onsdag 14 oktober 2009

Dyrt att ta strid mot Försäkringskassan

Den som strider mot Försäkringskassan i länsrätten kan få betala tiotusentals kronor ur egen ficka. Går ärendet vidare till kammarrätten blir det ännu dyrare. Domstolsverket är kritiskt till detta och regeringen ser nu över reglerna för rättshjälp.Som DN skrev i måndags får var fjärde person rätt i länsrätten när de överklagar Försäkringskassans beslut om sjukpenning och havandeskapspenning. Men en vinst där kan gräva stora hål i den egna plånboken.

Rättshjälpsmyndigheten får många samtal om socialförsäkringsmål, som sjukpenning. De många samtalen samt att försäkringsbolagens rättsskydd i hemförsäkringen inte heller omfattar förvaltningsmålen, har fått Domstolsverket att reagera. I en utredning till regeringen tidigare i år konstateras behovet av att se över rättshjälpen på det förvaltningsrättsliga området.Enligt Martin Valfridsson, pressekreterare hos justitieminister Beatrice Ask (M), bereds frågan nu inom regeringskansliet.

Hur tänker Regeringen?
Undrar hur Regeringen resonerar? Det är ju de själva som orsakat alla indragningar av sjukpenning och sjukersättning genom beslutet om hårdare regler inom sjukförsäkringen. Men knappast veknar de av detta. Jag förväntar mig snarare att att de beslutar att vi ska elimineras - stenas på närmaste torg för att minska kostnaderna, som kvinnorna i muslimska länder.


Bloggar: , , , , ,, , alliansen, moderaterna, Fredrik Reinfeldt, utanförskap ,sjukförsäkringen,sjukskrivningar

5 kommentarer:

AnJa sa...

Ligger just i fejd med FK och fick morgonkaffet i halsen när jag läste detta. Är du säker på att det är förenat med kostnader att överklaga? Jag googlade lite snabbt och hittade bl.a. detta
http://resurs.ning.com/forum/topics/en-oeverklagan-mot-fk-kostar

Ingela sa...

Ja, den där elimineringen blir nog nästa steg. Sedan kommer de att stå undrande över våra kraftiga reaktioner och undra om vi inte förstår att de bara gör det för de sjukas bästa...

Kaktusblomman sa...

Ja, AnJa man får betala advokaten själv både i Länsrätten och Kammarrätten. Om man är trafikskadad kan man däremot få det juridiska om budet betalt via trafikförsäkringens rättskydd. Det kan ev också gå att få hjälp via facket. Det kan du ringa och fråga dem om.

I Göteborg har HSO Brukarstödscentrum som har jurist som kan ge råd gratis.

Ska man överklgaa måste man ha bra intyg. Det kostar också pengar, upp till 10.000-15000:-.

Ingela: Det är otroligt att de kan få det att låta som om de gör oss en tjänst? Konstigt att vi inte har fattat det? Vi förstår inte vårt eget bästa, men sån tur vi har att Regeringen gör det.

Olov sa...

Hej! jag hoppade runt på nätet och hittade din blogg. Angående rättshjälp för advokatkostnader (och medicinsk utredning) så kan du få detta via ditt fackförbund. LO och TCO äger tillsammans en juridisk byrå som heter LO-TCO Rättsskydd där medlemmar får detta helt kostnadsfritt.
MVH Olov

Kaktusblomman sa...

Tack för tipset! Menar du att de kan betala intyg också?