torsdag 24 januari 2013

Nackskadade misshandlade av rättsväsendet

Fungerar samarbetet mellan sjukvård och försäkringsbolag på ett sätt som hjälper den skadade efter en bilolycka? Gemene man vill gärna tro detta, men Carin Millfors har en helt annan erfarenhet som både är skrämmande och väldigt kränkande.

Sedan sin första olycka år 2000 är hon sjukpensionerad och numera stelopererad med 8 skruvar i nacken. Två operationer har hon själv bekostat utomlands.

Vi får följa med Carin på resor till både USA och Iran, dit hon tar sig för att med egna medel finansiera för henne så livsviktiga operationer för de allvarliga skador i övre halsryggen hon fick vid olyckan år 2000 och ytterligare en trafikolycka år 2004.

Carin åkte utomlands för att få bättre sjukvård. Istället för att få vård i Sverige för sina skador blev hon ett brottsoffer. Ärlighet är för Carin Millfors viktigt och något som präglat henne genom livet, så därför har hon haft svårt att acceptera alla missgrepp hon blivit utsatt för. Försäkringsbolaget hävdar att symptomen lika gärna kan bero på något annat än olyckorna.

NewsVoice har varit i kontakt med Helene Karlsson som under flera år privatforskat på nackskador och hur svenska sjukvården och försäkringsbolagen hanterar problematiken. Betyget hon sätter är mycket lågt, hon skriver:
Helene Karlsson
Helene Karlsson
”Det här är ett jättenystan. Vård, myndigheter och försäkringsbolag gör många fel. Det har byggts på med åren för att dölja och ”organisera bort” ansvar. Det handlar om att dölja skador genom att inte införa rätt röntgenmetod och på det viset byggs det upp ett stort skadesegment med feldiagnostiserade medborgare, överösta av komplexa symtom, felbehandlade, fel ersatta eller lämnade helt utan ersättning.
”Systemet” åsamkar på det viset vårt land samhällsekonomiska skador, onödigt lidande för individen och sist men inte minst, så är resultatet en utebliven utveckling av fungerande behandlingar som kan läka skadorna.”
Carin Millfors har skrivit en bok för att på något sätt kunna få upprättelse för den ”misshandel” som hon som whiplash-skadad blivit utsatt för i det svenska samhället och för att berätta för andra som skadats och de som inte är skadade hur det är att gå omkring med en nackskada. Hon vill bli rentvådd och inte behöva känna sig ifrågasatt av sjukvården och försäkringsbolag.

Bloggar: samhälle, Göteborg, hälsa, debatt, ekonomi, Intressant

onsdag 23 januari 2013

Operation kan sänka blodtrycket

En ny operationsmetod kan hjälpa 100 000-tals svenskar med högt blodtryck. 66-åriga Gun Einarsson opererades i höstas och hoppas nu kunna sluta med sina mediciner.I Sverige lider omkring 1,8 miljoner människor av högt blodtryck. Många märker inte av det, men det höga blodtrycket kan skada organ som hjärta, hjärna och njurar. Dessutom ökar risken för exempelvis hjärtinfarkt, stroke och njursvikt.

Uppskattningsvis finns mellan 100 000 och 200 000 personer i Sverige, vars blodtryck inte påverkas av mediciner. Det är mellan 9 och 13 procent av samtliga svenskar med högt blodtryck (hypertoni).

Sedan april 2011 har Sahlgrenska universitetssjukhuset, SU, prövat en ny operationsmetod för att sänka blodtrycket. Hittills har närmare 50 personer opererats och resultatet är över förväntan.

Bengt Rundqvist, docent och överläkare vid kardiologen på SU beskriver ingreppet som en säker och relativ enkel operation. Med hjälp av en tunn plastslang som läggs i ljumsken tillförs värmeenergi som påverkar nervsystemet och blodkärlen till njurarna. Hos den första gruppen patienter sänktes övertrycket rejält (med i genomsnitt 22 mm Hg) redan efter en månad. Vid nästa kontroll, tre månader senare, noterades en fortsatt sänkning.

– Resultaten visar på mycket lovande effekter för blodtryckspatienterna. Vi vet att många också har andra sjukdomar som påverkas negativt av för högt blodtryck, säger Bengt Rundqvist.

Varje operation tar ungefär en timma och kostar cirka 78 000 kronor. Patienten får stanna på sjukhuset över natten. På sikt är förhoppningen att kunna sluta med blodtryckssänkande mediciner.

Bloggar: samhälle, Göteborg, hälsa, Intressant

måndag 21 januari 2013

Din mobil rena bakteriefällan

Tidningen Expressen har gjort ett test där de har låtit skicka in fem tryckplattor som tillhörde fem mobiltelefoner från personer i olika åldrar . Resultatet visade att fyra av fem telefoner inehöll lika mycket bakterier som en gammal disktrasa.

Kjell-Olof Hedlund, chefsmikrobiolog på Smittsskyddsinstitutet (SMI) och intervjuad i den aktuella artikeln säger att mobiltelefonen kan sprida såväl vinterkräksjuka som influensa. Kjell-Olof Hedlund har tillsammans Henrik Jonsson, vd för laboratorieföretaget Eurofins som testade telefonerna, satt ihop en lista med tips på hur du minskar risken att smittas av mobilen.

Tänk på att moderna telefoner kan vara känsliga för olika rengöringsmedel, är du osäker sök på nätet eller kontakta supporten för det specifika telefonmärket så riskerar du inga besvärliga garantiärenden!


7 TIPS SOM MINSKAR RISKEN ATT DU SMITTAS AV MOBILEN


  1. Smartphones har jämna ytor som är lättare att hålla rena än äldre telefoner med tryckknappar.
  2. Gör rent mobilen med en desinfektionsservett (om ytan klarar det). Det tar död på bakterier och förkylningsvirus, men hjälper inte mot vinterkräksjuka.
  3. Har du telefon med knappsats kan du göra rent den med tops doppad i sprit.
  4. Använd handsfree i stället för att lägga telefonen mot kinden. Kom ihåg att göra rent snäckan (gärna efter varje samtal).
  5. Lägg inte telefonen på handfatet när du går på en offentlig toalett. Ha den hellre i fickan.
  6. Förvara telefonen i en skinnpåse.
  7. Låna inte en telefon från en extremt snuvig person. Håll telefonen för dig själv.

Källor: Expressen, Kjell-Olof Hedlund, Smittskyddsinstitutet, och Henrik Jonsson, vd för laboratorieföretaget Eurofins


söndag 20 januari 2013

Bottenbetyg till Göteborgs hemtjänst

Göteborgs hemtjänst får inget högt betyg av vårdtagarna. Det visar en undersökning som Socialstyrelsen genomfört i landets samtliga kommuner. Var femte vårdtagare är inte nöjd med omsorgen, vilket placerar Göteborg på plats 273 av 290 kommuner, rapporterar P4 Göteborg på söndagen.

Trots att Göteborgs kommunledning har sagt sig vilja satsa på en förbättrad hemtjänst så erhåller den mycket kritik när vårdtagarna själva får tycka till.

Var fjärde vårdtagare anser att antalet hemtjänsttimmar inte är tillräckliga, bara var tredje tycker att det känns tryggt att bo hemma med hemtjänst, var fjärde kritiserar hemtjänstens bemötande och inte ens hälften tycker sig ha möjlighet att påverka när hemtjänsten ska komma. Nästan hälften vet inte heller var de bör vända sig om de har klagomål.

Undersökningen visar att Göteborg har ett större antal vårdtagare än många andra kommuner, men samtidigt är kostnaderna per vårdtagare också lägre än i många andra kommuner. Göteborg placerade sig också sämst bland landets storstäder.

Hemtjänsten i kranskommunerna Partille, Stenungsund, Lerum och Orust rankas även de lågt av vårdtagarna och placerar sig långt ned på listan i Socialstyrelsens undersökning.

Rapporten bygger på enkätsvar från 56 000 äldre personer med hemtjänst och 31 000 som bor i äldreboende.

Bloggar:,, Göteborg, debatt, , Intressant



Datainspektionen granskar Folksam


Aftonbladet avslöjar i dag att försäkringsbolaget Folksam samlar in och sparar mycket känsliga uppgifter om sina kunder i ett hemligt register.

Utredningschef Klas Beskow, Folksam, förnekade först att registret överhuvudtaget existerar. Men i en senare intervju medgav skadechef AnnKristine Wuopio-Mogestedt att registret finns och att uppgifterna sparas i upp till tio år.

Var går gränsen?

Nu meddelar Datainspektionen att de kommer att inleda ett tillsynsärende med anledning av Aftonbladets artikel.

"– Det finns ett visst utrymme för Försäkringsbranschen att behandla uppgifter om till exempel lagöverträdelse som normalt sett inte är tillåtet för andra än myndigheter. Men försäkringsbranschen har ett visst utrymme för att hantera den typen av uppgifter. Men var den gränsen går det är inte helt tydligt. Mot bakgrund av de uppgifter du har redovisat så tycker vi att det finns anledning att titta vidare på det här, säger Catharina Fernquist, chef på Datainspektionens näringslivsavdelning."

En av de saker som Datainspektionen vill titta vidare på är att Folksam sparar känsliga uppgifter även efter att misstankar om försäkringsbedrägeri avskrivits.

I Aftonbladets granskning nekades Per, 46, att få ut handlingar om att han förekom i Folksams hemliga register. Detta trots att utredningen mot honom var avslutad sedan länge och misstankarna hade avskrivits.Datainspektionens jurist Hans Kärnlöf anser inte att Folksams agerande är förenligt med personuppgiftslagen (PUL).Han skulle ha fått se handlingarna.

Bloggar:,, Göteborg, debatt, , Intressant,

Folksam kartlägger kunder i hemligt arkiv


De verkar i det tysta och sparar mångmiljonbelopp åt försäkringsbolagen varje år. Men Aftonbladet kan nu avslöja att utredare på ett av Sveriges största försäkringsbolag, Folksam, inte skyr några medel i jakten på fuskare. Bolaget sparar integritetskränkande och mycket känslig information om sina kunder i ett hemligt register i upp till tio år. Ett register som Aftonbladet i dag kan publicera utdrag ur.Kunden får aldrig information om att registret finns.

Före detta poliser kart­lägger kunder hos försäkringsbolaget Folksam i ett hemligt arkiv.Spaningsresultat, ­sexuella problem och namn och personuppgifter på familjemedlemmar ­sparas i upp till tio år i en motsvarighet till polisens allmänna spaningsregister.

I det tjugotal registerutdrag som Aftonbladet har tagit del av varvas spaningspromemorior med känslig personlig information. Folksams utredare spanar på misstänkta fuskare och alla som rör sig runt objektet registreras.

– Det är en informationsdatabas där hela syftet är att uppgifterna ligger kvar. Ett register där man ska kunna söka på till exempel modus operandi (beteendemönster, reds. anm.), säger Aftonbladets källa.

I registret sparas även information om personer i de fall där Folksams misstankar är avskrivna. Och enligt Aftonbladets källor hålls det hemligt för kunderna.

Visserligen är det viktigt att sätta dit fuskare och stävja missbruk av försäkringar,men detta är att gå för långt och integritetskränkande.

Bloggar:,, Göteborg, debatt, , Intressant,

tisdag 15 januari 2013

Livsfarligt att sitta för mycket

Det är lika viktigt för hälsan att sitta mindre, som att träna mer. Forskare från Australien har visat att de som satt mer än elva timmar per dygn löpte 40 procent större risk att dö i förtid än de som satt mindre än fyra timmar.Att sitta mindre än fyra timmar per dag jämställs med att gå på gymmet fem timmar i veckan och sedan ta det lugnt.

Forskarna följde 222 497 människor äldre än 45 år och kom fram till att mycket stillasittande är en alldeles egen riskfaktor, oberoende av hård träning och BMI. Slutsatsen presenteras i Archives of Internal Medicine, skriver Svenska Dagbladet.

Studien visar att det är skillnad på stillasittande och annan fysisk inaktivitet där man står eller rör sig på något sätt, skriver nyhetsbyrån Reuters. Problemet är nämligen inte bara avsaknaden av fysisk aktivitet i form av träning utan att stillasittandet kan påverka blodkärl och metabolism genom att öka halten av fett i blodet och minska det "goda" kolesterolet. Kroppen minskar på produktionen av ett viktigt enzym som bryter ner just blodfetter.När du står eller går arbetar dina benmuskler konstant, vilket hjälper till med att rensa blodsocker och blodfetter från blodomloppet. Om du sitter sker inte detta eftersom musklerna inte är aktiva.

Genom att byta en del av den tid man sitter stilla mot lättare sysslor, eller genom kortare avbrott i stillasittandet kan man påverka sin hälsa i en positiv riktning. De som har kontorsarbeten kan till exempel stå upp under telefonsamtal eller ställa skrivaren längre bort.Drick tillräckligt med vatten så att du måste kissa fyra gånger per dag. Stå upp, stretcha, gå runt lite, säg hej till din kontorsgranne eller gå en sväng varje gång det är reklam på TV.För egen del går jag en trappa upp när jag ska på toan för att få extra motion.

Bloggar:, Göteborg, debatt, , Intressant

söndag 13 januari 2013

Myten om träning

Det är dags att avliva myten om att alla mår bättre av att jogga. För var femte person är träning faktiskt negativt. I den här filmen granskar BBC myter kring träning och hälsa. Bland annat får vi veta att man inte bör träna på morgonen och att det sällan hjälper att löpträna om man vill gå ner i vikt. Med hjälp av modern genteknik och hjärnavbildning avslöjas varför alla reagerar olika på träning.Det är inte säkert att mycket träning är bra för alla.

Ny forskning visar att högintensiv träning på 20 sek x 3, tre ggr/vecka räcker för att förbättra konditionen.
Det viktigaste för att hålla vikten och sänka blodsocker och blodfett (kolesterol) är att t ex gå i trappor,promenera, sitta högst en timme och hålla sig i rörelse så mycket som möjligt.  Ni som äter LCHF borde se/läsa om den här forskningen.Höga blodfetter är inte bra! Fett som lagras runt de inre organen är farligare än underhudsfett.

Att sitta är det farligaste!Efter en timme går kroppen in i "viloläge" och blodfetter och blodsocker stiger.Så upp och rör på dig med jämna mellanrum om du måste sitta länge.
Myten om värktabletter

SVT-programmet sändes: tis 8 jan - Tillgänglig till: tor 7 feb - Längd: 44 min

Vi har levt med tillgång till värktabletter en längre tid nu och frågan är om värktabletten är allena välgörande. Missbruket av värktabletter har mycket svårare biverkningar än vi förut trodde.

T ex Aspirin som det talas om i filmen eller egentligen innehåller det acetylsalicylsyra som också  finns i Treo; Bamyl och Magnesyl mm . Det har svåra biverkningar som magblödningar, blodförtunnande, allergier mm. Särskilt farligt är det att blanda acetylsalicylsyra med alkohol!Den blodförtunnade effekten håller i sig fem dagar!

Bloggar: samhälle, Göteborg, hälsa, debatt, ekonomi, Intressant

torsdag 3 januari 2013

Hur du lever länge med god hälsa

http://www.expressen.se/halsa/100-satt-att-bli-100-ar---lat-halsan-sta-i-fokus/

Mai-Lis Hellénius, professor i allmänmedicin vid Karolinska institutet, har granskat listan - och menar att man ökar chansen att leva till 100 om man följer råden.  Men då ska man i bästa fall ha valt rätt föräldrar. Ärftligheten är stark, men det finns mycket forskning som visar att livsstilen är jätteviktig, säger hon.

Mai-Lis Hellénius påpekar att vissa livsval är viktigare än andra.

"- Det finns faktiskt en undersökning från Göteborg där man tittade på 111 stycken 90-åriga män. Faktorerna som hade bidragit till att de blivit 90 var god ekonomi, det vill säga högt socioekonomiskt status, att ha lågt kolesterol, dricka lagom mycket kaffe, ha god kondition och att inte röka."

Bloggar: samhälle, Göteborg, hälsa, debatt, ekonomi, Intressant