktning. De som har kontorsarbeten kan till exempel stå upp under telefonsamtal eller ställa skrivaren längre bort.Drick tillräckligt med vatten så att du måste kissa fyra gånger per dag. Stå upp, stretcha, gå runt lite, säg hej till din kontorsgranne eller gå en sväng varje gång det är reklam på TV.För egen del går jag en trappa upp när jag ska på toan för att få extra motion.

Bloggar:, Göteborg, debatt, , Intressant

Inga kommentarer: